Langzamer leven, hoe doe je dat?

Beetje toewijding, maar vooral leuk
Langzamer leven moet je leren. Er is meer voor nodig dan de conclusie dat je dagen te vol en hectisch zijn. Zoals alles vergt ook het aanwennen van een andere levensstijl wat toewijding. Maar het hoeft ook niet helemaal in één dag geregeld te zijn, toch? Als je stap voor stap je levensstijl verandert, ervaar je heel bewust iedere kleine vooruitgang. Vandaar de genummerde tips, waardoor je telkens één onderdeel bewust aanpakt. Zo blijft het leuk en hoef je je leven niet om te gooien om toch langzamer te kunnen leven.

Doorloop de tips, één voor één
Dus probeer nou niet binnen een week alle stappen te integreren in je leven, maar doorloop rustig de verschillende tips. Ben je gewend aan de eerste stap, voel je de rust die deze met zich meebrengt en kost het geen moeite om eraan te denken of je eraan te houden, maar geeft het juist lucht? Ga dan door naar de volgende tip. Of sla een tip (voorlopig) over als je er niets voor voelt de betreffende stap te zetten. Het is geen exacte wetenschap hè, langzamer leven. Je wilt iets veranderen om je beter te voelen. Dan moet je dus vooral geen stappen forceren die niet bij je passen. Neem over wat jou aanspreekt en wat jou direct resultaat kan brengen.

Welke tip eerst?
De volgorde van de tips is niet geheel willekeurig. Alle tips kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën:

  • minder doen
  • anders denken
  • meer bereiken

Minder doen
De tips over ‘minder doen’ zijn praktisch van aard en wellicht makkelijker op te volgen dan de overige. Je past iets aan in je routine en je krijgt direct een gemakkelijker leven. Juist de eerste tips zijn vooral hierop gericht, omdat minder doen volgens mij de beste start is voor een langzamer leven. Deze tips geven een snel resultaat.

Anders denken
Met een andere gedachtegang breng je het langzamer leven vervolgens naar een ander niveau. Dan weet je zeker dat je niet meer zult terugvallen in je oude gewoonten, je weet wel: die gewoonten die je een hectisch leven bezorgden. Hoewel de praktische stappen absoluut een eerste aanzet geven voor een langzamer leven, zijn het toch de inzichten uit de ‘anders denken’-categorie die ervoor zorgen dat langzamer leven je geen moeite kost, maar juist de ruimte en rust brengt waar je waarschijnlijk naar verlangt.

Meer bereiken
De tips over ‘meer bereiken’ hangen vaak samen met minder doen of anders denken. Het één leidt tot het ander. ‘Minder doen’ zorgt er dan voor dat je meer kunt bereiken. ‘Anders denken’ creëert kansen die je eerst nog niet zag. Dat maakt langzamer leven extra aantrekkelijk. Gezond en gelukkig zijn, geen stress meer en toch meer bereiken!

Lees ook: De kern van langzamer leven

Weet je niet goed waar je moet beginnen?
Doorloop de tips op volgorde, dan weet je zeker dat je niets mist.

Tip 1: Stop met dingen

Tip 2: Laat het idee los dat drukke mensen belangrijk zijn

Tip 3: Bepaal jouw eigen prioriteiten

Tip 4: Besef dat het niemand iets uitmaakt wat jij doet

Tip 5: Niet twijfelen, maar doen

gratis e-book

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *