Stop met zoeken: je bent er!

Als wij de loterij zouden winnen, dan zouden we onze hypotheekschuld in één klap aflossen. Dan zouden we ons nooit meer zorgen hoeven maken over geld. Oeh, en dan zou ik meteen iemand in dienst nemen die voortaan het huishouden voor me doet. Wat een genot zou dat zijn!

Droom jij ook weleens van een leven waarin je altijd de wind in de rug hebt? Terwijl je in werkelijkheid toch regelmatig voorovergebogen tegen de regen en storm in moet trappen? Stop maar met zoeken: je bent er allang!

 

Ben jij ook vaak op weg naar iets wat alles zal veranderen?
Als ik die tijdrovende opdracht eindelijk af zou hebben, dan kon ik tenminste verder werken aan mijn boek. Want als ik mijn boek af zou hebben, dan zou ik een echte schrijver zijn en hele dagen tevreden achter mijn bureau zitten om verhaal na verhaal geboren te laten worden. Dat lijkt me zó tof!

 

Geen fijn uitgangspunt
Door op deze manier te denken, beschouw je het heden als iets wat nog niet goed genoeg is. Er moet eerst iets veranderen, dan pas kun je tevreden zijn. Of jij moet zelf eerst veranderen, dan pas vind je jezelf goed genoeg.

Werken aan groei en verbetering is mooi. Maar als jouw streven naar verandering vooral als een noodzaak voelt omdat de huidige situatie niet voldoet, dan is dat geen fijn uitgangspunt.

 

Lijden is onvermijdelijk
Natuurlijk heb je problemen, voel je soms pijn of ontevredenheid. Mensen lijden nou eenmaal. Een leven zonder problemen of verlangens heeft niemand, zo’n leven bestaat niet. Maar dat maakt het leven dat je nu hebt niet minder waardevol.

Wist je dat mensen het gelukkigst zijn als ze problemen op kunnen lossen? Een beetje ontevredenheid houdt ons dus fijn in beweging. Dat wil zeggen, tenzij je jouw problemen of verlangens direct koppelt aan jezelf en je hele bestaan. Dan word je onzeker en ontevreden over alles en zullen de problemen je uiteindelijk lamleggen. Dan blijf je radeloos zoeken naar die ene verandering die alles zou verbeteren.

 

Je bent goed zoals je bent
Het feit dat dingen soms ronduit waardeloos en pijnlijk zijn, of dat je als persoon af en toe tekortschiet, dat is dus oké. Geef jezelf daar niet de schuld van, er is niks mis met jou zoals je nu bent. Ook niet als je minder geld verdient dan je zou willen, ook niet als je snel je geduld verliest als je kind brutaal doet, ook niet als je te dik of te dun bent of als je een lelijke wrat op je neus hebt.

Het is niet erg dat je niet perfect bent, je bent goed zoals je bent. Als je dit begrijpt en echt kunt voelen, als je je verwachtingen omtrent jezelf en je leven wat kunt temperen,  dan geeft dat vrijheid en lucht.

 

Stop met zoeken naar de ideale omstandigheden!
Enig lijden hoort nou eenmaal bij het leven. Hoe goed je ook je best doet, hoezeer je ook op je tenen loopt om alles voor elkaar te krijgen, je zult toch te maken krijgen met mislukkingen, teleurstellingen, verlies en verdriet.

Als je dit kunt accepteren, als je stopt met zoeken naar een verbeterde versie van jezelf en van je leven, als je begrijpt dat je er allang bent… dan word je – mentaal gezien – een soort van onoverwinnelijk.

 

Je bent er al – voel de vrijheid
Ja echt, je bent er al. Ik wens je toe dat je dit gaat begrijpen en voelen. Dan kun je de rust die dat besef met zich meebrengt benutten om je eigen pad te gaan. Zonder haast, zonder plicht, zonder gevoel van tekortschieten.

Want natuurlijk is het hartstikke goed om te blijven werken aan verbetering! Zolang je dat maar niet doet vanuit de gedachte dat iets moet veranderen, omdat de situatie op dit moment verre van goed genoeg is. Omarm de huidige situatie als prima uitgangspunt van waaruit je rustig en tevreden verder kunt werken.

Dat verandert je perceptie van een ontevreden verlangen naar meer in een rustig werken aan je toekomst. Met vertrouwen en een goed gevoel. Niet vanuit angst of ontevredenheid, maar als fijne uitdaging.

Wat een vrijheid geeft het als je voortaan uit eigen vrije wil aan vooruitgang kunt werken en niet omdat je anders niet voldoet of geen goed gevoel over jezelf hebt. Zelfde feiten, andere mindset

 

Dus stop met zoeken
Als je weet dat je er al bent, dan kun je stoppen met zoeken. De volgende inzichten helpen je daarbij:

  • Weet dat imperfectie en lijden ook bij het leven horen;
  • Besluit om niet afhankelijk te zijn van die ene verandering die misschien meer succes of comfort zou brengen;
  • Weet dat het niks zegt over jouzelf, of over de kansen die jij nog hebt, dat de dingen nu misschien waardeloos zijn/voelen;
  • Snap dat succes slechts een illusie is die jij zelf hebt bedacht, een bestemming die je jezelf oplegt, maar dat die niets te maken heeft met wie of waar jij nu bent.

 

En trouwens: waar je naar zoekt, doet toch nooit wat het belooft
Ja, stel dat mijn boek af is. Wat dan?
Dan zou ik beginnen aan het volgende boek en me weer net zo onzeker voelen, want één boek maakt me natuurlijk nog geen schrijver. Het tweede boek moet minstens drie keer zo goed zijn als het eerste.

Oh, en als we een miljoen zouden winnen? Dan zouden we in hetzelfde huis blijven wonen, want we houden van dit huis en van deze straat. Dan zouden we nog steeds ongeveer dezelfde dingen doen, want heel veel komen we eigenlijk niet tekort. Ons huis zou misschien nog wat schoner zijn, maar hoeveel gelukkiger zou dat ons maken?

 

Zoek echte problemen
Het echte geluk ontstaat als je problemen kunt vinden die je fijn vindt om op te lossen. En daar komen je prioriteiten weer om de hoek kijken. Want als je weet wat je echt waardevol vindt, dan ken je vanzelf je echte problemen; de belangrijke problemen waarvoor je graag een oplossing zoekt.

Je kunt vanaf nu dus stoppen met zoeken naar oplossingen voor de (minder belangrijke) problemen die je zelf creëert, dingen die er feitelijk helemaal niet toe doen, die niks te maken hebben met jouw prioriteiten.

Benut jouw unieke situatie voor verdere groei, maar voel je in de tussentijd volkomen thuis bij wie en wat je nu al bent.

 

ONTVANG JIJ MIJN NIEUWSBRIEF AL?
Nee?
Vul snel je e-mailadres in, dan krijg je iedere vrijdagmiddag een stukje vertraging in je inbox. Als bonus ontvang je direct het e-book: De kortste route naar een langzamer leven. Helemaal gratis!

 

gratis e-book

Eén antwoord op “Stop met zoeken: je bent er!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *