Waarom langzamer leven?

Er zijn veel goede redenen om langzamer te gaan leven. De vijf belangrijkste noem ik hier:

Gezonder worden
Langzamer leven is gezond. Het werkt namelijk stressverlagend en we weten allemaal hoe ontzettend schadelijk stress is voor onze gezondheid. De gesteldheid van je lichaam is in de meeste gevallen het gevolg van je gedachten. Je eigen geest is van grote invloed op de gezondheid van je lichaam. Je kunt jezelf ziek denken, maar het mooie is dat positieve gedachten juist een gezonde uitwerking hebben op je lichaam.

Stress laten verdwijnen
Een belangrijke reden om langzamer te gaan leven, is het uitbannen van stress. Hoe gespannen je op dit moment wellicht ook bent, misschien al zo lang dat je het niet eens meer merkt, het is op ieder moment mogelijk om de stress uit je lichaam te laten verdwijnen. Altijd.

Door de tips voor een langzamer leven te doorlopen, kun jij dit ook. En minder stress betekent een gezonder lichaam.

Gelukkiger worden
Daarbij maakt deze nieuwe levensstijl je dagen een stuk aangenamer en dus word je er gelukkiger van. Het geeft je de kans om de dingen te gaan doen waar je van houdt, waar je energie van krijgt en waar je blij van wordt. En het mooie is: als je iets doet waardoor je je goed voelt, trek je vanzelf meer goeds naar je toe. Ook ontstaan in een leeg (langzaam) hoofd vaak de beste ideeën. Door je levensstijl en je denkwijze(!) aan te passen en werkelijk langzamer te gaan leven, geef je jezelf de kans om vaker je gevoel/hart te volgen, waardoor creativiteit tot bloei kan komen.

Kansen benutten
We leven hier in het westen in totale overvloed en toch willen we altijd meer. De hectiek die dit streven met zich meebrengt, is voor veel mensen een uitputtingsslag. Door langzamer te gaan leven ben je in staat de overvloed te gaan benutten, iets te doen met je mogelijkheden in plaats van continu te streven naar nog meer mogelijkheden. Door je dagelijks leven én je innerlijk leven tot rust te laten komen, schakel je over van ‘zoveel mogelijk’ naar ‘zo goed mogelijk’. Niet om aan anderen te kunnen laten zien hoe goed je (bezig) bent, maar écht zo goed mogelijk; voor jezelf, voor de binnenkant.

Overbelasting voorkomen
Voor mij was de voornaamste reden om langzamer te gaan leven het gevoel van overbelasting dat ik dagelijks ervoer. De belangrijkste bron van stress was voor mij ‘haast’. Ik had het gevoel dat ik nooit klaar was en altijd achter de feiten aanliep. Tijd was mijn beperkende factor. Dat eeuwige gehaast putte me uit. Eén van mijn langzamer-leven-tips is dan ook: heb nooit haast. Dat kan echt en ik zal je binnenkort uitleggen hoe.
Een gejaagde geest zorgt ervoor dat je eerder geneigd bent op een negatieve manier te reageren. Zo zul je negatief gedrag van een ander sneller persoonlijk opvatten, ook als het niets met jou te maken heeft. Een hoofd vol stress vindt het moeilijk om gebeurtenissen luchtig op te vatten. Ook blijft zo’n hoofd steeds problemen en beperkingen herhalen, zodat er geen ruimte overblijft om de mooie momenten te beleven.

Tijd vrijmaken voor prioriteiten
Daar kwam bij dat ik – hoewel ik rennend door het leven ging – nooit toekwam aan datgene wat ik werkelijk wilde doen: verhalen schrijven. Al mijn energie ging op aan het krampachtig bezig zijn om alle ballen in de lucht te houden. Dat terwijl ik steeds rustelozer werd, omdat ik die energie eigenlijk wilde besteden aan de magische ideeën die zich in mijn hoofd hadden genesteld. Hoewel ik alles had en het meeste goed genoeg deed, verlangde ik naar een ander leven. Eentje waarin ik tijd en energie kon vrijmaken voor die dingen die me plezier en inspiratie zouden geven. Tegenwoordig schrijf ik bijna dagelijks aan mijn verhalen. Daar word ik niet alleen heel blij van, het begint er zelfs op te lijken dat ik ooit mijn grootste droom nog eens waar kan maken: een boek schrijven.

En dan nog even dit…
Christine Carter schrijft in haar boek ‘Niets meer aan doen’ het volgende over overbelasting:
‘Overbelasting is een sociaal en cultureel fenomeen: het idee dat drukke mensen belangrijker zijn en meer macht hebben. Mensen die tijd vrijmaken voor leuke dingen zijn slecht presterende luiwammesen. Dit is een algemeen verbreid en schadelijk cultureel klimaat.’
We gebruiken ‘het druk hebben’ dus feitelijk als een statussymbool. Hoe erg is dat! Heb het nooit druk, dat kan. Ook hier schrijf ik binnenkort een blogpost over. Heb het nooit druk en durf daar trots op te zijn!

Lees ook:
Langzamer leven, hoe doe je dat?

Weet je niet goed waar je moet beginnen?
Doorloop de tips op volgorde, dan weet je zeker dat je niets mist.

Tip 1: Stop met dingen

Tip 2: Laat het idee los dat drukke mensen belangrijk zijn

Tip 3: Bepaal jouw eigen prioriteiten

Tip 4: Besef dat het niemand iets uitmaakt wat jij doet

Tip 5: Niet twijfelen, maar doen

 

GRATIS NIEUWSBRIEF + E-BOOK:
‘De kortste route naar een langzamer leven’

Toe aan een rustiger leven waarin je meer tijd hebt voor dingen die jij waardevol vindt?

Neem afscheid van dat drukke, gejaagde gevoel en kies voor een ontspannen en blij leven.

Schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en ontvang direct het GRATIS E-BOOK!

gratis e-book

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *