Met welke gedachte begin jij je dag?

Hoe word jij ’s morgens wakker? Wat is de eerste gedachte die je denkt?

Het begin van de dag is bij uitstek een geschikt moment om zorgvuldig je gedachten te kiezen. De eerste gedachten die je denkt, zetten vaak de toon voor de rest van de dag. Met het gevoel waarmee je je dag begint, bepaal je voor een belangrijk deel de kant die je opgaat: beweeg je richting een goed gevoel of richting een rotgevoel?

Frisse start
Bij het wakker worden is je hoofd in principe leeg, een blanco blad, klaar om beschreven te worden met wat je maar wilt. In theorie heb je dus de kans om gedachten te kiezen die je een fijn gevoel geven. Je ligt nog in bed, dus je loopt waarschijnlijk niet direct tegen urgente problemen aan en je hoofd is nog niet vertroebeld geraakt door dingen die het lastig maken om je goed te voelen.

Hm… toch niet zo fris
Voor de meeste mensen geldt echter dat de eerste gedachte van de dag ongeveer dezelfde is als die van de dag ervoor. En van de dag daarvoor. De gedachten die je denkt, komen namelijk grotendeels voort uit een vast gedachtepatroon dat je zelf in de loop der jaren hebt ontwikkeld. Als je een vrolijk en optimistisch gedachtepatroon hebt, is dat niet erg. Maar helaas hebben slepende gedachten meestal de neiging om wat aan de negatieve kant te zijn.

Zelfde gedachten, zelfde gevoel
Zonder dat je je er wellicht van bewust bent, is je gevoel dus afhankelijk van steeds dezelfde gedachten. Dat is jammer en onnodig. Jammer, omdat je daarmee telkens hetzelfde gevoel mee je dag in neemt. En onnodig, omdat het heel eenvoudig op te lossen is.

Lange tijd ging mijn aandacht bij het wakker worden meteen naar de dingen die van me verwacht werden in de dag die voor me lag. Dan dacht ik aan het grootste probleem dat op dat moment in mijn leven speelde, omdat ik nou eenmaal gewend was om vooral aan problemen te denken.

Zo kan het ook
Tegenwoordig begin ik de dag anders. In plaats van mijn e-mail te checken of het laatste wereldnieuws te absorberen, in plaats van mijn activiteiten te plannen of te denken aan alles wat nog opgelost moet worden, neem ik een moment om me bewust te herinneren waar het vandaag écht om gaat.

Ik kies bewust enkele gedachten die me een fijn gevoel geven, bij voorkeur een gevoel van opluchting of vrijheid. Omdat het moment van wakker worden maar heel kort is, en het gevaar bestaat dat de eerste gedachte al in me is opgekomen voordat ik het doorheb, begin ik iedere ochtend met dezelfde gedachte:

Vandaag voel ik de vrijheid om op ieder moment te kiezen voor datgene wat het fijnste voelt: de fijnste gedachten, de fijnste woorden en de fijnste handelingen.

Ik laat die woorden tot me doordringen en vul ze daarna aan met nieuwe gedachten die het goede gevoel kunnen ondersteunen. Het maakt daarbij niet uit wat, of waarover ik precies denk, het enige wat ertoe doet, is dat de gedachten fijn voelen. Ik let dus op het gevoel dat meekomt met de gedachten die ik denk.

Zodra ik een paar gedachten heb gevonden die me ontspannen en blij maken, wordt het alsmaar makkelijker om meer fijne gedachten te vinden. En precies daarom is het zo waardevol om je dag op deze manier te beginnen. Door eerst een paar minuten bewust te kiezen voor fijne gedachten vergroot je de kans dat je je fijne gevoel kunt vasthouden.

Ik merk het meteen als ik deze routine een keer oversla. Dan is het de rest van de dag veel moeilijker om gedachten te vinden die fijn voelen. En natuurlijk is het mogelijk om een rotgevoel gedurende de dag op te lossen en te vervangen door een fijn(er) gevoel, maar je geeft jezelf een vliegende start als je je dag kunt beginnen met een goed gevoel.

Probeer het eens
Hoe zorgvuldiger je je eerste gedachten kiest, hoe groter het effect en hoe langer je het goede gevoel mee kunt nemen, je dag in. Probeer het eens. Verzin vanavond voordat je gaat slapen alvast met welke gedachte je morgen de dag wilt beginnen. Met welke fijne gedachte wil jij wakker worden?

Gun jezelf een goede start van de dag. Je zult na een tijdje merken dat deze kleine aanpassing je dagen vrolijker en makkelijker maakt.