Uitstelgedrag: zo kom je er vanaf!

uitstelgedrag

 

Wanneer voel jij je fijner? Als je die moeilijke of saaie taak telkens voor je uitschuift omdat je er geen zin in hebt? Of als je er uiteindelijk toch aan begonnen bent, al is het met tegenzin?

Lees hier wat uitstelgedrag precies is, wat de oorzaken ervan kunnen zijn en vooral: hoe je het kunt overwinnen.

Ben jij een uitsteller?

Misschien herken je dit:

Je doet heel veel nuttige dingen (het bad ontkalken, de auto wassen etc.) behalve dat ene wat je echt had willen doen.

Je denkt pas te kunnen focussen op die ene taak als je eerst al het andere hebt gedaan.

Je blijft bezig met het plannen en organiseren van je werk, je herschikt telkens de taken op je planning, verschuift je prioriteiten, zonder daadwerkelijk aan de slag te gaan.

Als jij dit ook doet, dan is er een grote kans dat je last hebt van uitstelgedrag.

 

Uitstellen maakt niet gelukkig
Persoonlijk ben ik een kei in uitstellen. Don’t procrastinate today what you can procrastinate tomorrow, lijkt mijn motto. Zelfs het uitstellen zou ik nog uitstellen als dat kon.

Maar voel ik me fijn tijdens al dat uitstellen? Nee, nooit. Het constant denken aan wat ik allemaal nog wil/moet doen, valt me gewoonlijk veel zwaarder dan even flink aanpakken en doorbijten.

Van uitstellen word ik niet gelukkig, van dingen bereiken wel!

 

Meer bereiken maakt gelukkig
Lezers vragen me weleens: hoe kun je nou een langzamer leven promoten en ondertussen zelf allerlei ambities hebben? Ofwel: hoe kun je langzamer leven als je van alles wilt bereiken?

“Je doet alsof je langzamer leeft, maar bent zelf hartstikke druk om je dromen waar te maken”, zei iemand laatst tegen me.
Ja, maar precies dát is langzamer leven! Minder doen, anders denken èn meer bereiken. Want een langzamer leven houdt niet in dat je heel de dag op de bank Netflix kijkt en bonbons eet.

 

Minder doen en daardoor meer bereiken
Langzamer leven betekent dus absoluut niet dat je niets wilt bereiken; het is geen synoniem voor luiheid of allergisch zijn voor groei. Juist niet zelfs! Het betekent vooral dat je weet wat belangrijk voor je is en dat je zorgt dat je daarop kunt focussen.

Minder doen en daardoor juist meer energie kunnen steken in precies datgene wat jij belangrijk vindt. Geconcentreerd, rustig en tevreden.

 

Maar dan moet je wel beginnen
Ja, het is natuurlijk wel van cruciaal belang dat je ook daadwerkelijk doet wat je van plan was. Want met alleen het bepalen van je prioriteiten en het afstoten van de ruis daaromheen ben je er nog niet.

Als je regelmatig moeite hebt om te beginnen aan een project of klus, als je belangrijke dingen steeds uit blijft stellen dan saboteer je jezelf. En dat is hartstikke zonde!

 

Waarom stel jij dingen uit?
Voordat je je uitstelgedrag aan kunt pakken, is het nodig om te weten wat de reden is waarom je iets uitstelt. Welke oorzaken houden jou tegen?

1. Je hebt nog alle tijd
Hoewel het een grote klus is die veel tijd zal vergen, voel je op dit moment geen tijdsdruk. Je weet dat je er beter alvast aan kunt beginnen, maar op dit moment dringt de tijd nog niet problematisch.

2. Niemand zit erop te wachten
Je wilt iets heel graag doen, maar vooralsnog voor jezelf. Er is geen andere partij afhankelijk van jouw bijdrage, je hebt geen beloftes gedaan, je hoeft geen verantwoording af te leggen als je het werk niet doet. Maar het is wel belangrijk, voor jou.

3. Je bent te moe
Grote projecten vergen denkkracht. Soms ben je eenvoudigweg te moe om je op zo’n belangrijke taak te richten.

4. Je weet niet waar je moet beginnen
Meestal zijn het de grote klussen/projecten die we langdurig uitstellen. Het resultaat lokt, maar tussen start en eindpunt staat die wolkenhoge berg van werkzaamheden. Als je niet weet waar je moet beginnen, zul je niet beginnen.

5. Je bent te perfectionistisch
In je hoofd maak je het allemaal groter en belangrijker dan het in werkelijkheid is. Je veronderstelt dat je er nog niet klaar voor bent om eraan te beginnen. Eerst die cursus, eerst gedegen research, altijd heb je een reden waarom je er nog niet klaar voor bent om te beginnen.

6. Je bent niet gemotiveerd
Soms wordt een taak jou simpelweg door een ander in de schoenen geschoven. Je hebt er niet om gevraagd, je wilt de verantwoordelijkheid er niet voor nemen. Je bent absoluut niet gemotiveerd om eraan te beginnen.

Mijn uitstelgedrag is altijd terug te voeren tot één of meer van bovengenoemde redenen. En dat is waardevolle informatie, want zo kan ik mijn zelfsabotage gericht bestrijden. Dat helpt!

Ongetwijfeld zijn er nog veel meer oorzaken voor uitstelgedrag, misschien stel jij dingen uit om een heel andere reden. Ga eens bij jezelf na wat jou precies tegenhoudt.

 

Uitstelgedrag, zo kom je er vanaf
Inmiddels heb ik ontdekt dat er een simpele oplossing bestaat voor ieder van de genoemde oorzaken. Uitstellen is makkelijk te omzeilen met de volgende tips en trucs.

1. Breng jezelf in de problemen
Je hebt nog alle tijd? Niemand zit concreet te wachten op iets wat jij zult moeten doen? Tja, dat geeft ruimte tot uitstellen, ook al word je daar zelf niet vrolijk van.

Oplossing
Breng jezelf expres in de problemen. Beloof bijvoorbeeld iets ‘onmogelijks’, zodat je gedwongen wordt om per direct geconcentreerd aan de slag te gaan. Zeg bijvoorbeeld tegen je proeflezers dat ze in december het manuscript tegemoet kunnen zien… 😉

2. Zet je uitstelgedrag in
Je bent te moe voor dat grote project? Dat kan, voor serieus denkwerk is energie nodig. Soms ben je nou eenmaal echt te moe om iets groots en belangrijks aan te pakken.

Oplossing
Gebruik je uitstelgedrag in zo’n geval om andere nuttige dingetjes te doen waar je normaal gesproken tegenop ziet. Want als je eigenlijk iets veel groters moet doen waar je nóg meer tegenop ziet, lijkt al het andere veel minder erg.
Als je toch gaat uitstellen, kun je beter iets anders nuttigs doen. En zodra je je nuttig voelt, doordat je die rottige klusjes lekker weg kunt strepen, zul je vanzelf zin krijgen om nog nuttiger te zijn.

3. Knip je taak in stukjes
Staat er een groot project te smachten naar jouw aandacht, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan is het heel lastig om daadwerkelijk een start te maken.

Oplossing
Maak heel concreet wat je precies moet doen om het gewenste resultaat te bereiken. Knip je grote taak op in heel specifieke acties die jou stap voor stap dichter bij het eindresultaat brengen. Een goede manier om dit te doen, is door je af te vragen: ‘wat moet ik daarvoor doen?’

Bijvoorbeeld
Stel dat je een onderneming wilt beginnen, wat moet je daarvoor doen? Onder andere inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Wat moet je daarvoor doen? Een afspraak maken. Wat moet je daarvoor doen? De telefoon pakken of online een tijdstip vastleggen. Zo simpel is het, maak van iedere ‘grote’ taak een duidelijk en te behappen actiepunt.

4. Werk er slechts 5 minuten aan
Ben je te perfectionistisch? Als je de neiging hebt om iets veel belangrijker en groter te maken dan het in werkelijkheid is, dan komt zo’n project veel moeizamer van de grond dan nodig, omdat je van alles eromheen blijft doen met als excuus dat je jezelf aan het voorbereiden bent.

Oplossing
Als je dit herkent, spreek dan eens met jezelf af dat je er iedere dag vijf minuten aan werkt. Ben je er echt nog niet aan toe, dan ben je slechts vijf minuten kwijt, maar meestal zal blijken dat alle research en oefening niet echt meer nodig is om tot een prima resultaat te kunnen komen. Plus, als het begin is gemaakt, zal het je veel makkelijker vallen om verder te gaan.

5. Delegeer
Je bent niet gemotiveerd? Soms heb je toegezegd iets te zullen doen – of is iets in je schoenen geschoven – terwijl dat totaal niet bij je past, niet bijdraagt aan jouw richting en prioriteiten. Extra moeilijk om dan je aandacht eraan te besteden.

Oplossing
Maak het jezelf niet te moeilijk en zoek een manier om de klus aan iemand anders over te laten. Die ander vindt het wellicht veel minder vervelend om te doen. Of misschien kun je ruilen met iemand voor een klus waarvoor je wel de benodigde motivatie kunt opbrengen.

 

Tip: doe urgente dingen nooit als eerste
Voor wie gelukkig wordt van efficiënt werken nog een laatste tip: stel urgente dingen net wat langer uit dan je van nature zou doen.

Het feit dat iets urgent is, betekent dat je er sowieso voor zorgt dat het die dag afkomt. Als je er ’s morgens als eerste aan begint, weet je dat je er de hele dag mee bezig zult zijn en aan niets anders toe zult komen.

Begin je met iets wat belangrijk voor je is (iets urgents hoeft namelijk niet per se belangrijk te zijn), dan geef je de dag daarmee meer waarde terwijl die urgente taak vervolgens gewoon ook afkomt, maar veel sneller en efficiënter.

 

“Morgen is de drukste dag van de week”
Zo luidt een Spaans gezegde. En oh, wat een wrede waarheid omvat dit zinnetje.

‘Morgen begin ik echt’, hoe vaak heb jij je dat al voorgenomen? Het voornemen geeft je kortstondig energie, je hebt oprecht het gevoel dat je het zult gaan doen, totdat de volgende dag is aangebroken en het wederom te lastig blijkt om echt te beginnen.

Stoppen met uitstellen – het is heel logisch – zal je met kracht vooruit stuwen. Beginnen met datgene wat voor jou belangrijk is, zorgt voor groei èn resultaat! Probeer het eens en sta versteld van jezelf.

 

Help jij me verder?
Herken jij de zes redenen uit dit artikel die bij mij leiden tot uitstelgedrag? Of gelden voor jou heel andere redenen? Misschien ben jij helemaal geen uitsteller? Ik hoor heel graag jouw ervaringen met dit onderwerp, want het blijft een heikel punt voor me: uitstellen.

Leer me jouw strategie, vertel me welke tips voor jou het beste werken of laat me weten waar jij telkens weer tegenaan loopt.

Laat een reactie achter onder dit artikel of stuur me een persoonlijk bericht via info@langzamer-leven.nl.

gratis e-book

 

 

2 antwoorden op “Uitstelgedrag: zo kom je er vanaf!”

  1. Je punten kloppen.
    Ik betrap mijzelf erop met van alles in mijn hoofd te zitten en hierdoor tot niets te komen. Gewoon een lijstje maken en verdelen over dagdelen met pauzes werkt fantastisch. En elk gehaald doel maakt enthousiast

  2. Zo enorm herkenbaar. Ik krijg mijzelf ook in actie door tegen mezelf te zeggen dat ik er maar heel even aan hoef te werken. Als ik eenmaal bezig ben maak ik het bijna altijd af. Ook een beloning in het verschiet helpt me: als ik nou eerst die rotklus doe dan mag ik daarna… (bijv. lekker met een boek bij de houtkachel). Zoals jij ook al schreef: soms is tegen een klus opzien heel handig om allerlei andere kleine rotklusjes gedaan te krijgen en heeft het er tegenaan hikken toch iets goeds opgeleverd.
    Dank je wel voor je blog, ben vandaag pas achter het bestaan ervan gekomen maar ze zijn nog even actueel en praktisch als in 2019 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *