Tip 9: Denk je eigen gedachten

Denk eens je eigen gedachten
Vaak zien we de dingen om ons heen niet met onze eigen ogen; we kijken naar ons huis, onze kleren, ons lichaam of onze situatie door de ogen van de mensen om ons heen.

Ze zal dit wel suf vinden, denk je dan. Of: hij zal het hier wel een bende vinden. Denk eens je eigen gedachten. Nu meteen, ja nu. Kijk eens rond en voel eens wat jouw eigen gedachten zijn.

Wat zie je?
Als ik rondkijk in mijn woonkamer door de ogen van anderen, dan zie ik een vlek op het plafond, krassen op de deuren en rommel in de boekenkast. Een hoop te doen, waar te beginnen? Inwendig groeit direct het besef dat ik tekortschiet. Ik loop altijd achter de feiten aan en heb eigenlijk al moeite genoeg om alles redelijk opgeruimd en schoon te houden. Laat staan dat ik toekom aan het schuren en verven van de deuren.

Wat zie je echt?
Als ik rondkijk door mijn eigen ogen, dan zie ik ons gezin. Dit huis is duidelijk een stukje van ons, het is precies zoals wij zijn; gezellig, knus, alles kan en iedereen is welkom. Spullen zijn niet meer dan dat: spullen. Ons huis is een gebruiksvoorwerp, het is er om ons veilig, warm en droog te houden. Een dak boven ons viertjes en onze huisdieren, ja, met katten die krassen zetten op de deuren. Veel boeken en spelletjes, allemaal binnen handbereik in onze grote boekenkast. Ons huis past bij ons, ik hou van dit huis precies zoals het nu is, het is niet méér of mooier dan we zelf zijn. Er is vooral aandacht voor elkaar en voor de dingen waar we blij van worden; ons huis straalt uit wie wij zijn.

Voel je het verschil?
Het is zo rustgevend om je eigen gedachten te denken en niet de gedachten van vrienden, familie of toevallige passanten. Wat zij zien of denken is trouwens toch nooit te achterhalen, dus waarom überhaupt al die vermoeiende, meestal negatieve, gedachten in je hoofd toelaten? Als ik mijn eigen gedachten denk, voel ik niet langer de noodzaak om mijn huis, mijn kleding of mijn presentatie te upgraden. Blijkbaar vind ik dat allemaal niet zo belangrijk.

Stop met oordelen
Tegelijkertijd vind ik het dan juist prachtig om te zien hoe verschillend iedereen zijn leefomgeving inricht. Ik vind het fijn om anderen te zien genieten van het aankleden van hun huis, ook al heb ik daar zelf niet zo’n zicht op of belangstelling voor. Dus oordeel eens een keertje niet. Niet over hoe anderen iets doen (omdat je stiekem vreest dat je zelf tekortschiet omdat zij het wel allemaal in de hand lijken te hebben), maar zeker ook niet over hoe je het zelf aanpakt. Houd in elke situatie, op ieder moment, vast aan je eigen gedachten. Kijk door je eigen ogen, dat schept ruimte in je hoofd en in je dag.

Fijne tip? Dan is dit artikel ook iets voor jou:
Tip 4: Besef dat het niemand iets uitmaakt wat jij doet

Iedereen kan langzamer leven, jij ook!
Lees hier  alle tips!

GRATIS NIEUWSBRIEF + E-BOOK:
‘De kortste route naar een langzamer leven’

Toe aan een rustiger leven waarin je meer tijd hebt voor dingen die jij waardevol vindt?

Neem afscheid van dat drukke, gejaagde gevoel en kies voor een ontspannen en blij leven.

Schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en ontvang direct het GRATIS E-BOOK!

gratis e-book

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *