Tip 6: Verspil geen tijd

Tijd is kostbaar
Onze beperkende factor is en blijft altijd de tijd, daar ben ik van overtuigd. Tijd is kostbaar, iets om zuinig en bewust mee om te gaan. Voordat we overgaan op praktische methoden om je tijd goed en rustig te gebruiken, daarom eerst dit: verspil geen tijd! Iedereen heeft wel iets wat veel tijd kost, maar niets oplevert.

Wat is je minst productieve activiteit?
Ga eens na wat jouw minst productieve activiteit is? Bij mij is dat absoluut: fantaseren. En als ‘schrijver’ wil ik graag fantaseren hoor, maar de uren die ik heb besteed aan dromen, het oproepen van situaties, personages en werelden zonder ook maar iets op te schrijven… dat was pure verspilling van tijd. Zoveel beelden die nooit op papier kwamen. Daarom heb ik voor mezelf de regel gemaakt: fantaseren mag, maar alleen met een pen in mijn hand (of mijn vingers op het toetsenbord).

Piekeren, ook zo’n tijdverslinder. En compleet nutteloos, want wat kun je ermee bereiken? Wil ik me mentaal voorbereiden op rampspoed? Een onmogelijke opgave lijkt me.

Verspil geen tijd
Ontdek wat het is dat jou enorm veel tijd kost, je geen plezier brengt en je nooit iets waardevols op zal gaan leveren. Social media? Urenlang zappen? Bedenk het maar. Verspil geen tijd, maar investeer je tijd in dingen die je belangrijk vindt. En dat hoeven geen grote, ambitieuze zaken te zijn; ook een avond samen met je vrienden, lekkere hapjes en vrolijke muziek kan een buitengewoon goede tijdsbesteding zijn!

Tijd is schaars
Oké, tijd blijft een lastig iets. Wat ik ook doe, tijd is voor mij altijd de beperkende factor. Voorheen was dit de belangrijkste reden waarom ik gehaast door het leven ging. Ik heb veel plannen en dromen, maar de tijd die in één dag zit, bleek altijd te kort om voor elkaar te krijgen wat ik wilde doen. Ik rende als een dolle door de dag en was iedere avond toch teleurgesteld over wat ik die dag had bereikt. Teleurgesteld in mezelf, omdat ik blijkbaar wéér niet hard genoeg had gewerkt om alles te kunnen doen. Ja, lees de vorige zin nog eens door, want daar staat precies het probleem waar ik tegenaan liep. Ik maakte het probleem zelf, want elke dag opnieuw verwachtte ik dat ik deze dag alles zou kunnen doen. Alles. In één dag.

Gebruik je tijd goed en rustig
Het beste tijdmanagementsysteem is volgens mij: ongehaast de tijd nemen[1]. Onmogelijk, hoor ik je denken, dat maakt het tijdgebrek alleen maar erger. Geloof me, het werkt. Natuurlijk kan dat niet zomaar, dan zou alles inderdaad in de soep lopen, maar met onderstaande tips en trucs krijg ook jij het relatief eenvoudig voor elkaar:

Tip 7: Ongehaast de tijd nemen – realistische actielijst
Plannen, hoe doe je dat?

Alle tips lezen? Klik hier

[1] Ook Richard Carlson en Joseph Bailey zijn deze mening toegedaan. Zie hun boek ‘Liever langzaam leven‘.

gratis e-book

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *