Hoe ik ontdekte wat mijn missie is

Ik geloof dat ik een levensmissie heb. Lees hier wat die missie is en hoe ik dat ontdekte.

 Ik geloof dat ik een missie heb…
Zo’n twintig jaar geleden kwam ik, vers van de universiteit, terecht op een accountantskantoor als beginnend belastingadviseur. Iedere ochtend hees ik me opgewekt in een kleurloos mantelpak en vertrok – ruim voor de ochtendspits – in mijn ‘nieuwe’ oude autootje naar Roosendaal. De wereld lag aan mijn voeten.

Ik mocht werken in een prachtig glanzend gebouw, werd zowel financieel als persoonlijk behoorlijk gewaardeerd, had gezellige collega’s en kreeg als leuk extraatje de kans om me te ontwikkelen als schrijver van vakliteratuur. Alles zat mee, mijn toekomst zat gebeiteld.

Er was alleen één probleem: ik was doodongelukkig.
Die gebeitelde toekomst als fiscalist voelde als een levenslange gevangenisstraf, hoezeer ik ook probeerde er iets van te maken. Na verloop van tijd verdween al mijn levenslust, alle creativiteit en inspiratie. Zelfs na werktijd vond ik het moeilijk om nog vrolijk te zijn.

Het eerste waaraan ik merkte dat er iets niet klopte, was dat ik ’s ochtends onbewust steeds trager ging rijden naarmate ik dichter bij mijn werk kwam. Pas toen ik op een keer werd ingehaald door een zware, logge vrachtwagen besefte ik dat dit gevoel niet vanzelf over zou gaan.

Het was niet makkelijk om te erkennen (en om aan mijn omgeving te bekennen) dat dit niet de route was die ik wilde nemen. Maar een dure studie en alle kansen en vooruitzichten ten spijt, was ik niet van plan om deze carrière voort te zetten.

Want toen ik werd ingehaald door die vrachtwagen denderde de leegte die dit leven me bracht keihard bij me naar binnen. ‘Waarom ben ik hier’, fluisterde ik.

‘Ik geloof dat ik een missie heb’, zei ik er hardop achteraan, ‘en wat ik nu doe, lijkt er in de verste verte niet op!’

Een zinvol leven graag
Ik begreep daar, op dat moment, dat er meer voor nodig was om uiteindelijk met voldoening terug te kunnen kijken op mijn leven. In het vergaren van rijkdom voor mijn klanten en voor onszelf zag ik – en zie ik nog steeds – geen levensvervulling.

Daarom stelde ik mezelf de volgende vraag: als ik straks op mijn sterfbed lig, waar wil ik dan aan terug kunnen denken? Wanneer vind ik dat ik mijn leven niet heb verspild? Wat moet ik hebben gedaan of bijgedragen waardoor ik tevreden mijn ogen zou kunnen sluiten?

Mijn missie
Het antwoord kwam zonder aarzelen: ik wil graag terug kunnen kijken op een leven vol liefde, passie en creativiteit. Ik zie voor mezelf geen grote, opzienbarende rol weggelegd of veel verantwoordelijkheden, ook geen status of roem.

Maar ik wil wel op mijn eigen kleine manier verschil maken; de wereld een stukje mooier maken.

Het is niet moeilijk, mijn missie. Ik kan ‘m in één korte zin samenvatten:
zoveel mogelijk positieve energie verspreiden.

Ik wil de mooie, wonderlijke aspecten van de wereld waarin we leven benadrukken; kleine positieve prikkels geven en zo meehelpen om de duisternis op een afstand te houden.

Ik wil niet bijdragen aan pessimisme of angst. Daarom probeer ik enthousiast en optimistisch door het leven te gaan, omdat ieder sprankje hoop en ieder stukje dankbaarheid, iedere constatering van schoonheid en zelfs de kleinste kinderlijke verwondering ons laten bewegen in de richting van een mooiere, lievere wereld.

“Uh uh… denk aan je missie!”
Voordat je me nu gaat wijzen op al die momenten waarop ik géén positieve energie verspreidde… 😉

Ja hallo, het is een missie hè, geen exacte wetenschap! Natuurlijk ben ik nog steeds weleens chagrijnig of onredelijk. En ja, er zijn ook dagen waarop ik het moeilijk vind om de schoonheid in te zien van wc’s schrobben en door de regen fietsen.

Maar iedere ochtend denk ik even aan mijn missie en begin ik weer met frisse moed aan de dag. Zoveel mogelijk positieve energie verspreiden, dat geeft ruimte voor heel veel moois. Mijn missie is toepasbaar op iedere situatie, op ieder moment, en dat maakt dat iedere dag waardevol kan zijn.

Positieve energie
Ik heb inmiddels een hoop verschillende manieren weten te verzamelen waarop ik mijn missie vorm kan geven. Positieve energie ontstaat graag en makkelijk, dus er is niet veel voor nodig.

En het is krachtige energie, want het verjaagt negatieve emoties zoals eenzaamheid, boosheid, pessimisme, angst en onzekerheid. Het maakt de wereld dus inderdaad een stukje mooier.

Geen deadline of meetlat
Het mooie van een missie is, dat deze niet voor een bepaalde datum vervuld hoeft te zijn. Ook hoef je niet te meten of het allemaal wel genoeg resultaat oplevert, want je werkt niet aan een doel. Een missie kun je niet behalen, godzijdank.

Een missie neem je de rest van je leven mee; het is jouw richting, het is wie je wilt zijn. Ook op de vele momenten die wat minder verheven lijken, geeft een missie zin aan wat je doet. Het is een stukje zingeving.

Positieve energie verspreiden, zoveel en zo vaak mogelijk, dat geeft mij genoeg voldoening om straks tevreden terug te kunnen kijken op mijn leven. Al mijn keuzes toets ik aan mijn missie, al mijn handelingen hangen samen met die missie.

Ik geloof dat iedereen een missie heeft
Ook jij hebt iets in je, waarmee je de wereld een stukje mooier of interessanter kunt maken. Doe daar iets mee! De wereld heeft dringend behoefte aan een tegengeluid dat de hardnekkige narigheid kan overstemmen.

Magie, schoonheid, verwondering, zorgzaamheid, vrolijkheid; we hebben mensen nodig die durven doen wat er echt toe doet.

Ook al zijn wij ieder afzonderlijk maar een zandkorrel, samen kunnen we misschien wel een prachtig zandkasteel worden!

Wat is jouw missie?
Waarom doe jij wat je doet? Lees ook tip 13: Ontdek je missie – Bepaal nu wie je de rest van je leven wilt zijn

In dat artikel lees je over:

 • de voordelen van een persoonlijke missie;
 • twee dingen die onbedoeld in de weg staan aan jouw missie;
 • hoe je jouw persoonlijke levensmissie kunt vinden.

 

Heb je mijn boek al gelezen?

Wacht maar niet op mij, ik haal jullie later wel in laat zien dat het kan: langzamer leven in een snelle wereld.

Hoe herken je ballast? Hoe kom je er vanaf? En wat doe je met de ruimte die vrijkomt? Het boek geeft antwoord op deze vragen. De tips zorgen direct voor meer rust, zowel in je dag als in je hoofd.

Wacht maar niet op mij, ik haal jullie later wel in is nu verkrijgbaar bij online en offline boekverkopers in Nederland en België.

2 antwoorden op “Hoe ik ontdekte wat mijn missie is”

 1. Hoi Yvonne, toen ik begon met lezen dacht ik: nee, ik kom er nooit achter wat mijn missie is. Maar gaandeweg werd het mij ineens toch duidelijk! Bizar dit! Ik ga ermee aan de slag om te kijken hoe ik stapsgewijs mijn missie kan volbrengen. Bedankt!

  1. Wauw Inge, wat goed!
   Ik ben ervan overtuigd dat je je missie al die tijd al bij je droeg. Heerlijk dat je er nu bewust mee aan de slag kunt en er voldoening en zingeving uit kunt gaan halen.
   Bedankt voor je reactie! Mijn dag kan dankzij jou in ieder geval niet meer stuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *