Plannen, hoe doe je dat?

Zo pak je dat aan, een planning maken voor een langzamer leven:

Stap 1. Schrijf alles op wat je deze week moet en wilt doen

Vergeet vooral niet die zaken die je wilt doen. En let op, wees realistisch. Een actielijst die bij voorbaat onhaalbaar is, levert juist stress op en werkt dus averechts. Wat moet er echt gebeuren, wat kan wachten tot volgende week? In je lijst neem je niet alleen je zakelijke taken op, maar ook je persoonlijke activiteiten en taken. De volgorde is willekeurig in dit stadium, schrijf alles op wat je te binnen schiet. Wordt de lijst te lang, dan verschuif je onderdelen naar de volgende week.

Stap 2. Plan alleen de taken die bijdragen aan je prioriteiten
Hah, die zag je niet aankomen hè. Je was stiekem je prioriteiten al weer een beetje aan het vergeten zeker? Bekijk alle taken die je zojuist hebt opgeschreven en streep weg wat niet bijdraagt aan jouw prioriteiten. Doe dus vooral ook veel dingen niet. Weet je nog: als je veel tijd kwijtraakt aan dingen die niet echt belangrijk voor je zijn, dan verdwijnen automatisch je prioriteiten naar de achtergrond.

Stap 3. Label de overgebleven activiteiten
Geef alle taken die nu nog op je lijst staan een label: urgent, belangrijk, leuk/passie. Urgent zijn die zaken die niet kunnen wachten. Belangrijk is alles van waarde, dus werkgerelateerd maar zeker ook op het privévlak. Aandacht voor familie en vrienden, bijvoorbeeld. Onder leuk/passie vallen de bezigheden die je graag doet, waar je blij van wordt of waar je van groeit.

Stap 4. Maak een weekplanning
Verdeel je taken over de dagen van de week. Maak dus een planning per dag, maar wel voor een hele week vooruit. Begin iedere dag met urgente taken, die wil je zo snel mogelijk uit je systeem hebben. Daarna wissel je belangrijke taken af met je passie(s). Zo breng je alle dagen in balans. Zorg wel dat ook bij het plannen van de afzonderlijke dagen de lijst met activiteiten niet te lang wordt. De geplande activiteiten moeten goed te behappen zijn, zet jezelf niet onder druk. Actielijsten die niet af komen, geven geen energie, zorgen niet voor een ontspannen gevoel en leeg hoofd. Er zijn zeven dagen in de week, niet alles hoeft in de eerste twee dagen af te zijn. Met zo’n gedrevenheid zou je nooit langzamer kunnen leren leven.

Realiseer je dat het veel beter is om iets in een uur te doen en daarna rust te nemen, dan om een dag te besteden aan iets wat je ook in een uur had kunnen doen!

Stap 5. Klaar? Klaar!
Is je week ingevuld, dan is het vanaf nu een kwestie van rustig één voor één de taken afstrepen. Volg met een gerust hart je planning, je weet dat alles zijn tijd krijgt deze week. Een keer om vier uur ’s middags echt al klaar met alles op je lijst? Goed gewerkt! Dan kun je nu genieten van de vrijheid die je voor jezelf hebt gecreëerd. Vooral geen extra taken toevoegen of vooruit gaan werken aan taken van de volgende dag! Wees tevreden over je werk en inzet en besef dat je voor jezelf nu heel waardevolle tijd hebt gemaakt. Dit is langzamer leven. Doe iets vanuit je hart of doe eens helemaal niets, allemaal zonder je nutteloos/schuldig te voelen.

 

Lees ook:
Tip 7: Ongehaast de tijd nemen – realistische actielijst

Alle tips lezen? Klik hier

 

GRATIS NIEUWSBRIEF + E-BOOK:
‘De kortste route naar een langzamer leven’

Toe aan een rustiger leven waarin je meer tijd hebt voor dingen die jij waardevol vindt?

Neem afscheid van dat drukke, gejaagde gevoel en kies voor een ontspannen en blij leven.

Schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en ontvang direct het GRATIS E-BOOK!

 

gratis e-book

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *