Zo word je onverschrokken – 8 manieren om angst in te ruilen voor moed

Heb je er weleens over nagedacht waarom je steeds niet toekomt aan dat ene wat eigenlijk zo belangrijk voor je is? Waarschijnlijk is het angst die jou tegenhoudt om te doen wat je zo ontzettend graag zou willen.

Onbewust laten we ons vaak leiden door onze angsten. Als je angst kunt inruilen voor moed dan geeft dat een enorme vrijheid!

Niemand is 100% dapper
We zijn allemaal wel bang voor iets. Misschien heb jij faalangst of hoogtevrees, maak je je zorgen om een terroristische aanslag of verwacht je iemand teleur te stellen. Wat je angst ook is, waarschijnlijk heb je niet in de gaten dat deze angst je tegenhoudt om belangrijke stappen vooruit te zetten.

 

Nu even niet…
Als je bent zoals ik, dan heb je gaandeweg voor jezelf allerlei excuses verzonnen om steeds uit te stellen wat je oneindig graag zou doen: je hebt het druk, andere zaken zijn nou eenmaal urgenter en als je dan eindelijk tijd hebt, ben je te moe.

Die excuses vermommen zich als goede-redenen-om-er-steeds-niet-toe-te-komen, maar het blijven excuses. In werkelijkheid is het angst die jou belemmert. Je bent het zelf die je droom tegenhoudt; onbewust saboteer je je eigen groei, jouw weg naar geluk

 

Herken je angsten
Als schrijfcoach zie ik het telkens opnieuw gebeuren, zowel beginnende als ervaren schrijvers hebben er last van: zodra het schrijven vlot begint te gaan en het verhaal vaste vorm aanneemt, wordt men bang.

Op een bepaald punt in het schrijfproces krijgt iedere schrijver de neiging om af te haken. Gek genoeg is dat altijd op het moment waarop het verhaal serieus bij de kladden is gegrepen.

Net als ik denk dat het niet meer mis kan gaan, dat die belangrijke eerste versie er zonder verdere hobbels gaat komen, dan raakt de fut uit het proces. De schrijver heeft plots te weinig tijd om te schrijven, of kan er de energie niet meer voor opbrengen.

In werkelijkheid is men bang. Na wat doorvragen, krijg ik doorgaans één of meer van de volgende antwoorden:

 • Straks heb ik al die moeite gedaan en wil niemand mijn verhaal lezen
 • Hoe langer ik ermee bezig ben, hoe slechter ik het verhaal vind
 • Mijn familie zal vreselijk boos zijn als bekend wordt waarover ik schrijf
 • Eigenlijk is het maar kinderachtig, verhalen schrijven

 

Angst is een slechte raadgever
Waarom zou angst mogen beslissen wat je wel of niet doet? Als angst jouw raadgever is, dan ben je niet vrij. Dan leef je maar een beperkt leven, omdat je je laat leiden door iets wat niet eens bestaat.

 

Waar ben je bang voor?
Om te falen?
Om iemand te kwetsen?
Om teleurgesteld te worden?
Om lichamelijk aangetast te worden?
Om iets of iemand te verliezen?
Om achter de waarheid te komen?

Moed is vrijheid
Op een gegeven moment is het beter om te stoppen met nadenken over alle mogelijke gevolgen en gewoon over te gaan tot actie. Stop met aarzelen en ga ervoor. Dat is onverschrokkenheid. Dat is vrijheid!

Je kunt het soms niet voorkomen dat je ergens bang voor bent, maar je hebt wel zelf in de hand hoe je met je angst omgaat.

Laat je je beperken door je angst of besluit je om onverschrokken te zijn?

Richt je je op de gevaren die mogelijk op de loer liggen of focus je in plaats daarvan op de acties die nodig zijn om jou te brengen waar je wilt zijn?

Ben je bang? Goed zo!
Ik heb goed nieuws voor je: als je iets uitstelt omdat je stiekem bang bent voor de gevolgen, dan heb je iets te pakken wat echt belangrijk voor je is. Dan weet je waar jouw geluk schuilt.

Wat stel jij uit?
Bedenk dus eens welke lang gekoesterde droom jij blijft uitstellen. Grote kans dat angst de achterliggende reden is: angst om te mislukken, om raar aangekeken te worden of om overlast te bezorgen. Of, gek genoeg, angst voor succes.

Durven doen waar je naar verlangt, geeft je een enorme vrijheid. Alleen al het feit dat je de stoute schoenen aantrekt en moedig op pad gaat, geeft voldoening en zelfvertrouwen. Of je in één keer slaagt, dan wel onderweg wat hobbels moet zien te trotseren, is van veel minder belang.

Dapperheid kun je leren
Als angst ook jou soms belemmert om te doen wat bij je past, dan is het goed om je dapperheid te vergroten.

Angst is een gemoedstoestand, dapperheid is dat ook. Bang-zijn is dus geen karaktereigenschap, ook al voelt het misschien zo. Dapperheid kun je leren.

ONVERSCHROKKEN WORDEN? 8 TIPS VOOR MEER DAPPERHEID

 1. Neem een zelfverzekerde houding aan
  Zet je handen in je zij, je voeten een eindje uit elkaar, duw je kin omhoog en tover een dappere glimlach op je gezicht.
  Een dappere houding maakt je moediger. Probeer het maar eens als je iets spannends moet doen, zoals het toespreken van een groep mensen of het brengen van slecht nieuws.
 2. Denk moedige gedachten
  Je gedachten hebben een enorme invloed op wat je voelt en daarmee ook op wat je doet. Het is meestal de angst die je tegenhoudt, niet datgene waarvoor je bang bent.
  Angst is niks, het bestaat alleen uit gedachten. Het feit dat je onzekere of bange dingen denkt, betekent niet dat die dingen zullen gebeuren.
  Denk ‘dat gaat me lukken!’ en je voelt je meteen een stuk dapperder.
 3. Doe iets nieuws
  Daag jezelf uit om iets nieuws te doen, iets moeilijks. Neem die stoere houding aan en duik erin. Omarm je interesses; leer een muziekinstrument bespelen of start met een cursus Italiaans.
  Er is moed voor nodig om iets nieuws te leren, maar je krijgt er dubbel zoveel dapperheid voor terug.
 4. Stel je kwetsbaar op
  Laat iedere vorm van perfectionisme los. Doe het gewoon niet perfect, maar doe het wel! Het is geen wedstrijd hè!
  Niemand zit er trouwens op te wachten dat jij altijd alles goed doet, want perfecte mensen zijn stiekem best irritant. Dus stop met bewijzen dat je goed genoeg bent. Je bent goed genoeg, precies zoals je nu bent, juist doordat je geen robot bent die alles perfect afhandelt. Kwetsbaar durven zijn, is ontzettend dapper.
 5. Faal
  Mislukking is onvermijdelijk, het overkomt iedereen. En dat is maar goed ook, want fouten maken is ontzettend waardevol. Iedere fout brengt je een stukje verder op je reis. Echt falen doe je alleen als je nergens aan durft te beginnen.
  Stel niet uit waar je naar verlangt, ook al ben je er nog zo onzeker over. Denk aan de kwaliteiten die je probeert te ontwikkelen, niet aan de mogelijke mislukking.
 6. Bedenk dat je angst waarschijnlijk ongegrond is
  Zeg eens hardop tegen jezelf waar je bang voor bent. Om teleurgesteld te worden? Om te mislukken? Om voor gek te staan?
  Wat zou in het ergste geval gebeuren als je angst waarheid wordt? Zou je dat aankunnen?
 7. Verontschuldig je niet onnodig
  Verontschuldig je niet als iemand met z’n winkelwagentje tegen jouw schenen rijdt of als je geen zin hebt in een gebakje. Bedenk voordat je sorry zegt of dit een situatie is waarvoor jij je zou moeten verontschuldigen.
  Gedraag je niet ondergeschikt. Doe je dat wel, dan voel je je automatisch ook ondergeschikt. Die onzekerheid is funest voor jouw dappere zelf.
 8. Neem risico’s en verwacht succes
  Om te kunnen groeien, moet je risico’s durven nemen. Om geluk te vinden, zul je nou eenmaal door situaties heen moeten die je niet volledig in de hand hebt.
  Duik in het leven en verwacht altijd succes. Wees als Pippi Langkous en zeg: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!’

GRATIS NIEUWSBRIEF
Ontvang elke vrijdag een stukje vertraging in je inbox, zodat je je weekend ontspannen ingaat. Als bonus ontvang je bij aanmelding direct het stappenplan: De kortste route naar een langzamer leven!

Maak je leven rustiger en waardevoller door kleine en simpele stappen te zetten. De nieuwsbrief biedt je een wekelijkse herinnering aan het soort leven dat je wilt leiden, plus wat extra inspiratie.

Kies voor een leven weg van hectiek en overbelasting, met ruimte en aandacht voor wat je echt belangrijk vindt.

Iedere nieuwsbrief bevat een behapbaar stukje inspiratie om je dagen meer in balans te brengen. Meestal met praktische tips die je meteen kunt toepassen.

En het is helemaal gratis!
Dus schrijf je hieronder in. En maak je geen zorgen om je gegevens; je e-mailadres wordt alleen gebruikt voor jouw wekelijkse stukje vertraging en het gratis stappenplan.

Uitschrijven kan op ieder moment
Als je me beu bent, kun je je met één klik afmelden en dan ben je meteen helemaal van me af.

Dus waar wacht je nog op?
Schrijf je meteen in!

Eén antwoord op “Zo word je onverschrokken – 8 manieren om angst in te ruilen voor moed”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *