Waarom je vaker nieuwe dingen moet doen – 6 redenen

Doe nieuwe dingen

Toen ik in de eerste klas van de basisschool zat, kregen we twee keer per week schoolzwemmen. Meestal ’s morgens vroeg als het zo’n tien graden was. Als ijspegels hesen we ons na de les uit het water, bibberden ongecontroleerd op onze blote voetjes naar de kleedkamers en probeerden daar met half bevroren vingers om ons af te drogen en alle knopen en ritsen dicht te maken.

Toch was het niet de kou waar ik tegenop zag. Nee, mijn ergste nachtmerrie was de gemeen grijnzende, zilverachtig glanzende glijbaan.

Hij stond middenin het ondiepe bad en torende ‘hoog’ en steil boven het water uit. Van begin af aan vreesde ik de dag dat we daar vanaf zouden moeten. Want hoewel ik er tijdens de lessen prima in slaagde met mijn hoofd boven water te blijven, was kopje-onder-gaan onvermijdelijk bij een ritje van die monsterlijke glijbaan.

De dag kwam, natuurlijk. We vormden een rij achter het trapje en wachtten op onze beurt. Roetsj-plons, roetsj-plons… de kinderen voor mij stortten zich moeiteloos het water in.

Toen was ik. Naar boven klimmen ging nog wel. Gaan zitten op het koude metaal ook. Maar die diepte, die steile diepte met daaronder de onvaste grond waarin ik compleet zou verdwijnen. Ik verstijfde van angst en bleef zitten waar ik zat.

Na een poosje begon de zwemjuffrouw vanaf de kant te roepen:
‘Ja, glijden maar! Opschieten, we wachten op je!’
‘Ik durf niet’, zei ik zo klein mogelijk.
‘Wat?’ riep de zwemjuffrouw.
‘Ik durf niet!’ riep ik zo hard ik kon. Alle gezichten draaiden mijn kant op.

Daar zat ik, hoog boven iedereen, te rillen van angst en kou. In mij vond een strijd plaats: je moet nu glijden – ik doe het niet – je moet – ik wil niet dood – iedereen wacht op je.
De zwemjuffrouw, diep weggedoken in haar felrode winterjas, hoopte nog dat ze me vanaf de kant met vloeken en zuchten kon overtuigen. Maar niets hielp, mijn lijf deed niet wat mijn hoofd me opdroeg, ik bleef zitten waar ik zat.

Toen kwam onze eigen juf, juf Diny, rustig aanlopen.
‘Yvonne, ik weet het goed gemaakt’, zei ze opgewekt. ‘Als je van de glijbaan gaat, krijg je van mij een dikke zoen!’

(…)

Geniaal.
Natuurlijk zat ik niet te wachten op een natte zoen van juf Diny, maar als ik nu niet heel rap zou glijden, zou de juf snappen dat haar kus geen wonderen kon verrichten. Dat moest ze maar op een andere manier ontdekken. Ik had haar onlangs al een keer beledigd door haar per ongeluk ‘oma’ te noemen in plaats van juf, ik wilde haar niet nógmaals kwetsen.

Roetsj-plons!

Het was voorbij, het was gelukt. Met mijn kin hoog opgeheven en mijn nek zo ver mogelijk uitgerekt was mijn haar niet eens nat gespetterd. Het was niets eigenlijk, die hele glijbaan stelde niets voor. Sukkel die ik was.

Maar de kinderen uit mijn klas applaudisseerden en ik werd onthaald als een superster. Ik nam de zoen in ontvangst als een trofee voor mijn overwinning en zweefde licht en warm naar de kleedkamers. Die glijbaan was fantastisch!

 

De moraal?
Het is goed om af en toe iets te doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan.
Nieuwe dingen doen, heeft namelijk veel voordelen:

1. het maakt je dapper
2. geeft je nieuwe energie
3. is spannend, dus het schudt je wakker
4. houdt sleur buiten de deur
5. geeft een flinke oppepper aan je zelfvertrouwen, en
6. is leuk!

Als je niet af en toe iets nieuws doet, word je ongemerkt een beetje huiverig voor nieuwe en onverwachte ervaringen. Voor mij als zesjarige was die glijbaan ‘groot’ genoeg om er weken bang voor te zijn. Toen ik uiteindelijk gedwongen werd er vanaf te gaan, bleek het allemaal reuze mee te vallen. Hoe gênant het allemaal ook was geweest, naderhand voelde ik me een stukje moediger, de hele ervaring gaf me meer zelfvertrouwen.

 

Zelfvertrouwen werkt als een vliegwiel
Iedere nieuwe ervaring is een bouwsteen waarop je een volgende ervaring steviger kunt wegzetten. Zelfvertrouwen leidt tot meer moed, waardoor je meer nieuwe dingen durft te doen, zodat je nog moediger wordt. Zo duwt een spannende ervaring je razendsnel vooruit.

Als er te weinig verandert, als je iedere dag precies weet wat er gaat gebeuren, dan groei je niet genoeg. Doe dus regelmatig iets nieuws. Dit lijkt misschien onverenigbaar met een langzamer leven, maar dat is het niet. Langzamer leven doe je voor een groot deel om energie te krijgen, om op een leuke en ontspannen manier te kunnen groeien. Nieuwe dingen doen, helpt daarbij. Door af en toe je eigen vrees te overwinnen, kies je een stoere manier om te groeien.

 

Weg met sleur
Daarbij houden nieuwe ervaringen sleur buiten de deur. Zelfs als je compleet tevreden bent over hoe je leven is ingericht, kan sleur de kop opsteken als iedere dag hetzelfde is. Dan wordt het moeilijker om vrolijk uit bed te springen, omdat sleur nou eenmaal geen energie geeft maar juist kost.

En trouwens allemaal leuk en aardig, succes en groei, maar het gaat uiteindelijk toch om de momenten waarop je plezier hebt, nietwaar? Bij nieuwe dingen ben je veel actiever betrokken dan bij alles wat je op de automatische piloot doet. Waarom is het zo plezierig om op vakantie te zijn? Juist, omdat daar alles nieuw is: nieuwe omgeving, ander eten, onbekende mensen, tijd voor elkaar.

 

Neem zelf het initiatief
Wacht niet af tot nieuwe mogelijkheden op je pad komen, maar neem zelf het initiatief. Iedere dag kun je iets nieuws doen, ook als die dag helemaal volgepland zit met afspraken of taken.

Neem bijvoorbeeld een andere route naar je werk, ga in je pauze naar de toko zodat je vanavond eens iets bijzonders kunt koken, stuur een mail naar iemand die je al heel lang niet hebt gesproken, zet de radio keihard aan en dans door de kamer, aai een paard, maak een schilderij, geef iemand onverwacht een cadeautje, solliciteer naar je droombaan (ook als je daar helemaal niet gekwalificeerd voor bent), ga wandelen als het regent, houd een korte speech tijdens een gezellig avondje met je vrienden.

 

Nieuwe dingen liggen voor het oprapen
Ja, want zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Plant een fruitboom, bak je eigen brood, word bloeddonor of (zoals ik laatst) stamceldonor, praat met iemand over iets waar je eigenlijk niet over durft te praten, schrijf een gedicht, haal een vriendin op en ga voetballen, repareer zelf je konijnenhok…

Het hoeft niet moeilijk en spectaculair te zijn, maar je zult zien dat iedere nieuwe ervaring je wakker schudt, je vrolijk maakt en meer zelfvertrouwen geeft.

 

Weg met dat lusteloze gevoel
Voel je angst om iets nieuws aan te pakken? Zet die angst om in motivatie en stort je in de nieuwe ervaring. Dat is stoer, zorgt voor moed en geeft je energieniveau een heerlijke oppepper.

Je hoeft niet van een klif te springen of drie dagen te gaan survivallen om nieuwe energie te krijgen. Bak eens een taart en breng die naar een vriend, verdwaal in een onbekende stad, leen een hond en ren samen langs het strand.

 

Zo makkelijk kan het zijn
Moeilijk is het niet. Dus welke dingen kun jij de komende dagen voor het eerst doen? Welke dingen kun je net even anders doen?

Misschien kom je erachter dat je moediger bent dan je dacht!

 

Leuk artikel?
Dan is dit misschien ook iets voor jou:

Zo word je onverschrokken – 8 manieren om angst in te ruilen voor moed

 

GRATIS NIEUWSBRIEF
Ontvang elke vrijdag een stukje vertraging in je inbox, zodat je je weekend ontspannen ingaat.

Maak je leven rustiger en waardevoller door kleine en simpele stappen te zetten. De nieuwsbrief biedt een wekelijkse herinnering aan het soort leven dat je wilt leiden, plus wat extra inspiratie.

Kies voor een leven weg van hectiek en overbelasting, met ruimte en aandacht voor wat je echt belangrijk vindt.

Iedere nieuwsbrief bevat een behapbaar stukje inspiratie om je dagen meer in balans te brengen. Meestal met praktische tips die je meteen kunt toepassen.

Als bonus ontvang je nu ook het GRATIS E-BOOK: De kortste route naar een langzamer leven.

Vul hier je e-mailadres in:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *