Zo ga je luchtiger door het leven – tip 6: Wees altijd jezelf

Weet je wat ontzettend veel energie kost? Jezelf voordoen als iemand die je niet bent.

Natuurlijk kun je niet altijd helemaal jezelf zijn. Als je gewend bent om na het eten je voeten op tafel te leggen om uit te buiken, zul je dat hoogstwaarschijnlijk in een restaurant niet doen. Logisch.

Maar heb je regelmatig de neiging om je ‘beter’ voor te doen dan je bent? Voel je de druk om te voldoen aan verwachtingen van jezelf of anderen? Lees dan even verder.

De druk wordt opgevoerd
De druk om te voldoen is groot. We moeten veel geld verdienen, een fit en mooi lichaam hebben en perfecte kinderen opvoeden. Een interessante hobby is ook onmisbaar, net zoals een respectabele vriendengroep. Omdat we niet onder willen doen voor diezelfde vrienden, moeten we gezellig meegaan in hun levenswijze.

Het is nogal wat. De druk wordt aardig opgevoerd en helaas is dat merkbaar in de toename van het aantal burn-outs en depressies. Het kost een hoop energie om een rol te moeten spelen, zeker als die rol ook nog eens wisselt met elk nieuw decor.

Stop met voldoen
Gelukkig ligt een luchtiger leven voor het grijpen, want authenticiteit is de sleutel tot eenvoud en geluk. Het lijkt misschien een opgave om altijd jezelf te zijn, maar in de meeste gevallen is het juist makkelijker en leuker.

Het is een enorme bevrijding als je besluit om voortaan jezelf te zijn. Stop met voldoen aan de verwachtingen die je omgeving aan je oplegt. Je bent veel interessanter en sympathieker als je volledig jou bent.

Laat ook die onredelijke verwachtingen los die je jezelf oplegt. Waarom heb je het gevoel dat je anders zou moeten zijn? Waar komt dat gevoel vandaan? Het is niet de waarheid hè, dat weet je toch wel?

Jij bent leuk
Wat jou echt leuk maakt, is wie jij bent in z’n totaliteit, met al je mooie eigenschappen én je schaduwkanten. De wereld zit te springen om jou. Als eenheidsworst ben je veel minder interessant en de rollen die je probeert te spelen, kennen we nu wel.

We willen weten wie jij bent: wat je echt denkt, wat jou drijft, wat je graag doet en wat je juist totaal niet belangrijk vindt. Je hoeft heus niet te zijn zoals ik, voordat ik je leuk kan vinden. Je hoeft niet te voldoen aan mijn rare standaard. Verras me met jouw kijk op de wereld, misschien kan ik nog iets van je leren.

Kies voor moed
Als je altijd onverschrokken  jezelf bent, trek je automatisch mensen aan die bij je passen. Het wordt dan steeds eenvoudiger om voluit te zijn wie je bent. Kies voor de dappere weg en wees jezelf. Je zult merken dat je leven makkelijker wordt nu je je niet meer in allerlei bochten hoeft te wringen.

Wees altijd jezelf
Je mag zijn wie je bent, altijd en overal. Zo simpel is het en zo bevrijdend mag het ook voelen. Zodra je snapt dat je prima bent als jezelf, maak je je vanzelf minder druk om wat anderen van je denken. En dat maakt je leven een stuk luchtiger.

gratis stappenplan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *