
Auteur: Marisa Garau
Kun je slecht tegen kritiek? Huil je snel? Of schrik je vaak van harde geluiden? Dan kan het zijn dat je een Hoogsensitief Persoon bent. Toen ik voor het eerst van HSP hoorde, moest ik erom lachen. ‘Vast weer zo’n nieuwe, trendy aandoening die dankbaar door de therapie-industrie omarmt wordt’ dacht ik grinnikend. Totdat ik me in HSP ging verdiepen en ontdekte dat ik zelf aan alle kenmerken van HSP voldoe.
Lees hier over de 3 stappen om je HSP optimaal in te zetten.
Standaard vereisten voor succes
Inmiddels weet ik alles over HSP en kan uit eigen ervaring vertellen dat HSP geen aandoening is. Maar dit karaktertype, dat al een eeuw geleden door psycholoog Carl jung onderkend werd, maakt het leven soms wel lastig. Simpelweg omdat onze Westerse maatschappij niet ingesteld is op hoogsensitieve mensen. Precies weten wat je wilt, altijd een mening klaar hebben, en een teamplayer zijn, vormen de standaard vereisten waaraan elk kind moet voldoen wil het later een succesvol leven kunnen leiden.
Maar wat als je anders bent?
Als je een hoogsensitieve persoonlijkheid hebt, dan vind je het moeilijk om aan deze voorwaarden te voldoen. Want je werkt liever in je eigen kamer dan in een open kantoortuin. Je ziet details waar anderen overheen kijken. Je pikt gevoeligheden van mensen feilloos op en trekt je deze aan. En je hebt meer tijd nodig om tot beslissingen te komen. Bepaald geen handige eigenschappen in een wereld waar alles om snelheid en social networking draait.
HSP is geen aandoening
Veel cliënten van mij zien hun hooggevoeligheid als een ‘aandoening’ die ze snel moeten fixen, willen ze mee kunnen blijven doen in de maatschappij. Als mindfulness-expert en HSP-er ben ik echter van mening dat HSP geen ziekte is en dat je als hoogsensitief persoon niet genezen hoeft te worden.
HSP is iets wat bij je hoort en als je naar de 16 officieel vastgestelde eigenschappen kijkt, dan zie ik geen reden tot drama. Integendeel, ik ben ervan overtuigd dat ik dankzij mijn HSP over meer emotionele intelligentie kan beschikken dan anderen, waardoor ik juist geschikt ben om mensen te helpen die emotioneel vastgelopen zijn.
Ondanks het feit dat de maatschappij liever teamplayers ziet, ben ik als ‘solo player’ al mijn hele carrière in staat om waarde toe te voegen aan het leven van anderen en er mijn brood mee te verdienen. Ik zou voor geen goud van mijn HSP willen ‘genezen’ 🙂
Omarm je HSP
Zodra je je hooggevoeligheid kunt accepteren voor wat het is, kun je het van een vijand in een vriend veranderen. HSP hoort gewoon bij je en er is niets mis mee — wat anderen je ook proberen wijs te maken.
Het betekent wel dat je een beetje creatief zult moeten zijn. Want als HSP-er kun je beter je geen standaard baan ambiëren waarbinnen je altijd in teams werkt, koel met allerlei rampen om moet kunnen gaan en zonder probleem presentaties moet kunnen geven. Zou je hier toch voor kiezen, dan raak je vroeg of laat burned out en zul je alsnog het roer om moeten gooien. Geloof me, ik spreek uit ervaring 🙂
3 stappen om je HSP optimaal in te zetten
Wat kun je doen om alles uit je hoogsensitieve eigenschappen te halen? Wat voor mij het beste heeft gewerkt is mindfulness. Met mindfulness kun je tot jezelf komen en jezelf accepteren voor wie je werkelijk bent. Maar hoe doe je dat precies?
Stap 1 — Mindful vertragen
Als je altijd druk bezig bent en altijd op scherp staat, kun je steeds minder verwerken en steeds minder hebben. Zoals Yvonne en ik hebben ontdekt, is langzamer leven en vertragen een enorm goede manier om een overbelast hoofd rust te gunnen. Vertragen is een belangrijk mindfulness-principe wat een gegarandeerd positief resultaat geeft.
Vertragen is makkelijk en kun je vandaag al gaan toepassen. Wanneer je bijvoorbeeld naar de wc loopt, doe dit dan eens heel langzaam en wees je bewust van je lichaam: let extra op je houding, je voeten op de vloer, hoe je benen bewegen, hoe je hoofd op je nek balanceert. Loop als een koning of koningin: rustig, waardig en met aandacht. Merk dan op wat dit met je doet. Word je er juist onrustig van omdat je denkt dat je met deze vertragingsoefening wel tien kostbare seconden aan het verspillen bent? Of voel je dat er ruimte in je verkrampte denken ontstaat waardoor je eindelijk eens diep kunt ademhalen en spanning loslaten?
Stap 2 — Maak contact met jezelf
Wij worden allemaal opgevoed met het idee dat doen goed is, en daarom leren kinderen al snel dat actief-bezig-zijn gewaardeerd en beloond wordt. Niet-doen, maar gewoon zijn, staat gelijk aan luiheid en wordt afgekeurd. Niet voor niets zijn we allemaal druk-druk-druk om maar niet als ‘lui’ — en dus als een stout of waardeloos kind — te boek te staan. Maar continu in de doe-stand staan heeft ernstige nadelen, omdat ons brein nu eenmaal rust nodig heeft om indrukken te verwerken en om gezond te blijven. Daarom raken zoveel mensen depressief en burned out: hun denken is overbelast en krijgt geen tijd om tussendoor te herstellen.
Net als dieren hebben wij zowel actieve als passieve tijd nodig. Na het jagen en eten gaan leeuwen rusten. Sterker nog, zij komen pas in actie als ze honger krijgen. Dit is natuurlijk gedrag en wij zouden er goed aan doen om dit soort wetmatigheden te respecteren en onszelf bewust niets-doen en luiheid te gunnen. Want dat is de enige manier waarop je hersenen tot rust kunnen komen en je de kans krijgt om jezelf beter te leren kennen.
In momenten van rust kun je diep in jezelf kijken en zien waar jouw persoonlijkheid behoefte aan heeft, waar je hart naar verlangt en wat je moet doen om die verlangens te vervullen.
Stap 3 — Tijd voor creativiteit
Door mindful te vertragen en mentale rust te creëren, kunnen nieuwe ideeën vruchtbare grond vinden. Omdat je je als HSP-er waarschijnlijk niet lekker voelt in een standaard baan, is het zaak om out-of-the-box te denken en werkzaamheden te overwegen die het beste uit jouw persoonlijkheid halen. Wanneer je een beter contact hebt met je werkelijke ik, heb je een duidelijk idee wat je sterke punten zijn, waar je warm voor loopt en welke werkzaamheden jou opladen in plaats van opbranden.
Vertrouw op je eigen gevoelens. Laat je niet langer gek maken door de sterk verouderde maatschappelijk dogma’s dat iedereen een vaste baan moet hebben, een huis, een hypotheek en een pensioen om veilig te zijn. Realiseer je dat geen enkel plan future-proof is, en dat het leven altijd beweegt en verandert waar je bij staat.
Ik geloof dat het onze taak is om van waarde te zijn voor anderen, want dat is waar wij zelf gelukkig van worden. Ontwikkel dus je eigen talenten en volg je hart, want daarmee kun je waarde toevoegen en anderen (en dus jezelf) gelukkig maken.
Ben je een zorgzaam type? Teken je graag? Ontwikkel je liever computerprogramma’s? Doe wat je hart je ingeeft! Je passie zal je de kracht geven om door te zetten en een alternatieve carrière op te bouwen, om zo een vervullend leven te leiden.
Niet ondanks je HSP, maar dankzij je HSP heb je unieke mogelijkheden, en ik daag je uit om die optimaal in te zetten voor je eigen welzijn — en dat van anderen.
Succes!
Marisa

Deze gastblog is een bijdrage van Marisa Garau
Marisa Garau is auteur van twee internationale bestsellers over nuchtere mindfulness en ontwikkelt down-to-earth mindfulness e-programma’s zonder vage meditatie-sessies. In haar uitgebreide artikel over HSP kun je meer tips en inspiratie vinden. Tevens kun je daar haar gratis mindfulness-boek downloaden.
