Een perfect leventje, wie wil dat nou niet!?

Lees hier hoe je alles krijgt waarnaar je verlangt.

 

Wil jij ook…

  • Een groot en vrijstaand huis met dat landelijke interieur dat je laatst in een woonmagazine zag…
  • Een goedbetaalde baan…
  • Een lieve, betrokken partner…
  • Een hechte familie…
  • Oh, en die reis naar Australië die je broer vorig jaar ook maakte…

Als je dat allemaal had, dan zou je helemaal tevreden zijn, toch?

 

Hunker jij ook vaak naar meer?
Het is verleidelijk om te denken dat je gelukkiger zult zijn als je eenmaal dat leuke tafeltje van IKEA in je keuken hebt staan, of als die geweldige man jou eindelijk zijn liefde heeft verklaard, of als je hebt kunnen laten zien dat jíj de beste bent in karaoke. 😉

 

Waarom ‘meer’ nooit doet wat het belooft
Als ‘meer’ je doel is, kun je je doel nooit bereiken. Een streven naar meer kent namelijk geen eindgrens.

Wat het ook is waar je ‘meer’ van wilt hebben – geld, spullen, status, liefde of vrienden – je zult merken dat ‘meer’ altijd een leeg doel is.

Jouw definitie van ‘genoeg’ heeft namelijk de vervelende neiging om mee te groeien tijdens de rit. Wat vandaag genoeg lijkt om gelukkig te worden, zal morgen te weinig zijn.

Sterker nog, hoe meer je al hebt des te moeilijker het is om aan je verlangen naar ‘meer’ te kunnen voldoen. En hoe kun je überhaupt ooit genoeg hebben, als er altijd iemand is die nog meer heeft dan jij?

 

Een leeg doel bezorgt je een leeg gevoel
Een streven naar altijd meer (meer dan gisteren, of meer dan een ander) vraagt om offers. Het vraagt om zoveel offers dat je misschien uiteindelijk wel die flinke berg geld hebt of die luxe, hoogpolige vloerbedekking in je slaapkamer, maar tegelijkertijd heb je ook minder voldoening en plezier.

Misschien heb je het al weleens gemerkt; een onvervulbaar verlangen naar meer zorgt er vooral voor dat je je tamelijk leeg en somber voelt.

Wil je meer van alles, dan staat dat streven keihard in de weg aan jouw geluk en welbevinden.

 

Wat zeggen de onderzoekers hiervan?
Onze maatschappij is voor een groot deel gericht op uiterlijke waarden zoals geld, imago (bijvoorbeeld het druk hebben of populair zijn), mooie spullen en kleren, status, hoge cijfers, uitmuntende sportprestaties enzovoort.

Wereldwijd onderzoek laat echter zien dat deze uiterlijke waarden vanuit psychologisch oogpunt vrijwel waardeloos zijn.

Rijkdom en blijheid hebben opmerkelijk weinig met elkaar vandoen. In onze westerse wereld is het zo dat de hoeveelheid geld die iemand heeft, nauwelijks tot geen verband houdt met zijn welbevinden, geluk en gezondheid.

Maar een verlangen naar meer geld heeft daarentegen een duidelijk negatief effect op ons welbevinden!

Onderzoeken laten een onveranderlijk beeld zien; wie uiterlijke waarden verkiest boven innerlijke waarden ervaart minder voldoening en plezier, is minder energiek, is vaker depressief en angstig, heeft vaker hoofdpijn en rugpijn en is gevoeliger voor verslavingen!

Deze resultaten komen uit het onderzoek van Tim Kasser, The High Price of Materialism. Als je dit een interessant onderwerp vindt, bekijk dan dit filmpje eens.

 

Zo krijg je wèl alles waarnaar je verlangt
Geef de hoop op een perfect leventje nou niet meteen op! Bedenk eerst eens even waarom je zo graag ‘meer’ wilt.

Waarom zou je meer geld willen?

Waarom verlang je ernaar populairder te zijn?

Waarom zou je het liefst vandaag die nieuwe bank nog kopen?

De enige reden is waarschijnlijk dat je verwacht daar gelukkig(er) van te worden. Dat is toch waar het uiteindelijk allemaal om draait? Je wilt gelukkig zijn.

 

Uiteindelijk streven we allemaal naar hetzelfde: geluk en welbevinden!
Een perfect leven komt dus dichterbij als we ons gelukkiger zouden voelen. Een gelukkig leven ís een perfect leven, nietwaar? En dat is goed nieuws.

Want zeg eens eerlijk: hoeveel meer bezit heb je nog nodig? Wat heb je aan spullen en succes als je je te midden van dat alles vooral leeg en ontevreden voelt?

 

Zo vind je echt geluk
De mens haalt zijn ware geluk niet uit een streven naar meer materiële rijkdom, maar uit het voeden van innerlijke waarden.

Dat klinkt wat abstract, maar laat me even toelichten wat ik ermee bedoel.

Ieder mens weet diep vanbinnen wat hij of zij echt belangrijk vindt. Oké, we verdwalen soms in alle mogelijkheden die de wereld ons biedt, zodat het lijkt alsof die nieuwe jas van levensbelang is, of dat een vakantiehuisje in Frankrijk ons intens gelukkig zou kunnen maken.

Maar ons echte geluk halen we uit heel andere zaken. Waar denk jij als eerste aan als ik je vraag wat voor jou het allerbelangrijkste is? Waarschijnlijk kun je jouw topprioriteit meteen benoemen.

 

Ken je jouw innerlijke waarden?
Waar je je misschien niet bewust van bent, is dat je naast dat ene belangrijke onderwerp nog meer innerlijke waarden hebt. Om wáár geluk te vinden, om het perfecte leventje te krijgen, moet je deze waarden voorop stellen. Altijd en overal zou je moeten leven naar deze innerlijke waarden; op je werk, bij je vrienden, in je gezin.

Dat betekent wellicht dat je eigenlijk helemaal niet streeft naar de bestbetaalde en hoogst gewaardeerde baan, maar wel naar werk waarmee je een verschil kunt maken. Naar werk waarin jouw talenten volledig worden benut, of naar werk waarmee je heel direct iets voor een ander kunt betekenen.

 

Bepaal jouw innerlijke waarden
Innerlijke waarden kunnen van persoon tot persoon verschillen, maar het gaat hierbij altijd om diepgang en betrokkenheid. Om oprechte aandacht in plaats van oppervlakkige versnippering. Om focussen op wat echt belangrijk is, in plaats van overprikkeling door te blijven streven naar meer.

Voorbeelden van innerlijke waarden zijn:
familie, groei, verantwoordelijkheid, plezier, geluk, autonomie, (zelf)respect, schoonheid, gezondheid, spiritualiteit, vriendschap, levensdoel, veiligheid, enzovoort.

 

Zoek geluk in jezelf en je omgeving
Als je jouw innerlijke waarden voorop stelt (in plaats van uiterlijke waarden) en ervoor zorgt dat deze waarden altijd jouw richting bepalen, dan vind je het echte geluk. Dan geef je je leven de betekenis waar jij blij van wordt, waar jij voldoening uithaalt.

Onderzoek toont aan: het positief willen bijdragen aan de wereld waar je deel van uitmaakt, geeft je gegarandeerd een groter geluksgevoel dan roem of rijkdom.

 

Laat je innerlijke waarden altijd voor je uiterlijke waarden gaan
Dus wat vind jij belangrijk? Wat vind jij interessant of leuk om te doen?

Een perfect leventje heeft niets te maken met ‘meer’, maar alles met jouw echte succes. Dat wil zeggen, met de mate waarin je je leven afstemt op je innerlijke waarden.

 

Bepaal jouw eigen prioriteiten
Weet jij wat jouw innerlijke waarden zijn? Zodra je weet waar jouw prioriteiten liggen, heb je een kompas waarmee je een stuk moeitelozer door het leven kunt zeilen.

Het bepalen van jouw eigen prioriteiten is de eerste stap naar een langzamer leven. Kun je wat hulp gebruiken bij het ontdekken van jouw innerlijke waarden? Lees dan het artikel: Bepaal jouw eigen prioriteiten.

 

GRATIS NIEUWSBRIEF
Ontvang elke vrijdag een stukje vertraging in je inbox, zodat je je weekend ontspannen ingaat.

gratis e-book

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *