De kern van langzamer leven

Dan vertel ik je nu – heel in het kort – wat de kern is van een langzamer leven:

1. Heb het nooit druk
2. Kies je prioriteiten
3. Doe één ding tegelijk
4. Met aandacht en focus
5. Blijf bezig, maar zonder haast

Hiermee zet je de belangrijkste stappen voor een ontspannen, gelukkig en productiever leven. Ja, productiever.

Dus kies een prioriteit voor ieder moment (eerlijke prioriteiten) en ga ermee aan de slag. Daarmee haal je automatisch de drukte uit je hoofd. Als je begrijpt dat ieder moment los staat van alle andere, dan kun je je gedachten vrij maken van alles wat geweest is of wat nog gaat komen. Dan word je rustiger en actiever tegelijkertijd, een doener in plaats van een denker.

Eén ding tegelijk
Langzamer leven betekent dus in de eerste plaats: één ding tegelijk. Altijd. Want multitasken – ofwel bezig zijn met twee of zes dingen tegelijk, praktisch of in je hoofd – werkt niet alleen buitengewoon inefficiënt, het geeft je uiteindelijk ook het gevoel dat je hoofd uit elkaar zal barsten. Je vergeet normaal te ademen, krijgt last van pijnlijke schouders en nek en bent ’s avonds compleet uitgeput. Op het moment dat je toe bent aan je prioriteiten (gezin, hobby, vrienden, noem maar op) ben je nauwelijks meer tot iets in staat, zodat de meest waardevolle dingen juist telkens de minste aandacht krijgen. Ondanks alle goedbedoelde inspanningen die je die dag hebt verricht, sluit je daardoor de dag toch af met een ontevreden of rusteloos gevoel. Ontevreden over jezelf, over de invulling van je dag, om de volgende ochtend wederom zwetend wakker te worden en haastig te verzinnen hoe je deze dag alles geregeld krijgt.

Makkelijker leven
Een langzamer leven is een makkelijker leven. Een rustiger leven waarin ruimte is voor creativiteit en voor echt contact. Een leven waarin je niet altijd het uiterste uit jezelf wilt halen of waarin je al nieuwe wensen hebt voordat je oude vervuld zijn. De kans om de rusteloze jacht naar meer (meer meer!) een halt toe te roepen en tevreden te zijn met wat je al hebt.

Maar hoe dan?
‘Mooi verhaal’, hoor ik je denken, ‘maar hoe doe ik dat dan?’ Daar ga ik je stap voor stap mee helpen. Deze kern van je nieuwe levensstijl wordt praktisch toegelicht in de tips uit de categorie ‘minder doen’. Deze stappen zorgen voor rust en ruimte. De tips over ‘anders denken’ en ‘meer bereiken’ zullen je leven een rijkere en waardevollere invulling geven, zonder de hectiek terug toe te laten. Begin dus met de  ‘minder doen’-tips , maar stop daar niet en gun het jezelf om anders te leren denken en je leven de kleur te geven die jij het mooiste vindt.

Tips op nummer
De volgorde van de tips is niet willekeurig gekozen. Het handigst is dus om bij tip 1 te beginnen en zo de tips op volgorde te doorlopen. Je begint dan met minder doen en gaat vanzelf verder met anders denken.

Ik wens je veel geluk! En laat ‘onderweg’ eens horen hoe het je vergaat. Welke stappen werken voor jou en welke juist niet? Heb je zelf een inzicht vergaard, dat je met me wilt delen? Via contact kun je me bereiken. Ik hoor graag van je!

Lees ook:
Langzamer leven, hoe doe je dat?

 

Weet je niet goed waar je moet beginnen?
Doorloop de tips op volgorde, dan weet je zeker dat je niets mist.

Tip 1: Stop met dingen

Tip 2: Laat het idee los dat drukke mensen belangrijk zijn

Tip 3: Bepaal jouw eigen prioriteiten

Tip 4: Besef dat het niemand iets uitmaakt wat jij doet

Tip 5: Niet twijfelen, maar doen

gratis e-book

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *