Moet ik meedoen?

Moet ik meedoen?
Met die vraag begon mijn zoektocht naar een langzamer leven. De dagelijkse uitputtingsslag die mijn leven was geworden, stond me al geruime tijd tegen. Als iemand me had gevraagd of ik gelukkig was, had ik oprecht en volmondig ‘ja’ gezegd. Ja, ik was gelukkig. We hadden elkaar, we hadden wat we nodig hadden en nog veel meer.

En toch…
En toch. Constant bekroop me het gevoel dat ik achter de feiten aanliep, dat ik nooit klaar was. Ik had het druk en leek altijd haast te hebben. Met name dat onophoudelijke gehaast – om er ’s avonds steevast achter te komen dat ik aan meer dan de helft van mijn taken niet eens was toegekomen – putte me uit, bezorgde me stress.  Ondanks dat alles leek te kloppen, ontstond er dus een groeiend gevoel van onbehagen.

Verwaarloosde tuin
Moet ik meedoen, vroeg ik me af toen ik op een ochtend ons huis verliet. Ik keek naar de verwaarloosde heg in onze voortuin en vergeleek die automatisch met die van de buren. Moet ik na alle verplichtingen van vandaag ook nog de heg fatsoenlijk in model snoeien, in plaats van een wandeling te maken door het bos dat er tegenaan ligt?

Vertraging
Het leek een belangrijke vraag, maar al snel liep ik verder en dacht er niet meer aan. Ik was laat, voor mijn gevoel al weken aan een stuk. Net toen de bekende gedachte bij me opkwam dat het onmogelijk was om vandaag alles te doen wat op het programma stond, trapte ik bijna op een huisjesslak. Ik maakte een sprongetje om ‘m te ontwijken en liep door. Maar de plotselinge aanwezigheid van de slak – plus het feit dat ik deze op een haar na had vermoord – vertraagde de drukte in mijn hoofd. Mijn passen vertraagden mee, totdat uiteindelijk zowel mijn gedachten als mijn benen stilstonden.

Ik wil langzamer leven
Even twijfelde ik wat ik zou doen – ik had nog steeds haast – maar toen draaide ik me om en liep terug naar de slak. Terwijl ik om me heen keek of niemand op me lette (wat niemand deed, want ook haast) ging ik door mijn knieën om de slak beter te kunnen bekijken. Een minuut later kwam ik glimlachend overeind. De stress was uit mijn lijf verdwenen, mijn gedachten waren ongekend stil en terwijl ik verder liep, vormde zich een zin in mijn hoofd, geschreven in vetgedrukte kapitalen:

IK WIL LANGZAMER LEVEN!
Ja, langzamer leven. Zodat ik zie waar ik ben en weet waar ik mee bezig ben. Zodat ik merk hoe ik me voel, tevreden kan zijn in plaats van altijd op jacht naar meer. Ik wil leven met minder haast, de tijd nemen voor die dingen die echt belangrijk zijn. Dingen dus, die geen vluchtigheid en onrust verdienen. Omdat het leven niet draait om zoveel mogelijk indrukken of prestaties per minuut, maar om de moed om waardevolle momenten te creëren en die momenten zo lang mogelijk te rekken. Met z’n allen de open haard aansteken en samen naar de vlammen kijken, voelen hoe behaaglijk warm het wordt, de gloed op de kinderwangen. Geen laptop op schoot of smartphone in de hand. Niet een dozijn foto’s maken en vervolgens de mooiste op Facebook zetten en daardoor het vuur helemaal niet meer zien. Nee! Ruimte laten ontstaan voor echte aandacht. Luisteren naar de kinderen, in plaats van te doen alsof.

Gezonde balans
Langzamer leven, om niet continu aan zes dingen tegelijk te hoeven denken. Om niet ’s morgens zwetend wakker te worden, omdat de dag tot de nok toe volgepland is. Tijd nemen om te werken. En tijd nemen om niet te werken, om op te laden en alle informatie te verwerken voordat ik opnieuw ga werken. Zorgen voor een gezonde balans tussen ambitie enerzijds en tijd voor waardevolle momenten anderzijds.

Langzamer leven in de praktijk
Een prachtig besef! Toch duurde het vrij lang voordat ik in de gaten had hoe ik mijn leven langzamer kon inrichten. Ik las boeken over hieraan gerelateerde onderwerpen en vond waardevolle inzichten. Ik begreep alles terwijl ik erover las, maar voerde er nagenoeg niets van uit. Ik wist waar het misging in mijn slopende bestaan, maar kreeg het niet voor elkaar om echt stappen vooruit te zetten. Mijn leven bleef me inhalen. Ik bleef dus zitten met een hoop kennis over dit onderwerp, zonder ermee aan de slag te gaan. En geloof me, met alleen kennis maak je je leven juist nog ingewikkelder. Als je weet wat je zou moeten doen, zonder het daadwerkelijk te doen, geef je jezelf een extra reden om ontevreden over jezelf te zijn; dan kóst kennis energie.

Waarom deze blog?
Totdat ik begreep dat het niet gaat om wat je weet. Het gaat om wat je doet met wat je weet. Dus eindelijk, na een periode van verzamelen van inzichten, bracht ik het in de praktijk. Stap voor stap bracht ik mijn leven in een modus die gezonder en fijner was. Om mezelf op het juiste pad te houden, schreef ik gaandeweg op wat ervoor nodig was om die modus te bereiken. Een inzicht kan namelijk nogal vluchtig zijn; als het een paar dagen beter ging, verviel ik per ongeluk in mijn oude gewoonten. Niet constructief. Om dat te voorkomen, maakte ik voor mezelf – in fasen, tijdens het implementeren van de inzichten in mijn dagelijks leven – een stappenplan om voortaan langzamer te kunnen leven. Nu wil ik deze stappen delen met wie ook worstelt met de hectiek van onze maatschappij.

Langzamer leven in tien stappen
Tien stappen bleken ervoor nodig om van de stress en uitputting af te komen. Tien behoorlijke stappen, maar zeker niet onmogelijk. Er waren geen drastische wendingen voor nodig, ik leerde langzamer te leven zonder veel te veranderen of kluizenaar te worden. Met het bijhouden van een blog over langzamer leven probeer ik mezelf nu scherp te houden, zodat ik niet terugval in oude gewoonten. Stiekem hoop ik ook dat we gezamenlijk kunnen werken aan een gezondere en waardevollere omgeving, door met z’n allen weer langzamer te gaan leven. In mijn blog deel ik daarom mijn ervaringen om wellicht anderen te kunnen inspireren.  Laten we samen korte metten maken met stress en uitputting. Snel! 😉

Lees ook:

Waarom langzamer leven

Weet je niet goed waar je moet beginnen?
Doorloop de tips op volgorde, dan weet je zeker dat je niets mist.
Alle tips op een rij

GRATIS NIEUWSBRIEF + E-BOOK:
‘De kortste route naar een langzamer leven’

Toe aan een rustiger leven waarin je meer tijd hebt voor dingen die jij waardevol vindt?

Neem afscheid van dat drukke, gejaagde gevoel en kies voor een ontspannen en blij leven.

Schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en ontvang direct het GRATIS E-BOOK!

gratis e-book

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *