PRIJSVRAAG: Wat hebben Alma Deutscher en Ludovico Einaudi met elkaar gemeen? – Kijk de twee filmpjes en doe mee!

Doe mee aan deze muzikale prijsvraag en leer gelijk hoe je door langzamer te leven meer kunt bereiken (hint). Dit is wat je ervoor moet doen:

* Bekijk de onderstaande twee filmpjes op YouTube

* Beantwoord vóór 6 september 2018 mijn vraag via info@langzamer-leven.nl

Wie weet win jij dan een ticket (toevallig de stoel naast die van mij!) voor het concert op vrijdag 14 september in Utrecht:

Roméo et Juliette van Berlioz – Radio Filharmonisch Orkest & Groot Omroepkoor.

Waarde van het ticket: 35 euro

https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/berlioz-romeo-et-juliette-14-09-2018/

Doe mee met de prijsvraag en win!
Ik deel graag twee muziek-filmpjes met je, die je gezien moet hebben (vind ik dan..). En het verrassende is dat ze je allebei wat kunnen leren over langzamer leven.

HOE WERKT HET?

1. Bekijk eerst deze BBC documentaire over Alma Deutscher:

Ken je Alma Deutscher?
Ze is een in Engeland geboren componiste, violiste en pianiste. In 2016 werd in Wenen haar eerste opera uitgevoerd, getiteld: Cinderella. Alma was toen elf jaar oud! Ze is onmiskenbaar een wonderkind en wordt (tegen haar zin) regelmatig vergeleken met Mozart.

Ik ben groot fan van haar sinds ik zo’n anderhalf jaar geleden voor het eerst een filmpje van haar zag. Niet alleen vanwege haar muziek, maar vooral ook door wie zij is.

De documentaire duurt een uur en ik waarschuw alvast: die wil je helemaal afkijken. Zorg dus dat je een rustig moment kiest om te kijken.

 

2. Bekijk nu dit fragment van Einaudi’s concert dat hij vijf jaar geleden streamde vanuit zijn eigen huis. Na 6,5 minuut mag je het filmpje stopzetten, als je dat nog kunt tenminste. Dan heb je kunnen zien wat ik van je wil weten.

Ken je Ludovico Einaudi?
Hij is een 62-jarige Italiaanse componist en pianist, vooral bekend geworden door zijn filmmuziek (bijvoorbeeld voor de film Intouchables). Zijn muziek wordt vaak (tegen zijn zin) geschaard onder het minimalisme.

Ik houd ontzettend van de pretentieloosheid van zijn muziek. De stukken vereisen over het algemeen geen virtuoze pianist (dat weet ik zeker, want ik speel er zelf een paar). Het gaat bij deze muziek absoluut om de uitvoering, de interpretatie. En niemand speelt zijn stukken zo mooi als Einaudi zelf!

 

3. Wat hebben deze twee componisten met elkaar gemeen?

Op het eerste gezicht lijken ze totaal niet op elkaar, dit jonge wondertje en deze ‘belegen’ Italiaan, behalve dan dat ze de wereld mooier maken met hun prachtige muziek. Toch zie ik een duidelijke overeenkomst in de manier waarop zij in het leven staan.

Zie jij het ook? Wat maakt dat zij langzamer leven en meer bereiken?

Oké, waar het mij om gaat, is het volgende:

Om creatief te kunnen zijn, om je hoofd in de scheppende-modus te kunnen zetten, zijn twee zaken erg belangrijk.  Namelijk:

1. absolute focus op hetgeen je wilt scheppen, en

2. het loslaten van alle ruis (en zelfs het toelaten van ongeorganiseerde wanorde).

Om mooie dingen te kunnen maken, echt mooie dingen,  is het nodig dat je niet alles perfect wilt doen. Je moet op sommige gebieden de boel de boel kunnen laten en desnoods chaos toestaan in je leven.

Bij zowel Alma Deutscher als Ludovico Einaudi zie ik deze twee eigenschappen (focus en loslaten) in de betreffende filmpjes.

Dat ze zich allebei volledig toeleggen op hun muziek, dat is duidelijk. Maar, en nu de VRAAG:

Waar zie je aan dat ze op andere gebieden de teugels duidelijk laten vieren?

Ik zie heel concrete ‘bewijzen’ dat ze geen overbodige ruis in hun hoofd toelaten. Bij Einaudi is dat vooral te zien aan zijn omgeving, bij Alma Deutscher vooral aan wat ze doet en wat ze zegt.

Geef mij van beide componisten zo’n concreet voorbeeld en je dingt mee naar de prijs: een ticket voor een concert in Utrecht (Romeo et Juliette van Berlioz)

 

4. Geef me jouw antwoord vóór 6 september aanstaande

Stuur je antwoord naar info@langzamer-leven.nl. Zet het dus niet in de reacties hieronder, anders geef je de oplossing weg aan anderen!

 

5. Op 6 september volgt de uitslag en prijsuitreiking

De prijswinnaar krijgt een persoonlijk bericht via e-mail en ontvangt het ticket voor het concert!

 

GEWOON MEEDOEN, HARTSTIKKE LEUK!

Oh, en nu je toch bezig bent: meld je ook even aan voor de gratis nieuwsbrief, dan hoef je nooit meer een artikel te missen!

Als bonus krijg je het gratis e-book: De kortste route naar een langzamer leven.

gratis e-book

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *