Hoe chaos kan leiden tot succes! (+uitslag prijsvraag)

chaos

Ik houd van bevlogen mensen. Het maakt me niet eens zoveel uit wat het onderwerp is van hun hartstocht, als iemand vol passie en geestdrift door het leven gaat dan ben ik verkocht.

Gepassioneerde mensen zijn ronduit geweldig. Op een verjaardagsfeest of een congres, in de supermarkt of via een filmpje op YouTube: hartstochtelijke doorzetters geven hun energie af aan iedere omgeving waarin zij zich bevinden.

Maar wanneer leidt passie eigenlijk tot succes? Met bezieling en gedrevenheid alleen ben je er meestal nog niet. Lees hier over de stille kracht van chaos, dan krijg je meteen het antwoord op de muzikale prijsvraag.

 

Doe mij een vleugje bevlogenheid
Het is de energie die van gepassioneerde mensen afspat, die maakt dat ik graag bij ze in de buurt ben. Hun enthousiasme bezorgt me een extra dosis inspiratie en daadkracht.

Dus eerst een boodschap van mij aan alle bevlogen mensen: wat je ook doet, waar je ook mee bezig bent, als je er zelf vurig achter staat dan heb je – in mijn ogen – sowieso meerwaarde. Dan geef je de kracht die in jouw bevlogenheid schuilt door aan de mensen in je buurt. En dat is mooi!

 

Wanneer leidt passie tot succes?
Nog mooier is het als je succesvol kunt worden op het terrein van jouw bezieling. Dan bereik je nog meer mensen èn wordt het makkelijker om (veel) tijd te blijven besteden aan je passie.

Toch zijn niet alle gepassioneerde mensen succesvol. Met alleen bezieling en gedrevenheid ben je er blijkbaar nog niet. Wanneer leidt passie tot succes? Die code zou ik graag willen kraken en daarom probeer ik te ontdekken wat succesvolle mensen met elkaar gemeen hebben.

 

Sterke focus
Een sterke focus is overduidelijk van doorslaggevend belang. De meest succesvolle personen in mijn vizier hebben een manier gevonden om zich te ontdoen van alle ruis. Zij laten zich niet door onbenulligheden afleiden van hun vurig verlangen.

Ze lijken zich niet druk te maken om dingen die niets te maken hebben met hun passie. Zij richten zich volledig en schaamteloos op datgene waar zij voor leven.

 

Hoera voor chaos!
Wil jij ook zo’n sterke focus? Dan kan ik je dit vertellen: om van je af te kunnen schudden wat jou afleidt van je passie, is het nodig dat je chaos toelaat in je leven.

Pas als je stopt met het krampachtig voorkomen van chaos geef je jezelf de kans om echt te focussen op je passie. Als een beetje chaos je niet langer ‘raakt’, als je het zelfs kunt omarmen, dan houd je een hele hoop ruis plotseling buiten de deur en uit je hoofd. Dan kun je echt gaan focussen.

 

Het is dus de kunst om chaos toe te laten – OPLOSSING PRIJSVRAAG – *
En hier hebben we meteen de oplossing van de muzikale prijsvraag te pakken. Als je de filmpjes hebt bekeken, dan heb je ongetwijfeld de gedrevenheid en de focus herkend bij zowel Alma Deutscher als Ludovico Einaudi. Zij zijn hun muziek, zij leven hun passie.

Tegelijkertijd verstaan zij allebei de kunst om chaos toe te laten in hun leven. Sterker nog, ik geloof dat die eigenschap een voorwaarde is geweest voor hun succes.

 

Neem nou Ludovico Einaudi
Die streamt een concert vanuit zijn eigen huis, waarbij hij zijn eigen muziek speelt op zijn eigen vleugel. Ik bedoel maar: wauw! Inmiddels is het filmpje op YouTube al meer dan twee miljoen keer bekeken.

Vanuit de hele wereld nemen mensen dus een kijkje in zijn huis. Wat mij opvalt, is dit: verspreid over de vloer liggen stapels papieren en boeken, de kamer is nauwelijks verlicht, toch zien we de kale muur met hier en daar een scheef opgehangen, omgekrulde foto en de kat loopt door het beeld.

Maar hij zit daar en doet wat hij het liefste doet, het beste kan. Geen zorgen over onzinnigheden zoals kunstmatige uiterlijkheden. Te midden van de chaos focust hij volledig op datgene wat hem speciaal maakt. Volledig, zonder ruis.

 

Of neem Alma Deutscher
Zij laat haar verbeelding regelmatig compleet de leiding overnemen. Dan geeft ze alle controle uit handen en laat zich vol vertrouwen meevoeren op haar fantasie. Ze laat haar personages hardop tegen zichzelf praten en vraagt zich geen moment af of iemand dat misschien raar zal vinden.

Ook zij maakt zich dan, op haar eigen manier, geen zorgen om haar omgeving. Ze is zichzelf, zonder schroom. En ja, middenin de chaos wordt iets moois geboren.

Zij zegt: je moet gewoon zoveel mogelijk plezier maken, zoveel mogelijk spelen en lachen, dan ontstaan er vanzelf mooie dingen. Loslaten, zegt ze dus. Geen ruis toelaten in je hoofd.

 

Chaos is een voorwaarde voor succes
Dat deze twee mensen hun prachtige muziek hebben kunnen schrijven, heeft volgens mij alles te maken met het feit dat zij andere dingen juist heel goed los kunnen laten. Volledig gericht op hun muziek accepteren ze een beetje chaos in hun leven. Sterker nog, ik denk zelfs dat die chaos een voorwaarde is voor hun succes.

Ga maar na: wie chaos wil voorkomen, zal alles onder controle willen hebben. Dan zou de deur van Einaudi’s kamer ongetwijfeld dicht zijn geweest, omdat hij allang voorzien had dat de kat binnen zou komen tijdens de opname. Dan zou de vloer opgeruimd zijn en de kamer veel stijlvoller aangekleed.

Maar… dan zou Einaudi zich altijd druk maken om dergelijke onbenullige zaken. Dan werd zijn focus vertroebeld door ruis, iedere keer weer. Als deze twee componisten allergisch waren voor chaos, dan hadden wij hun muziek nu niet gehad.

 

Passie is een kracht die zijn weerga niet kent
Mensen die zich compleet over durven geven aan hun passie, die hoeven zich op een gegeven moment geen zorgen meer te maken over triviale zaken. Dat geloof ik. Voor die mensen valt alles op zijn plek; zij krijgen als vanzelf een leven waarin ruimte is voor datgene wat uit hun diepste zelf komt.

 

Laat chaos toe in je leven en focus!
Ik ben ervan overtuigd dat dit voor ons allemaal zo werkt. Ik geloof dat als jij kunt raken aan de kern van jezelf (want dat is precies wat een passie doet) en dat onafgebroken vast kunt blijven houden, dat je dan precies daar zult geraken waar jij het gelukkigst bent. En het waardevolst.

Zo’n flow brengt veel meer energie voort dan het altijd-maar-zo-goed-mogelijk-voldoen-aan-alle-verwachtingen-en-eisen.

Dát geloof ik. Dus laat maar gerust een beetje chaos toe in je leven, dat helpt je om te focussen. Dat brengt je vooruit.

 

* De winnares van de prijsvraag heeft inmiddels persoonlijk bericht gekregen!

 

gratis e-book

 

ONTVANG JIJ MIJN NIEUWSBRIEF AL?
Nee?
Vul snel je e-mailadres in, dan krijg je iedere vrijdagmiddag een stukje vertraging in je inbox. Als bonus ontvang je direct het e-book: De kortste route naar een langzamer leven. Helemaal gratis!

Je gegevens zijn veilig bij mij. Lees hier mijn privacyverklaring.

 

2 antwoorden op “Hoe chaos kan leiden tot succes! (+uitslag prijsvraag)”

 1. Hmmm Yvon, ik kon je nooit eerder betrappen op tekstuele materie waarvan ik de strekking niet geheel deelde, waarvan ditmaal helaas akte.

  Veeeel meer grootste dingen des mens’ creaties (ok ok, vele kunstenaars dan daargelaten) zijn ontstaan door een procesmatige, nauwkeurige, logistiek juiste, geordende en bla bla omgeving daartoe te scheppen.

  Het langzamer leven welk je propageert en waar ik geheel achter sta én tevens van vind dat jij dat steeds op een hele pakkende wijze weet te beschrijven/‘onderrichten’ is niet congruent met de casus welke je van twee voornoemde nobele leiden schetste.

  Sterker nog, 80 procent van onze braafburgerij zou geheel ineen storten wanneer ze ook maar ietwat chaos zouden moeten toestaan. Hun manco, ik besef…

  1. Hoi Michel,

   Bedankt voor deze kritische aantekening! Ik probeer te begrijpen wat je precies bedoelt, want zoals gezegd: ik wil die code naar succes graag kraken.

   Ik zie vooral dat als iemand veel denk- en daadkracht besteedt (iedere dag weer) aan het angstvallig buitenhouden van chaos, dat er weinig tijd en energie overblijft om echt te focussen op de ‘grootse’ zaken. Dat een mooi resultaat dan veel moeilijker te bereiken is. Als je alles altijd maar goed wilt doen, goed op orde wilt hebben, geen chaos toelaat, dan komt een passie vaak op de laatste plaats.
   Mensen die de controle over ‘bijzaken’ los kunnen laten, stijgen daarentegen makkelijker naar grote hoogten.

   Maar ik zou graag voorbeelden kennen waarvoor dit niet geldt! Interessante materie…

   Groeten,
   Yvonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *