Tip 4: Besef dat het niemand iets uitmaakt wat jij doet

Om de knop om te kunnen zetten, is het noodzakelijk je eerst iets te realiseren: Het maakt niemand iets uit wat jij doet!

Het maakt niemand iets uit wat jij doet
Langzamer leven impliceert dat je niet kijkt naar hoe anderen hun leven leiden, maar dat je je eigen prioriteiten kent en besluit geen extra ruis toe te laten in je dag. Bij elke kans of mogelijkheid stel je jezelf de vraag: voegt dit iets toe, buiten extra hectiek? Draagt dit bij aan een waardevolle dag, of kan ik heel goed zonder?

We zijn vooral geïnteresseerd in onszelf
Of je nu de meest spectaculaire acties onderneemt of op een grasveld ligt en naar de konijntjes kijkt, het zal de ander een worst wezen. Ook al lijkt dit misschien niet zo, het is meestal wel waar. Want laten we eerlijk zijn: wij mensen zijn toch vooral geïnteresseerd in onszelf. Iedereen is in werkelijkheid voornamelijk met zichzelf bezig.

Sorry, eigenbelang
Als het iemand iets uit lijkt te maken wat jij doet, is dat vaak omdat diegene daar zelf belang bij heeft. Bijvoorbeeld omdat hij jouw daden vergelijkt met die van zichzelf, misschien om voor zichzelf (en zijn omgeving) te bewijzen dat hij goed bezig is. Door jouw ’tekortkomingen’ te benadrukken, kan diegene zijn eigen (vaak zelfbedachte) beperkingen proberen te verdoezelen. Of misschien uit afgunst, omdat het jou voor de wind lijkt te gaan, terwijl hij zo moet ploeteren. Denk daar maar eens over na, want dit is een belangrijk inzicht.

Je bent minder belangrijk dan je denkt
Hoe dan ook kun je ervan uitgaan dat niemand zoveel energie aan jou besteedt – aan het beoordelen van jouw doen en laten – als jij misschien wel denkt. Hoeveel interesseert het jou wat anderen met hun leven doen? Heb je last van de keuzes die anderen maken? Zeg nou zelf: maakt het jou uit of iemand het druk heeft of juist niet? En als je wel een mening hebt over wat anderen doen, is dat dan voor die ander zijn bestwil? Of om je eigen onzekerheid/ontevredenheid te bestrijden?

Is dat erg?
Het maakt anderen dus niet uit wat jij doet. Is dat erg? Nee! Het betekent dat je voor de mensen in je omgeving heus geen hectisch bestaan hoeft vol te houden. Het geeft jou de vrijheid om je leven naar eigen inzicht in te richten. Zijn er toch mensen die je op de huid blijven zitten, omdat ze jouw leven op hun eigen manier vorm willen geven? Prima, ook zij mogen zelf kiezen hoe ze willen leven. Net zoals jij dat mag. Trek je in de eerste plaats niets aan van wat een ander vindt, probeer wat afstand te nemen van die mensen en ga op zoek naar gelijkgestemden.

Als je maar gelukkig bent
‘En mijn partner dan, of mijn ouders’, vraag je je wellicht af, ‘die zijn toch wel betrokken bij wat ik doe?’ Ja, tot op zekere hoogte. Maar als het goed is, richt hun betrokkenheid zich op jouw geluk (en dat van je familie), niet op prestaties of aanzien. Dus als je het gevoel hebt dat ze pas tevreden over je kunnen zijn als jij minister-president bent, dan moet je je het volgende maar eens afvragen: waarom willen ze dat ik minister-president word? Juist! Om redenen die compleet buiten jou liggen. Om zichzelf daardoor belangrijker te kunnen voelen, bijvoorbeeld. Dat is hun  eigen strijd, maar voor jou geen reden om je prioriteiten overboord te zetten.

GRATIS NIEUWSBRIEF + E-BOOK:
‘De kortste route naar een langzamer leven’

Toe aan een rustiger leven waarin je meer tijd hebt voor dingen die jij waardevol vindt?

Neem afscheid van dat drukke, gejaagde gevoel en kies voor een ontspannen en blij leven.

Schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en ontvang direct het GRATIS E-BOOK!

 

Weet je niet goed waar je moet beginnen?
Doorloop de tips op volgorde, dan weet je zeker dat je niets mist.

Tip 1: Stop met dingen

Tip 2: Laat het idee los dat drukke mensen belangrijk zijn

Tip 3: Bepaal jouw eigen prioriteiten

Tip 4: Besef dat het niemand iets uitmaakt wat jij doet

Tip 5: Niet twijfelen, maar doen

 

gratis e-book

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *