Wanneer vind jij het genoeg?

Vroeger zocht ik, zodra mijn schoolrapport door de klassenleraar in mijn handen werd gedrukt, zo gericht mogelijk naar onvoldoendes. Meestal vond ik die bij het vak wiskunde. Ik scande in rap tempo langs alle achten en negens, om te blijven haken bij die ene vijf. Of vier, laat ik maar eerlijk zijn. Die ene onvoldoende bevestigde mijn vermoeden: weer niet goed genoeg.

Als ik ‘s avonds in bed kruip, reken ik meestal even uit hoeveel uren ik die nacht kan slapen. Altijd is het net wat minder dan ik nodig denk te hebben voor een frisse en effectieve volgende dag. Ik weet het, dat slaat nergens op.

Maar ik weet ook zeker dat er meer mensen zijn die dit doen. Wij mensen zijn namelijk geneigd om te denken vanuit schaarste. Automatisch richten we ons op wat ontbreekt of niet voldoet. Het nare daarvan is, dat je op die manier nooit genoeg hebt.

Wanneer is het dan genoeg?
Eigenlijk is het heel eenvoudig:

  • Je hebt genoeg zodra je tevreden bent met wat je hebt;
  • Je doet genoeg zodra je besluit dat het voldoende is voor vandaag;
  • Je bent goed genoeg vanaf het moment dat je jezelf accepteert zoals je nu bent.

In álle andere gevallen zal je schaarste ervaren, ongeacht jouw omstandigheden op dat moment. Zelfs als je op je glimmende privéjacht in de haven van Monaco ligt en nippend van je champagne de Formule 1-wagens langs ziet schieten. Er blijft altijd iets over wat je niet hebt, wat net buiten je bereik ligt.

Doe tevreden
Juist omdat we ons van nature automatisch richten op schaarste is tevredenheid niet vanzelfsprekend. Maar gelukkig kun je tevredenheid actief beoefenen. De truc is om te willen wat je hebt, niet om te hebben wat je wilt.

Kijk bewust naar wat je wél hebt in plaats van niet. Focus op wat je wél doet in plaats van op waar je niet aan toekwam. Wees blij met wie jij bent, ook als je geen wiskundeknobbel hebt en iedere avond te laat naar bed gaat.

Om je leven luchtiger en vrolijker te maken, helpt het als je besluit dat je nu al genoeg hebt. Voel zelf maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *