Het is niemands taak om te voldoen aan jouw verwachtingen

Ken je dat gevoel van teleurstelling als iemand niet reageert zoals jij had gehoopt? Of als diegene zelfs helemaal niet reageert op iets wat voor jou belangrijk is?

Voel je weleens frustratie over een onbegrijpelijke mening van een ander? Of word je af en toe gekwetst door iemand die geen rekening houdt met jouw gevoelens?

Dan heb ik goed nieuws voor je:

Het is niemands taak om te voldoen aan jouw verwachtingen!

Waarom is dit goed nieuws?
Omdat dit inzicht je dagen een stuk makkelijker en luchtiger kan maken. Als je begrijpt dat het nooit iemands taak is om zich te gedragen zoals jij dat het liefst zou willen, dan zul je merken dat je minder hard geraakt wordt als dingen anders gaan dan jij had gehoopt.

Als je begrijpt dat die ander in feite niets te maken heeft met wat jij van hem/haar verwacht, vaak niet eens weet wat jij verwacht, dan hoef je niet meer boos of verdrietig te worden als diegene niet voldoet aan die verwachtingen. Het is immers niet zijn/haar taak om zich te schikken naar datgene wat jij graag zou zien.

Dan word je vanzelf minder afhankelijk van de gedragingen en meningen van anderen. Want dan begrijp je dat die anderen niet het echte probleem zijn. Het zijn jouw eigen verwachtingen die de situatie moeilijker maken.

Het werkt
Dit inzicht relativeert, het geeft lucht. Het geeft je de kans om de ander op een eerlijke manier te benaderen: als een zelfstandig individu. Niet als het ideaalplaatje dat jij in je hoofd had geschetst. Niet als een hulpmiddel om jouw persoonlijke behoeftes gerealiseerd te zien.

En natuurlijk bedoel ik niet dat je je vanaf nu alles moet laten welgevallen. Maar kleine irritaties en teleurstellingen poets je gemakkelijk weg met deze bevrijdende gedachte. Dit besef kan iedere interactie een stuk vrolijker en luchtiger maken.

Geloof me niet op mijn woord
Probeer het een tijdje uit. Ga eens na welke verwachtingen jij koestert van de mensen om je heen. En begrijp vervolgens dat het nooit hun taak was om te voldoen aan die verwachtingen.

Dat scheelt een hoop ruis.


In mijn boek Wacht maar niet op mij, ik haal jullie later wel in laat ik zien dat het kan: langzamer leven in een snelle wereld.

Hoe herken je ballast? Hoe kom je er vanaf? En wat doe je met de ruimte die vrijkomt?
Het boek geeft antwoord op deze vragen. De tips zorgen direct voor meer rust, zowel in je dag als in je hoofd.

Wacht maar niet op mij, ik haal jullie later wel in is nu verkrijgbaar bij online en offline boekverkopers in Nederland en België.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *