Zo ga je luchtiger door het leven – tip 9: Schud verwachtingen van je af

Je voelt vast weleens de druk van opgelegde verwachtingen. Ouders, vrienden, geliefden en kinderen, allemaal hebben ze hun eigen verwachtingen van jou. Jij wilt niemand teleurstellen, dus doe je je best om te voldoen. Niet zozeer omdat die verwachtingen aansluiten bij jouw eigen waarden of verlangens, maar omdat je geen teleurstelling wilt zijn.

Schud verwachtingen van je af
Je kunt andermans verwachtingen op je laten drukken, maar je kunt er ook voor kiezen om ze van een afstand te bekijken en vervolgens van je af te schudden. Het is oké om je niets aan te trekken van opgelegde verwachtingen. Eigenlijk is het juist vreemd om je aan te passen aan de ideeën en verlangens van iemand die toevallig in jouw buurt is.

Probeer het op die manier te zien: een verwachting is niks anders dan de mening van een willekeurig ander mens. Geef jouw eigen mening voorrang. Weet wie jij bent en leef op jouw manier. Zoek je eigen weg en bewandel die vol overgave en vertrouwen. Maak je eigen keuzes op basis van jouw inschatting. Luister gerust naar wat de ander te zeggen heeft, maar begrijp dat het alleen zijn/haar mening is.

Is iemand teleurgesteld als jij niet voldoet, dan is dat zijn emotie. Niet die van jou. Andermans verwachtingen en de teleurstellingen die daaruit soms voortvloeien staan volledig los van jou. Jij mag jouw eigen keuzes maken. Neem die emotie daarom niet over en blijf tevreden over jezelf. Voel je niet schuldig, want jij maakt die ander niet ongelukkig. Die ander maakt het zichzelf moeilijk door verwachtingen van jou te hebben.

Leg niemand jouw verwachtingen op
Respecteer ook wie die ander is en verwacht op jouw beurt niets van hem. Wacht af, sta open voor zijn keuzes en veroordeel hem niet omdat hij toevallig een andere beslissing neemt dan jij zou doen of willen. Verwacht nooit van iemand dat hij zal voldoen aan jouw standaard. Met jouw verwachtingen zet je die ander vast in jouw droomwereld. Laat iedereen zijn eigen dromen vinden, zijn eigen ‘fouten’ maken, zijn eigen weg kiezen. Natuurlijk heb je een mening, maar snap dat het niets meer is dan dat: jouw mening.

Jouw verwachtingen helpen iemand niet om te groeien. Ze maken de ander hooguit onzeker. Of boos, zoals bij onze pubers als ze het gevoel hebben dat iedereen iets van ze verwacht: school, wij als ouders, vrienden, familie. Vertrouw erop dat de ander de keuzes maakt die op dat moment het beste bij hem/haar passen. Dat jij die keuzes minder aantrekkelijk vindt, doet er niet zoveel toe.

Heb vertrouwen
Vertrouwen is hier het sleutelwoord. Aan de ene kant drukken de jou opgelegde verwachtingen minder zwaar als je kunt vertrouwen op je eigen inschattingsvermogen. En andersom: kies je ervoor om te vertrouwen op de wijsheid van de ander, dan wordt het makkelijker om rustig af te wachten in plaats van dingen van hem/haar te verwachten. Als je niets verwacht, word je ook niet teleurgesteld.

Kortom: als je alle verwachtingen kunt loslaten, maak je het leven weer een stukje luchtiger. Dat is fijn voor iedereen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *