Als je je leven over mocht doen, wat zou je dan anders doen?

Wat zou je anders doen

Ik vroeg dit aan vier vrouwen in de leeftijd van 76 tot 84 jaar. Hun antwoorden waren zo fantastisch dat ik ze graag met je deel.

Voor een magazine mocht ik een artikel schrijven over gezond oud worden. Met vier vitale vrouwen van 76 jaar en ouder sprak ik over hun levensstijl en eetgewoonten.

Na afloop van ieder gesprek stelde ik stiekem nog een extra vraag, gewoon omdat het kon.

Ik vroeg:

Als u met de kennis van nu uw leven over mocht doen, wat zou u dan anders doen?

Dit waren hun antwoorden:

“Ik zou me veel minder zorgen maken over de toekomst. Dingen komen toch altijd onverwacht, dus of je je zorgen maakt of niet, dat verandert niets aan je toekomst. De meeste zorgen die ik had, zijn trouwens nooit uitgekomen.”

“Ik zou me niet meer druk maken om onbelangrijke dingen. Oh, ik heb me vroeger zo vaak zorgen gemaakt om details! Had ik dat maar eerder geweten, dat de meeste zorgen over niets gaan.”

“Ik zou tegen mijn nieuwe ik willen zeggen dat ik goed genoeg ben, dat ik altijd goed genoeg ben, omdat ik mijn best doe. Ik zou me in een volgend leven geen zorgen maken over resultaten.”

“Vertrouwen! Ik zou een volgende keer meer willen vertrouwen dat alles altijd weer goed komt. Mensen zijn veerkrachtig, we kunnen wel tegen een stootje. Ja, ik zou me minder verzetten tegen hoe de dingen gaan en het meeste gewoon accepteren, zodat ik me minder zorgen zou maken.”

Zie je het? Alle vier zouden ze zich minder zorgen maken.

Omdat de meeste zorgen over details gaan, over kleinigheden die het helemaal niet waard zijn om je er druk om te maken.

En omdat het onheil waar je bang voor bent zich in de meeste gevallen helemaal nooit voor zal doen.

Daarbij gaat het in het leven echt niet om de resultaten die je behaalt, maar om wie je bent en wat je doet. Geen zorgen meer over niet behaalde resultaten dus!

En mocht het onheil je op een dag toch raken, dan zul je vast en zeker hard vallen. Maar hoe harder je valt, hoe hoger je terug stuitert.

Wijze woorden van mooie mensen. Doe er je voordeel mee!

 

Geen bericht meer missen?
Vul hieronder je mailadres in, dan ontvang je iedere vrijdag een stukje vertraging in je mailbox!

3 antwoorden op “Als je je leven over mocht doen, wat zou je dan anders doen?”

  1. Leuk Yvonne! Ik probeer dit ook toe te passen en dan denk ik: gaan met die banaan. Maar dan kont er ook een reality check… waar overigens ook een oplossing voor is 😄 Bedankt voor het delen!

    1. Deze mensen spreken uit ervaring. Ik maak me ook wel eens zorgen over later. Hoe wordt ik oud? Zal ik voldoende hulp kunnen krijgen?
      Hoe zal het met de kleinkinderen gaan? Accepteren wat op je afkomt en tevreden zijn met wat je hebt. Helpen waar je kunt. Valt ook eigenlijk best mee te leven.

      1. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, dat is zeker zo. Geen zorgen maken, doe dat maar eens… Maar deze vrouwen geven zo mooi aan waarom er meestal geen goede reden is om je zorgen te maken. Dat helpt wel om te relativeren, vind ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *