Het leven is een feestje!

feestje
Mees en Evelien

Ik heb twee boezemvrienden: Mees en Evelien. Wat ik ook doe of waar ik ook ben, zij zijn in de buurt.

Brrr… sneeuw!
Laat me je eerst vertellen hoe ik Mees ontmoette. Het was op een doordeweekse dag, begin maart. Hoewel we al enkele veelbelovende lenteachtige dagen hadden gehad, was het die dag koud en grauw.

Ik haalde mijn jongste zoon op van school en stond – net als de andere ouders – diep weggedoken in mijn winterjas bij het schoolplein te wachten, toen het begon te sneeuwen. Eerst aarzelend – haast onzichtbare pluisjes – maar al snel dwarrelden wattige vlokken op onze inderhaast opgezette capuchons.

We trokken gezamenlijk een akelige grimas en mopperden luid.

 

Heerlijk… sneeuw!
Toen zwiepte de deur van de school zo hard open dat die met een knal de muur raakte en direct terug stuiterde. Een man rende, zonder jas, naar het midden van het schoolplein, keerde zijn gezicht naar de hemel en stak beide armen in de lucht.

‘Heerlijk!’, riep hij uit. En toen, met een blik op ons zielig hoopje ellende, nogmaals:

‘Héérlijk!!’.

 

Het leven is een feestje
Ik mocht hem meteen. Ja, dacht ik op dat moment, het leven ís een feestje. Je moet het alleen wel willen zien.

Laten we voortaan weer verrukt uitroepen ‘Oh kijk, het sneeuwt!’ zodra we het eerste vlokje zien vallen. Laten we naar buiten gaan, in plaats van denken aan natte voetstappen op de pas geboende vloer.

 

Boezemvriend
Sinds die dag ben ik Mees nog veel vaker tegengekomen. Hij is een goede vriend van me geworden, die me leert hoe eenvoudig het is om schoonheid te zien. Hoe makkelijk het is om je te laten verwonderen en hoe je het moois dat je absorbeert vervolgens af kunt laten stralen op je omgeving.

Het is eenvoudig om gesteld te raken op iemand als Mees. Hij is energiek en onderzoekend als een jonge hond; hij snuffelt aan alles en beschouwt niets als vanzelfsprekend. Met Mees in de buurt is het onmogelijk om chagrijnig te blijven.

 

Wie is Mees?
Mees manifesteert zich in verschillende gedaanten: mannen, vrouwen, kinderen, geliefden en onbekenden, ja zelfs in mijn verbeelding.

Mees is dus niet één persoon, maar ik herken hem overal. Hij herinnert mij er regelmatig aan dat je schoonheid en warmte moet willen zien.

Mees is iemand waarbij ik graag in de buurt ben, omdat ik ook wil leren kijken zoals hij doet. Mees maakt de wereld vrolijker, luchtiger en magischer.

 

En Evelien dan?
Geen twee mensen zijn hetzelfde en ook Mees en Evelien bewegen zich op verschillende manieren door het leven. Evelien begrijpt dat enthousiast kwispelen niet in iedere situatie afdoende is.

Wat Evelien speciaal maakt, is dat ze zichzelf volledig vertrouwt. Wat anderen van iets (of van haar) vinden, boeit haar nauwelijks, omdat ze niet twijfelt aan haar eigen keuzes.

Daardoor is ze een tevreden mens, maar ook iemand die in staat is anderen volledig te accepteren zoals ze zijn.

 

Anders is oké
Ze begrijpt mensen, ook als ze het niet met hen eens is. Deze geweldige eigenschap is het resultaat van haar vertrouwen in zichzelf; omdat ze niet onzeker wordt van andere meningen / andere karakters / andere gewoonten kan ze deze volledig accepteren en waarderen.

Verder is ze zich bewust van de manier waarop ze zelf omgaat met anderen. Ze communiceert weloverwogen door vooral goed te luisteren en door niet alleen te letten op de signalen die anderen afgeven, maar vooral ook op het signaal dat zijzelf afgeeft.

 

Zeldzaam
Ook Evelien ontmoet ik soms in de mensen om me heen, maar zoals zij is, zijn er niet veel. De wereld kan wel wat meer ‘Evelienen’ gebruiken, vind ik. De dagen waarop ik haar echt tegenkom, zijn dus zeldzaam.

In mijn verbeelding kom ik mijn boezemvriendin wel regelmatig tegen en dan geeft ze me de kans mee te liften op haar kijk op de wereld. Door Mees en Evelien ben ik gaan inzien dat het allemaal een stuk leuker en makkelijker kan.

 

Gelukkige vrienden maken je gelukkig
Mees en Evelien zijn gelukkige vrienden. Wist je dat elke gelukkige vriend of vriendin de kans op jouw eigen welbevinden laat toenemen met 9%? (bron: [1] )

Gelukkige vrienden zijn heel waardevol. Daarom geef ik jou nu mijn Mees en Evelien, om je te laten zien dat het echt anders kan, makkelijker.

Laat deze twee vrienden eens een tijdje meelopen met jouw leven en let goed op hoe zij omgaan met vervelende situaties of slepende gedachten.  En verzamel in de tussentijd natuurlijk zoveel mogelijk gelukkige (echte) mensen om je heen.

Maak van je leven een feestje. Het kan!

 

[1] Onderzoekers hebben vastgesteld dat ons eigen geluk positief beïnvloed wordt door het geluk van onze vrienden. Een gelukkige vriend die binnen een straal van anderhalve kilometer bij je vandaan woont, laat jouw eigen kans op geluk zelfs met 15% toenemen. – James Fowler en Nicholas Christakis (Harvard University) publiceerden deze resultaten in The British Medical Journal (2008).

 

Lees ook:
Langzamer leven, hoe doe je dat?

Geen tips meer missen?
Laat hieronder je mailadres achter, dan ontvang je iedere vrijdag een nieuw stukje vertraging.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *