Zo ga je luchtiger door het leven – tip 8: Ga eens een weekend offline

Wanneer ben jij voor het laatst offline geweest? Uren achtereen, zonder berichten te checken, informatie te zoeken, een blik te werpen op je tijdlijn of een foto te delen?

Smartphones maken het leven leuker en makkelijker, maar tegelijkertijd is de bijkomende afleiding hartstikke vermoeiend. Het continu wisselen tussen het echte en digitale landschap is zelfs zó belastend voor het brein dat mensen, door al dat schakelen, veel eerder een burn-out krijgen. Puur van uitputting.

Geweldig en irritant
Eerlijk gezegd heb ik een haat-liefde verhouding met mijn telefoon. Ik vind smartphones geweldig en wonderlijk, want hoe tof is het om de hele wereld bij je te dragen in je eigen broekzak. Maar diezelfde smartphone vormt ook een bron van onrust. Ik wil helemaal niet continu ‘aan’ staan, bereikbaar zijn en reageren op piepjes en icoontjes.

Ik zie het gebeuren
Internet geeft toegang tot de wijde wereld en toch versmalt het ook vaak onze blik:

 • Een moeder duwt afwezig met één hand de kinderwagen, terwijl ze met de andere hand een bericht intypt.
 • Een man laat zijn hond uit in het bos en kijkt ondertussen een video op YouTube.
 • De kinderen proberen zich te concentreren op hun huiswerk terwijl de groeps-app van school onafgebroken om aandacht roept.
 • Een auto staat midden op de weg stil, de bestuurder zit bewusteloos achter het stuur. O nee, het valt mee: hij staart naar zijn telefoon.

Dit is allemaal extra hectiek, drukte die we zelf veroorzaken. De smartphone is geweldig, maar de constante afleiding is dat niet.

Zo kan het ook
Iemand vertelde me laatst dat hij zijn telefoon vaak een heel weekend vergeet. Die telefoon zit dan dagen in zijn jaszak zonder dat hij ‘m überhaupt mist. Hoe heerlijk is dat!

Volgens mij is dit een prima manier om tot rust te komen. Een heel weekend offline, zo gek is dat helemaal niet.

Weg met digitale afleiding
Ik ga het gewoon eens doen. Zodra dit bericht online staat, zet ik mijn smartphone uit. Ja uit, want anders is de verleiding te groot. Ik wil me de komende dagen loskoppelen van dat apparaat. Zondagavond kom ik weer terug in het land der levenden.

Ik kijk er naar uit: een weekend zonder digitale afleiding en zonder de onrust van de onmetelijke mogelijkheden. Een paar dagen stilte en eenvoud.

Doe je mee?
Probeer het ook en verruim je blik dit weekend op een frisse manier. Laat die telefoon lekker in je tas of jaszak zitten.

Kijk om je heen. Er is zoveel moois te ontdekken: gewoon offline, hier en nu.

GRATIS E-BOOK
Ontvang elke vrijdag een stukje vertraging in je inbox, zodat je je weekend ontspannen ingaat. Als bonus ontvang je het e-book: De kortste route naar een langzamer leven!

Maak je leven rustiger en waardevoller door kleine en simpele stappen te zetten. De nieuwsbrief biedt je een wekelijkse herinnering aan het soort leven dat je wilt leiden.

Iedere nieuwsbrief bevat een behapbaar stukje inspiratie om je dagen meer in balans te brengen. Meestal met praktische tips die je meteen kunt toepassen.

En het is helemaal gratis!
Dus schrijf je hieronder in. En maak je geen zorgen om je gegevens; je e-mailadres wordt alleen gebruikt voor jouw wekelijkse stukje vertraging.

Uitschrijven kan op ieder moment
Als je me beu bent, kun je je met één klik afmelden en dan ben je meteen helemaal van me af.

Dus waar wacht je nog op?Schrijf je meteen in!

2 antwoorden op “Zo ga je luchtiger door het leven – tip 8: Ga eens een weekend offline”

 1. Vorig jaar rond deze tijd liepen Ellen (mijn echtgenote) en ik vanuit Tilburg naar Santiago de Compostela. Voor we vertrokken hadden we al onze Social Media connecties, onze nieuws apps, alle nieuwsbrieven, WhatsApp etc. uitgezet of verwijderd. Met onze allerliefste naasten hadden we afspraken over onze bereikbaarheid en waren we gewoon en goed bereikbaar. Verder dus helemaal offline zonder allerlei “Pavlov-piepjes”. In september waren we weer terug en ik heb de instellingen op mijn telefoon nooit meer veranderd. Geen nieuws (dat staat toch alleen maar tussen de reclames), geen Facebook of andere “media”. Ja, ik krijg e-mail en WhatsApp, maar zonder geluid. Alleen een icoontje bovenaan het scherm. Ik klap om de paar uur het scherm even open om te zien of er iets staat, maar ik bepaal of ik kijk. Groepsapps (ze zijn niet altijd te vermijden) zie ik alleen als ik WhatsApp open en dat doe ik om de paar dagen. Dit geeft me ook weer de kans om de telefoon productief te gebruiken. Voor aantekeningen, een takenlijst, foto’s (bewerken), websites beheren, een boek lezen. Voorheen probeerde ik dat ook, maar was de afleiding telkens zodanig groot dat dit gewoon niet ging. Na deze ingreep van vorig jaar is echt “offline” gaan voor mij niet meer nodig. Als aanvulling op jouw oproep om de telefoon een weekend uit te zetten, zou ik willen adviseren om goed na te denken over hoe je ‘m na dat weekend weer aan gaat zetten. Net als met afvallen: een keer een maaltijd overslaan is nog geen oplossing…

  1. Bedankt voor deze geweldige aanvulling, Leo! Je hebt helemaal gelijk natuurlijk.

   Zelf heb ik alle meldingen ook uitgezet, maar ergens blijft die onrust aanwezig om te checken of iets mijn aandacht nodig heeft. Ik hoor dus nauwelijks meldingen, maar toch trekt die telefoon aan me. Ik wil overdag bereikbaar zijn voor de kinderen, zo erg dat ik overdag mijn telefoon overal mee naartoe sleep. 😮

   Dit weekend offline heeft me laten zien dat 99,99% van wat er bij mij aan berichten binnenkomt gerust een paar dagen kan wachten. Dat geeft rust. 🙂
   In die twee dagen offline had ik 94 berichten op Whatsapp gemist. Verder nog wat video-calls en natuurlijk een stapel e-mails. Je kunt je voorstellen dat het een bepaalde onrust met zich meebrengt als je al die berichten stuk voor stuk binnenkrijgt. Nu heb ik alles in een half uur tijd kunnen beantwoorden.

   Offline zijn, beviel dus prima! Langzamer leven brengt me zoveel rust en inspiratie, fijn is dat. Jouw bijdrage helpt me weer een stukje verder op weg, nogmaals bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *