Vergeet de stilte niet…

Echte stilte is zo zeldzaam aan het worden, dat het uiteindelijk meer waard zal zijn dan goud. Tenminste, dat voorspelt de Franse filosoof Michel Foucault.

Dat stilte steeds schaarser wordt, merken we denk ik allemaal. Continu praten we, klinkt er geraas van auto’s, staat er muziek of een televisie aan. Zelfs als het lijkt of het stil is, klinkt er op de achtergrond nog wel ergens een schuurmachine of een bladblazer.

En ach, er is niks mis met geluid. Maar we moeten de stilte niet vergeten. Want tijdens stilte komen dingen tot bloei die gewoonlijk door het dagelijkse rumoer overstemd raken. Zodra gedachten de kans krijgen om echt te landen, onthullen ze hun ware gezicht. Stilte is daarom best een beetje confronterend.

Toch is het goed om af en toe complete stilte te ervaren. In stilte kun je eens openhartig naar jezelf luisteren. Door stilte word je alerter, stilte geeft rust in je hoofd. Stilte maakt het mogelijk om nieuwe inzichten te laten indalen. En dat is fijn, want dan kun je ze gebruiken als je terug de drukte in gaat.

Echte stilte ontstaat als gedachten de kans krijgen om te bedaren, dus als het binnen in je hoofd ook stil wordt. Probeer het maar eens. Ga naar een plek waar je rustig in stilte kunt zijn. Wees je bewust van de stilte om je heen en zoek geen andere drukte om jezelf af te leiden. Vul je hoofd niet met woorden uit een boek of van internet, maar laaf je aan de stilte.

Zodra je gedachten zich gaan verzetten tegen die stilte weet je dat het echt stil is. Dus voel je de onbedwingbare neiging om je telefoon erbij te pakken of een muziekje aan te zetten, dan ben je op de goede weg. Nu is het een kwestie van die situatie volhouden, net zolang totdat ook je hoofd stil wordt.

In zo’n stilte komen je gedachten en herinneringen tot rust. Pas dan krijgen ze echte waarde. In de leegte van zo’n stil moment komen vanzelf nieuwe inzichten naar voren; waardevolle inzichten die normaal door alle drukte en lawaai ondergesneeuwd raken.

Gun jezelf regelmatig een moment van complete stilte. In je eentje, zonder afleiding, zonder geluid en zonder haast. Echte stilte, daar groei je van.

Heb je mijn boek al gelezen?
In Wacht maar niet op mij, ik haal jullie later wel in laat ik zien dat het kan: langzamer leven in een snelle wereld.

Hoe herken je ballast? Hoe kom je er vanaf? En wat doe je met de ruimte die vrijkomt?
Het boek geeft antwoord op deze vragen. De tips zorgen direct voor meer rust, zowel in je dag als in je hoofd.

Wacht maar niet op mij, ik haal jullie later wel in is nu verkrijgbaar bij boekverkopers in Nederland en België.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *