Ik stop met klagen – Jij ook?

stop met klagen

Ken je de 21-dagen-niet-klagen-challenge?
Het werkt als volgt: je doet een armbandje om je pols en zorgt dat je 21 dagen niet klaagt. Zeuren, mopperen en vervelende dingen over iemand anders zeggen, vallen volgens de regels van deze challenge ook onder ‘klagen’.

Iedere keer als je per ongeluk toch klaagt, doe je het armbandje om je andere pols en begin je opnieuw. Zo probeer je 21 dagen aaneengesloten niet te klagen.

Zou jou dat lukken?

Ik probeerde het de afgelopen dagen en ben al drie keer in de fout gegaan…

 

Gewoon een paar dagen niet klagen
‘Leuk, dat doe ik even’, was mijn reactie toen ik op deze uitdaging stuitte. Ik ben geen klager. Toch?

Eerlijk gezegd dacht ik oprecht dat ik geen klager was, totdat ik het armbandje begin deze week omdeed. Ik schrok ervan hoe vaak ik toch blijkbaar zeur en mopper. Als iemand mijn kostbare schrijftijd opslokt bijvoorbeeld, of als er op zaterdag een groepje mensen doodleuk in de overvolle supermarkt een gang blokkeert om rustig even bij te kletsen.

Ja, daar klaag ik over. Tegen mezelf en tegen mijn man en kinderen.

 

Ik klaag wat af
Zeker ben ik dus een klager. Sterker nog, ik klaag vanaf het moment dat de wekker gaat:
‘Neeeee…ik lag zo lekker te slapen. Aargh, het is zelfs nog donker -zucht-. Blijf jij maar rustig liggen hoor, ik ga er wel uit zoals gewoonlijk -zucht-.’

Ja, dat ben ik. Terwijl ik er een afschuwelijke hekel aan heb als anderen in mijn buurt hardop klagen.

 

Maar ik haat klagen 😉
Met klagen zeg je eigenlijk: ‘Zo, nu weet je dat ik het daar niet mee eens ben, dat ik er problemen mee heb. Klaar. Nu kan ik zonder gewetenswroeging de situatie gewoon laten voortbestaan, want ik heb duidelijk gemaakt hoe stom ik het vind.’

Klagen is afgeven op iets, zonder dat je van plan bent om de situatie op te lossen. Je bent ergens ontevreden over, maar in plaats van te zoeken naar een oplossing maak je er een boel heisa over.

 

Klagers komen niet verder
Klagers permitteren zich een slachtofferrol, zodat ze alleen een hoop geluid hoeven maken zonder zelf actie te ondernemen. Ze zijn het uiteraard echt niet eens met de situatie, maar met hun valse klaagzang ontslaan ze zichzelf graag van de plicht om naar een oplossing te zoeken. Klagen is ontzettend passief. Oplossingen zoeken is namelijk vermoeiender en moeilijker dan klagen.

 

Dus ik haat klagers 😉
Of anders gezegd: over het algemeen vind ik klagers niet de prettigste mensen. De negatieve energie die van ze af komt, slaat makkelijk over op hun omgeving en dus ook op mij.

En misschien weet je het nog… ik heb een missie. Ik wil graag zoveel mogelijk positieve energie verspreiden in deze wonderlijke wereld, zodat duisternis en ellende niet de overhand krijgen.

Klagen levert geen positieve energie, klagers beïnvloeden hun omgeving op een negatieve manier. Van mensen die graag hardop klagen zonder naar een oplossing toe te werken, wordt uiteindelijk niemand vrolijker.

 

Oeps, blijkbaar ben ik er zelf eentje
Pas toen ik dat armbandje omdeed, merkte ik hoeveel ik op een dag klaag. Je begrijpt dat ik nog steeds aan het bijkomen ben van de schok.

Even opgezocht, altijd leuk om te weten: mensen klagen gemiddeld 73 keer per dag. Tijdens het klagen maakt een lichaam dezelfde hoeveelheid stresshormonen aan als tijdens de bewuste ervaring of situatie waarover wordt geklaagd. Dat is niet mis.

 

Klagen is helemaal niet leuk
Klagen is vermoeiend en gaat ten koste van blijdschap, het zorgt voor extra stress en is ongezond. Klagers verspreiden negatieve energie in plaats van positieve, dat is niet bepaald aantrekkelijk. Ook al voelt het soms best lekker, klagen is dus helemaal niet leuk.

 

Ik stop met klagen
Ik ga ervoor, ik stop met klagen en de challenge gaat me daarbij helpen. Een aaneengesloten periode van 21 dagen niet klagen… als ik nu al drie keer opnieuw moest beginnen dan kan dat maanden duren! 🙂

Tegen de tijd dat het me is gelukt, is niet-klagen een fijne, nieuwe gewoonte geworden. Ik wil geen klager meer zijn en al zeker niet eentje die klaagt over andere klagers.

 

Doe met me mee!
Dit zijn de spelregels:

1. Doe een armbandje om je pols;
2. Zorg dat je 21 dagen helemaal niet klaagt, zeurt, moppert of negatief praat over anderen;
3. Zodra je in de fout gaat, wissel je het armbandje van pols en begin je opnieuw te tellen (ook als je al op dag 20 zit);
4. Ontstaat er discussie met iemand over de vraag of iets wel of geen klagen was, dan geldt het altijd als klagen en begin je weer gewoon opnieuw;
5. Je mag iets vervelends wel benoemen, maar alleen als je direct daarna met een oplossing komt (bijvoorbeeld: wat was het akelig druk in de supermarkt, voortaan doe ik de boodschappen op vrijdag).

 

Denk in oplossingen, niet in problemen
De laatste twee spelregels heb ik gestolen van Kevin Weijers van ‘Around the World in 80 Experiments’. Hij heeft de regels wat genuanceerd om zichzelf te stimuleren om op een andere manier naar de wereld te kijken en na te denken over wat hij zelf anders kan doen. Oplossingsgericht worden, dus!

Kevin heeft de challenge inmiddels zelf succesvol doorlopen. Zijn verslag vind je hier.

 

Twijfel je nog?
Kijk en luister hier dan even naar:

Dus, je doet mee?
Hartstikke tof! Samen maken we de wereld een stukje vrolijker en aangenamer.

Hou me op de hoogte van jouw vorderingen (en missers), dan deel ik mijn ervaringen graag ook met jou.

Ik lees en beantwoord alle berichten, dus laat iets van je horen via info@langzamer-leven.nl

 

En dan nu: START!

ik stop met klagen

 

 

 

 

p.s. Het originele idee van deze challenge komt uit het boek ‘Een betere wereld’ van Will Bowen.

 

gratis e-book

 

GRATIS NIEUWSBRIEF + bonus!
Ontvang elke vrijdag een stukje vertraging in je inbox, zodat je je weekend ontspannen ingaat. Als bonus ontvang je het e-book: De kortste route naar een langzamer leven!

Maak je leven rustiger en waardevoller door kleine en simpele stappen te zetten. De nieuwsbrief biedt je een wekelijkse herinnering aan het soort leven dat je wilt leiden, plus wat extra inspiratie.

Iedere nieuwsbrief bevat een behapbaar stukje inspiratie om je dagen meer in balans te brengen. Meestal met praktische tips die je meteen kunt toepassen.

En het is helemaal gratis!
Dus schrijf je hieronder in. En maak je geen zorgen om je gegevens; je e-mailadres wordt alleen gebruikt voor jouw wekelijkse stukje vertraging.

Uitschrijven kan op ieder moment
Als je me beu bent, kun je je met één klik afmelden en dan ben je meteen helemaal van me af.

Dus waar wacht je nog op?
Schrijf je meteen in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *