Zo ga je luchtiger door het leven – tip 7: Zoom uit

Door uit te zoomen maak je alles kleiner, ook problemen en moeilijkheden.

Als het je lukt om details vaker te negeren en alles meer vanuit vogelvlucht te beschouwen, dan maak je je leven luchtiger en makkelijker.

Wacht, ik geef je een voorbeeld:

Bulderende bulldozers
Op de eerste dag van onze kampeervakantie trilden we om zeven uur ’s ochtends ons bed uit door het gebrom en geraas van bulldozers. Al snel bleek dat het veldje naast dat van ons volledig op de schop werd genomen, een project dat de rest van de week zou duren. Met bijkomende herrie en puinhoop.

Ingezoomd was dit een groot probleem
Dit hadden we ons niet voorgesteld bij een weekje camping. Wat een timing, precies in onze vakantie. Uitslapen konden we vergeten. En moest die radio zo hard aan? Beetje asociaal, nietwaar? Dit verpestte alles, wat een ellende.

Uitgezoomd? Anders, maar ook prima
Nu we toch wakker waren, konden we lekker vroeg naar het zwembad en hadden we het hele bad voor onszelf. We maakten meteen plannen om eropuit te trekken, zodat we verder geen last hadden van de herrie. Zo zagen we in die ene week meer van de omgeving dan tijdens de vijftien jaar ervoor.

Wil je je opwinden over iedere onbenulligheid?
Maakt het bijvoorbeeld echt uit of je in het restaurant een tafel bij het raam hebt? Smaakt het eten daardoor lekkerder? Is het samenzijn daardoor waardevoller?

Wil je echt je humeur laten verpesten door een vogel die op je voorruit poept, precies op het moment dat je de wasstraat uitrijdt?

Is het je een ruzie waard dat je voor de derde keer deze week andermans sokken in de wasmand gooit?

Hoe moeilijk wil jij het maken?
Begrijp dat het niets oplost als je een tegenslag uitvergroot, maar dat je daardoor wel verzekerd bent van een slecht humeur.

Door juist wat verder uit te zoomen als er iets onaangenaams op je pad komt, maak je je leven luchtiger en vrolijker. Stel jezelf de vraag: is het echt zo belangrijk?

Wil je blij en ontspannen leven, maak je dan niet al te druk om details. Kijk liever naar het grotere plaatje en neem wat meer afstand, dan zie je de situatie in het juiste perspectief. De meeste problemen verdwijnen op die manier vanzelf, omdat het geen echte problemen waren.

Het is een keuze
Laat je jezelf verdrinken in kleinigheden of sla je juist je vleugels uit en vlieg je weg van futiliteiten? Weet je, zo erg is het meestal niet als dingen anders lopen dan jij voor ogen had. De meeste ellende verdwijnt vanzelf als je ver genoeg uitzoomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *