Tip 2: Laat het idee los dat drukke mensen belangrijk zijn

Een druk leven als statussymbool
Je kent het vast wel: je vraagt iemand hoe het gaat en je krijgt als antwoord ‘druk hè, druk!’. Liefst met een zucht en een berustende glimlach erbij. Kennelijk willen we het graag druk hebben en deze constante staat van overbelasting met iedereen delen. Waarom? Omdat er iets heel erg scheef is aan onze maatschappij. Een druk leven is namelijk een statussymbool geworden. Wie het druk heeft, is in onze ogen belangrijk. Wie tijd neemt voor ontspanning vinden we een nutteloze luiwammes.

En zo onterecht!
Ja, absoluut ten onrechte. Want – hoewel er niets mis is met een actief en vol leven – is het een groot misverstand om te denken dat drukke mensen echt belangrijker zijn. Het onophoudelijk druk hebben, maakt je echt niet waardevoller. Psycholoog Tony Crabbe laat zelfs zien dat drukte niet alleen slecht is voor je gezondheid en je geluk, maar ook voor je carrière. Keihard werken helpt je in het begin wellicht om je te onderscheiden van je collega’s, maar vanaf een bepaald punt in je carrière zul je merken dat iedereen hard rent. Dan kun je alleen nog grote stappen vooruit zetten als je vernieuwend bent, als je creatief kunt denken en met nieuwe ideeën komt die het bedrijf vooruit helpen. Voor vernieuwing is een andere houding nodig; drukte werkt creativiteit genadeloos tegen. Met drukte kom je dan op geen enkel vlak verder.

Drukte leidt vooral tot uitputting
Continu, zowel thuis als op ons werk, vechten we tegen ’teveel’. Deze drukte overweldigt ons; het groeiend aantal taken en afleidingen geeft ons een machteloos gevoel[1]. Gebleken is dat deze drukte niet alleen voortkomt uit een toename van onze verplichtingen, maar ook uit de staat van ‘altijd aan staan’, zoals Crabbe het omschrijft. We worden blootgesteld aan een eindeloze stroom mogelijkheden en informatie, een overvloed op alle vlakken. In plaats van hier ons voordeel mee te doen, leidt het in veel gevallen tot een constant gevoel van overweldiging, met uitputting tot gevolg.

Drukte maak je zelf
Door het idee dat drukke mensen belangrijk zijn, scheppen we een zekere drukte voor onszelf. Die drukte houdt vervolgens bijna automatisch deze drukte in stand. Drukte is namelijk heel bedreven in het afleiden van onze aandacht van datgene wat we waardevol vinden, zoals een rustig avondje met vrienden of een expositie waar we graag heen zouden willen. Drukte overstemt daarmee alles wat ooit plezier gaf, alles waar we energie van kregen. En valt de drukte dan eenmaal toch een keer stil, dan weten we niet wat we aan moeten met de leegte die ontstaat, zodat we snel nieuwe ‘drukte’ verzinnen om dat moment mee te vullen. Vaak gebruiken we daarvoor social media of nieuwssites.

Drukke mensen zijn niet belangrijker
De veronderstelling dat drukke mensen belangrijker zijn, moet je dus meteen uit je hoofd zetten. Het is simpelweg niet waar. Om te kunnen presteren, moet je namelijk kunnen focussen. Als je je overweldigd voelt door de drukte kun je je niet focussen. Drukte maakt je dom. Houd dit in je achterhoofd als je wilt stoppen met dingen. Bepaal je prioriteiten en stop met de rest. Hoe je dit doet lees je in onderstaand bericht:

Tip 3: Bepaal jouw eigen prioriteiten

GRATIS E-BOOK + NIEUWSBRIEF
Vul hieronder je mailadres in, dan ontvang je iedere vrijdag een stukje vertraging in je inbox, plus nu meteen mijn e-book: De kortste route naar een langzamer leven!

[1] Busy: how to thrive in a world of too much (uitgeverij Piatkus) – Tony Crabbe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *