Tip 3: Bepaal jouw prioriteiten

Oké, tijd voor actie. Jij gaat vandaag jouw prioriteiten bepalen!

Het is hopelijk duidelijk geworden dat bepaalde zaken het voortaan zonder jouw aandacht zullen moeten zien te stellen. Je gaat stoppen met dingen. De grote vraag is: welke dingen kun je wegstrepen? Om daarin een weloverwogen keuze te maken, is het nodig om je prioriteiten te kennen; wat vind je belangrijk, wat niet. Wat wil je een wezenlijk onderdeel uit laten maken van je leven? Maak onderstaande oefening en ken je prioriteiten.

Trap niet in de val
En let op, het is verleidelijk om die vraag stiekem anders te lezen, namelijk als: wat zou ik belangrijk moeten vinden en wat niet. Houd in de gaten dat je bij het vaststellen van je prioriteiten volstrekt eerlijk bent naar jezelf. Zijn het echt jouw prioriteiten of vind je dat het jouw prioriteiten zouden moeten zijn? Dat is een groot verschil. Zaken die je niet belangrijk vindt, horen geen plaats te krijgen in je leven. Dat is tijdverspilling. Alleen dingen die te plaatsen zijn onder één of meer van je prioriteiten moet je oppakken, de rest is alleen maar ruis. Prioriteiten kunnen je bezigheden minimaliseren tot het essentiële, maar dan moet je dus wel eerst de echte essentie durven te bepalen.

Wat zijn jouw prioriteiten?
Je prioriteiten vertellen je precies wie jij bent! Als je je prioriteiten kunt benoemen, als je weet aan welke zaken je echt hecht, dan sta je dicht bij je eigen ik. Ieder mens heeft prioriteiten, maar lang niet iedereen weet van zichzelf wat hij belangrijk vindt. Ergens onderweg zijn we het contact verloren met de eigen waarden, waardoor het leven chaotisch en stuurloos is geworden. Prioriteiten verschillen per persoon, ieder hecht een andere waarde aan bepaalde onderdelen van het leven. Geld en bezit kunnen voor de één de hoogste prioriteit zijn en voor de ander hooguit een sluitpost. En prioriteiten kunnen veranderen als je in een andere fase van je leven komt.

Weet wie je bent
Toch blijven ze ongeveer wel hetzelfde, want tot op zekere hoogte ben je je prioriteiten. Daarom zullen prioriteiten niet gemakkelijk veranderen. De dingen die voor jou echt belangrijk zijn, kun je bijna meteen opnoemen. Waar wil je je energie aan besteden? Wat vind je belangrijk en wat juist niet? Hoe wil je later herinnerd worden? Dat laatste zegt meestal veel over waar je prioriteiten liggen.

Aan de slag
Vandaag ga jij inzicht vergaren in jouw prioriteiten en leg je je bezigheden en verplichtingen onder de loep om ze te toetsen aan die prioriteiten. De onderstaande oefening helpt je daarbij.  Lees de oefening niet eerst door, maar doorloop deze stap voor stap. Je zult zien dat je naderhand een beter inzicht hebt in wie je eigenlijk bent.

OEFENING

1. Stel jezelf de vraag: wat zijn in deze fase van mijn leven mijn prioriteiten? Waar wil ik energie aan besteden? Wat vind ik een waardevolle invulling van mijn leven. Als ik straks terugkijk op mijn leven, wat hoop ik dan tegen te komen?

Nummer de onderstaande prioriteiten van 1 t/m 10, waarbij je aan 1 de meeste waarde toekent. Staat jouw prioriteit er niet bij, voeg deze dan uiteraard toe aan de lijst.

Wees eerlijk! Wat vind je echt belangrijk? Wat je voor je gevoel belangrijk zou behoren te vinden, doet hier niet ter zake.

Gezondheid
Gezinsleven
Geld
Seks
Werk
Carrière
Vrienden / kennissen
Familie
Alleen zijn / rust
Bezit (materiële zaken)
Kinderen
Gevoel van veiligheid
Opleiding
Prestige
Macht
Erkenning
Traditie / wortels
Tijd
Ontspanning / vrije tijd
Je ontspannen voelen / geen stress
Religie / spiritualiteit
Groei / ontwikkeling
Zorg voor anderen
Integriteit
Bewegen
Intellectuele groei
Creativiteit
Romantiek
Uiterlijk
Afwisseling / opwinding
Genot
Comfort / gemak
Maatschappelijke betrokkenheid

2. Kijk nog eens goed naar je tien prioriteiten. Stel nu een prioriteitenlijstje op van maximaal vijf prioriteiten. Als je deze prioriteiten breder kunt maken, doe dat dan. Dus staat er in je top vijf bijvoorbeeld ‘afvallen’, maar bedoel je dat je graag wilt afvallen om je gezonder en fitter te voelen, maak dan van ‘gezondheid’ je prioriteit.

3. Kijk ook nog naar de grensgevallen, de zaken die niet tot je top vijf behoren maar toch belangrijk voor je zijn. Dit zijn de lastigste punten, want tijd besteden aan je prioriteiten zal je straks energie gaan geven, maar geen tijd besteden aan iets wat je toch belangrijk vindt, is moeilijk. Toch is alles wat niet tot je top vijf behoort ruis en dus verspilde energie en tijd. Besef dat je van je grensgevallen afscheid zult gaan nemen. Met dit in je achterhoofd, klopt je top vijf dan nog? Zo nee, pas deze alsnog aan.

4. Tot slot ga je de activiteiten en kwesties die jouw leven bevolken kritisch bekijken, zodat duidelijk wordt welke ertoe doen en welke weggestreept moeten worden. Leg je bezigheden en verplichtingen onder de loep en toets ze aan je prioriteiten. Wat valt binnen je prioriteitenlijst en wat niet? Stop met de dingen die niet bijdragen aan jouw prioriteiten.

Vul ieder moment in met een prioriteit en wees je ieder ogenblik volledig bewust van het feit dát je bezig bent met een prioriteit. Dat geeft plezier en voldoening, omdat je altijd bezig bent met iets wat de moeite waard is voor jou.

Lees ook:

Tip 4: Besef dat het niemand iets uitmaakt wat jij doet

Heb jij je al aangemeld voor de nieuwsbrief?
Vul hieronder je mailadres in, dan ontvang je iedere vrijdag een stukje vertraging in je inbox.

Als bonus krijg je direct mijn e-book: De kortste route naar een langzamer leven.

gratis e-book

Eén antwoord op “Tip 3: Bepaal jouw prioriteiten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *