Doe jij dit ook? – Stop met zoeken naar moeilijkheden

zoek geen problemen

Gistermiddag verzuchtte een vriendin: ‘Het lijkt of niets gewoon goed kan gaan.’
Heb jij dat gevoel ook weleens? Dat op sommige dagen de problemen zich plots opstapelen en dat niks meer vanzelf gaat? De ene na de andere moeilijkheid dient zich aan, het ene probleem lokt de volgende tegenslag alweer uit.

Je laat voor de derde keer deze week een glas kapotvallen, de kat lust opeens de brokjes niet meer, de wasmachine maakt een raar geluid en je collega doet moeilijk. Hoe is het mogelijk! Het lijkt wel of je ineens narigheid aantrekt.

Grote kans dat dat precies is wat je doet: narigheid aantrekken.
Lees hier waarom je de meeste problemen zelf veroorzaakt en vooral: hoe je daarmee kunt stoppen!

 

Hm, een probleem
Het begint bij mij vaak met een echt probleem, iets waarover ik me terecht zorgen maak. Neem nou bijvoorbeeld een paar weken terug, toen onze oudste zoon met school een week naar de Ardennen op survivalkamp ging. Hartstikke tof natuurlijk, zo’n reis!

Omdat hij een hartritmestoornis heeft, moesten we vooraf wat afspraken maken met school voor deze excursie. School moest worden ingelicht over zijn gezondheid en we moesten samen even beslissen of hij met alle onderdelen mee kon doen. Verder moesten de begeleiders weten wat ze konden doen in geval van nood.

Zo gebeurd, prima afspraken gemaakt, iedereen blij. Probleem opgelost.

 

Hmmm… een PROBLEEM
Ware het niet dat ik me eerst een paar weken druk had gemaakt voordat ik daadwerkelijk contact met school opnam. Gedurende die tijd had ik mezelf vrij spel gegeven om ongeremd alle problemen te bedenken die zich in de Ardennen voor zouden kunnen doen. Dagenlang visualiseerde ik allerlei gevaren en doemscenario’s. Ik stelde me continu mijn zoon voor, ziek en alleen achtergelaten in het bos, niet in staat om het kamp nog te bereiken.

En opeens begon er in het echte leven van alles mis te gaan. De kippen ontsnapten en ploegden de tuin om, de aardappelen kookten over, ik reed tegen mijn voorganger aan bij het stoplicht, maar vooral maakte ik me plotseling onevenredig veel zorgen over alles wat los en vast zat. Het leek of niets gewoon goed kon gaan.

 

Wat een problemen!
De ene narigheid volgde op de andere. Nou ja, niet echt natuurlijk, maar vanaf het moment dat de donkere wolken boven mijn gedachten dreven, zag ik haarscherp wat er allemaal niet goed ging. Ook dacht ik gretig aan wat er misschien-uiteindelijk-eventueel-een-keer-in-de-toekomst niet helemaal goed zou kunnen gaan. Ik deed dat zo levendig dat het voelde alsof er nu al van alles mis ging. Met als gevolg dat ik zo bezig was met narigheid, dat ik uiteindelijk alleen nog maar problemen zag.

 

De meeste problemen bestaan niet echt
Als alles misgaat, als het lijkt of je continu wind tegen hebt, dan is het goed om even een stapje terug te doen. Kijk eens wat objectiever naar je problemen. De meeste problemen bestaan niet echt, de meeste problemen maak je zelf, in je hoofd.

Mijn zoon was nog niet eens in de Ardennen, hij zat gewoon naast me op de bank. Ook was hij helemaal niet ziek, hij voelde zich kiplekker en had zin in de excursie. En toch voelde het voor mij alsof hij op dat moment in zijn eentje doodziek door een voor hem onbekende omgeving liep. Ver van ons vandaan. Er waren geen problemen, er waren alleen mijn eigen gedachten.

 

Problemen zijn overal
Eén ding is zeker: problemen zijn overal te vinden. Het maakt niet uit hoe fantastisch je het in werkelijkheid hebt, als je goed genoeg zoekt stuit je zeker op narigheden. Fijn voor de mopperkonten en zwartkijkers, maar niets voor mij. Ik ben donkere wolken snel beu.

Als je naar problemen zoekt, komen ze tevoorschijn. En dat niet alleen: de mooie en leuke dingen zullen zich voor je gaan verstoppen. Dat is precies wat er gebeurt als je dat gevoel hebt dat niets meer gewoon goed kan gaan. Dan focus je op de verkeerde dingen, dus zie je de verkeerde dingen. En dat is niet bevorderlijk voor je welzijn.

 

Stop met zoeken naar moeilijkheden
Moeilijkheden vinden jou vanzelf wel, je hoeft echt niet op zoek te gaan. Focus liever op de fijne dingen, dan trek je vanzelf meer fijne dingen aan.

Een snelle en effectieve manier om de mooie kanten van je leven te ontdekken, is door te benoemen waar je dankbaar voor bent. Waar ben jij dankbaar voor? Er is altijd, onder alle omstandigheden, meer dan genoeg om dankbaar voor te zijn. Zelfs bij echt grote tegenslagen.

Richt je op het wonderlijke, het lieve en het waardevolle, dan heb je nooit meer wind tegen.

 

Vandaag wordt een bijzondere dag
Zeg eens tegen jezelf zodra je ’s morgens je ogen opent: ‘Vandaag wordt een bijzondere dag. Deze dag maak ik iets wonderlijks mee. Ik weet nog niet wat, ik weet niet wanneer, maar ik weet dat er vandaag iets bijzonders op mijn pad komt. Een fijne ontmoeting, een leuk bericht of een onverwachte situatie… vandaag wordt een bijzondere dag.’

Wedden dat het uitkomt? Dit begin van de dag zorgt ervoor dat je een magneet wordt voor wonderlijke situaties.

Waarom dit werkt? Omdat je jezelf openstelt voor de wonderlijke dingen die gebeuren. Iedere dag is een bijzondere dag, je moet het alleen wel willen zien.

 

Leuk artikel? Dan is dit ook iets voor jou:

Stop met zoeken: je bent er!

Kies je strijd

Een perfect leventje, wie wil dat nou niet!?

gratis e-book

 

GRATIS NIEUWSBRIEF
Ontvang elke vrijdag een stukje vertraging in je inbox, zodat je je weekend ontspannen ingaat. Als bonus ontvang je bij aanmelding direct het stappenplan: De kortste route naar een langzamer leven!

Maak je leven rustiger en waardevoller door kleine en simpele stappen te zetten. De nieuwsbrief biedt je een wekelijkse herinnering aan het soort leven dat je wilt leiden, plus wat extra inspiratie.

Kies voor een leven weg van hectiek en overbelasting, met ruimte en aandacht voor wat je echt belangrijk vindt.

Iedere nieuwsbrief bevat een behapbaar stukje inspiratie om je dagen meer in balans te brengen. Meestal met praktische tips die je meteen kunt toepassen.

En het is helemaal gratis!
Dus schrijf je hieronder in. En maak je geen zorgen om je gegevens; je e-mailadres wordt alleen gebruikt voor jouw wekelijkse stukje vertraging en het gratis stappenplan.

Uitschrijven kan op ieder moment
Als je me beu bent, kun je je met één klik afmelden en dan ben je meteen helemaal van me af.

Dus waar wacht je nog op?
Schrijf je meteen in! Vul hier je e-mailadres in en ontvang meteen het gratis e-book.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *