Tip 1: Stop met dingen

Stoppen met dingen om een langzamer leven te krijgen, dat is een open deur natuurlijk. Als je het gevoel hebt dat je overloopt, maak je je dagen ‘gewoon’ minder vol. Om rust te creëren, ligt het voor de hand om te stoppen met bepaalde zaken. Maar hoewel dat logisch klinkt, blijkt het voor veel mensen toch lastig om dingen af te stoten.

Drukke mensen zijn belangrijk
Hoe komt dat? Ten eerste door de algemene veronderstelling dat drukke mensen belangrijker zijn. Blijkbaar denken we dat drukte een reden heeft, dat drukke mensen goed bezig zijn.

Met veel geld verdienen bijvoorbeeld. Of met belangrijke beslissingen nemen, het onderhouden van een grote groep vrienden, of het opzetten van nieuwe initiatieven. Hoe vaak hoor je het niet als antwoord op de vraag hoe het gaat: druk druk druk. Waarschijnlijk zeg je het zelf ook weleens. Een druk leven is een statussymbool geworden. En zo onterecht! Want – hoewel er niets mis is met een actief en vol leven – is het een groot misverstand om te denken dat drukke mensen echt belangrijker zijn.

Wat zijn jouw prioriteiten?
Stoppen met dingen wordt extra moeilijk als je niet weet wat jouw prioriteiten zijn. Wat vind je belangrijk en wat juist helemaal niet? Je prioriteiten vertellen je meer over wie jij bent dan wat dan ook. Als je je prioriteiten kunt benoemen, als je weet aan welke zaken je echt hecht, dan sta je dicht bij je eigen ik. Prioriteiten verschillen per persoon, ieder geeft een andere waarde aan bepaalde onderdelen van het leven. Geld en bezit kunnen voor de één de hoogste prioriteit zijn en voor de ander hooguit een sluitpost. En prioriteiten kunnen veranderen als je in een andere fase van je leven komt.
Pas als je weet welke invulling van je leven voor jou waardevol is, kun je bepalen met welke dingen je vanaf nu kunt stoppen.

Wat kun je laten vallen?
De Britse psycholoogTony Crabbe schrijft: ‘As long as we are playing the more game, we are playing the wrong game’. Het gaat niet langer om de vraag hoe je alles voor elkaar gaat krijgen, maar om de vraag wat je kunt laten vallen. De eerste stap die je gaat zetten voor een langzamer leven is: stoppen met steeds meer doen, maar juist selectiever zijn in wat je doet en dat beter doen. Minder doen en meer bereiken dus.

Heb het nooit druk
Wees slimmer dan de meerderheid en zorg dat je het nooit druk hebt. Durf daar ook voor uit te komen. Zeg nooit meer dat je het zo druk hebt. Mensen die trots verkondigen hoe druk ze het hebben, zijn niet te benijden. Kijk niet op tegen deze personen, maar heb zelfs een beetje medelijden. Ze hebben nog een lange weg te gaan. Zorg vanaf nu dat je een vol en actief leven krijgt, zonder het ooit nog druk te hebben. Dat kan echt. Volg de tips en lees je hoe je dat in de praktijk kunt brengen.

Lees ook:

Tip 2: Laat het idee los dat drukke mensen belangrijk zijn
Mijn eigen zoektocht naar prioriteiten
Tip 3: Bepaal jouw eigen prioriteiten
Tip 4: Besef dat het niemand iets uitmaakt wat jij doet
Tip 5: Niet twijfelen, maar doen

gratis e-book

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *