Less is more
Het kan al lastig zijn om je prioriteiten te bepalen, maar nog moeilijker is het om je in je dagelijks leven echt te beperken tot slechts die paar prioriteiten en de rest af te stoten. Stoppen met dingen kan voelen als een beperking, maar juist door je uitsluitend te richten op die vijf punten – die dingen die jij het belangrijkst vindt – kun je openstaan voor zoveel meer dan eerst. Eindelijk maak je bewuste keuzes over hoe je je tijd invult. Er komt ruimte vrij voor de dingen die echt waardevol voor je zijn.
Maar…
Er schuilt hier echter wel een gevaar: als je blijft denken aan de niet-gekozen onderwerpen, als je je blijft afvragen of je de juiste prioriteiten hebt gekozen – en dus of je geen belangrijke zaken misloopt door het opstellen van juist dit lijstje – dan leidt deze methode tot een soort keuzestress, waardoor je hoofd alleen maar voller raakt. Terwijl je prioriteitenlijst juist extra ruimte zou moeten scheppen.
Die twijfel hè…
Merk je dat je de niet-gekozen opties niet los kunt laten? Dat je blijft twijfelen of je de juiste prioriteiten hebt benoemd? Bedenk dan dit: je moet ergens beginnen. Kies je voorlopige prioriteiten zodat je aan de slag kunt met je voornemen om langzamer te gaan leven, maar neem je ook voor om je lijst over een maand te evalueren. Wellicht heb je na een eerste proefperiode meer inzicht in wat je echt belangrijk vindt. Misschien merk je na verloop van tijd dat er iets belangrijks ontbreekt, of juist dat er nog ruis op je lijstje staat.
Dus niet meer twijfelen, niet blijven denken aan alle mogelijkheden die je laat liggen door de keuze die je maakte. Twijfel leidt nergens toe, alleen tot een eindeloos uitstellen.
Begin gewoon ergens
Ga dus niet zitten wachten tot je zeker weet wat precies jouw prioriteiten zijn, maar begin ergens. Een langzamer leven komt niet vanzelf naar je toe, daarvoor moet je eerst bewuste keuzes maken. Een keuze wordt pas een beslissing als die keuze daadwerkelijk in praktijk wordt gebracht[1].
Na het bepalen van je (voorlopige) prioriteiten is het noodzakelijk de niet-gekozen opties definitief en volledig terzijde te schuiven. In ieder geval voor een maand, als je liever een proefperiode hanteert.
Betaal de prijs voor een langzamer leven
Als je je realiseert dat het bepalen van je prioriteiten je veel op gaat leveren, wordt het misschien iets makkelijker. Het is de eerste stap die je moet zetten om langzamer te kunnen leven. Tegelijkertijd is het goed om te beseffen dat je altijd een prijs zult moeten betalen voor een langzamer leven, daar ontkom je niet aan. Je betaalt de prijs van de afgestoten mogelijkheden. Leer om hier geen spijt van te hebben, maar wees je er wel bewust van. Natuurlijk ga je iets inleveren, maar was je daar niet juist naar op zoek? Als je weet wat je wel in kunt leveren en wat absoluut niet, dan ken je je eigen prioriteiten en hoef je geen spijt te hebben van de dingen die je laat gaan. Waarom niet? Omdat je voortaan ieder moment zult besteden aan iets wat voor jou belangrijk is. Die wetenschap geeft rust en voldoening.
Laat los en focus
Jouw offer voor een langzamer leven is dus dat je de niet-gekozen opties volledig laat varen. Na het opstellen van je prioriteitenlijst ga je je volledig richten op die vijf punten. Dit brengt een hoge mate van focus in je leven, waardoor je uiteindelijk meer resultaat zult boeken terwijl je het minder druk hebt. Je wilde immers niet meer mee in die tredmolen van meer meer meer, weet je nog? Je hoeft niet alles te hebben of te doen. Nogmaals, een keuze wordt pas een beslissing als die keuze daadwerkelijk in praktijk wordt gebracht. Nu je weet wat jouw echte prioriteiten zijn, ga je je best doen om vruchten te plukken van jouw beslissing. Blijf trouw aan je beslissing, dus aan je prioriteiten, en weet dat twijfel altijd zal blijven bestaan. Accepteer dat twijfel erbij hoort. Een beslissing is nooit volmaakt, maar accepteer dat en ga aan de slag.
En dan nog dit
Dr. Theodore Isaac Rubin schrijft: ‘Impasses zijn heel vaak het gevolg van het verlangen om een perfecte beslissing te nemen.’ En: ‘Er zijn maar heel weinig gevallen waarbij de ene beslissing werkelijk beter is dan de andere.’ Dat je in je achterhoofd een beetje blijft twijfelen aan je prioriteitenlijst is dus normaal. Het is zeker geen bewijs dat je een verkeerde beslissing hebt genomen. Perfecte keuzes bestaan niet, je onzekerheid zal nooit verdwijnen. Blijf dus niet wachten tot je overtuigd bent van je keuze, want dan zul je nooit de volgende stap zetten; dan kun je blijven wachten.
[1] Uit: Enerzijds, anderzijds – Stap voor stap methode om besluiteloosheid te overwinnen, van Dr. Theodore Isaac Rubin.
Iedere vrijdag een stukje vertraging in je inbox?
Laat hieronder je mailadres achter, dan ontvang je voortaan de gratis nieuwsbrief. Als bonus krijg je meteen mijn gratis e-book: De kortste route naar een langzamer leven.
