Doe het voluit!

Ken je dat grijze gebied tussen werk en ontspanning? Een soort niemandsland waarin je officieel vrij bent, maar tegelijkertijd niet helemaal bent gestopt met werken? Waarin je handen misschien niet bezig zijn met werken, maar je hoofd wel? Zodat je in feite én niet ontspant én niet werkt?

Tijdverspilling
Ik had het vorig weekend. Iedereen in huis vermaakte zich, we hadden voorlopig geen plannen, dus er was alle ruimte om mijn eigen gang te gaan. Een geschikt moment om wat extra te werken, bedacht ik. Maar ik had helemaal geen zin om te werken, dus zat ik uiteindelijk een uur op de bank niets te doen. Niet te werken én niet te ontspannen.

Vanochtend gebeurde het me ook, maar dan andersom. Ik zat achter mijn computer en in plaats van verder te werken, bekeek ik filmpjes op YouTube. Zo kwam ik geen steek verder en ontspannend was het ook niet. Het was tijdverspilling.

Blijf weg uit het niemandsland
Heb jij dit ook weleens? Begrijp dan dat er niets fijns gebeurt in dit niemandsland. Óf je werkt, óf je ontspant. Het beste kun je deze twee gebieden zorgvuldig afbakenen. Vermijd liever de tussenweg, want iedere tussenvorm betekent dat je niets doet, dat je geen van tweeën doet.

Nu werk ik
Zeg tegen jezelf: nu werk ik. Maak meters als je niet vrij bent. Uitstellen is iets anders dan werken. Het kost tijd en energie, het voelt als werken, maar het levert niks op.

Nu werk ik niet
Zeg als je vrij bent: nu werk ik niet. Dan kun je tenminste echt ontspannen en plezier maken. Ontspannen is niet alleen fijn, het is ook de enige manier om weer op te laden. Het is nodig.


Doe wat je doet voluit. Neem tijd om te werken en neem tijd om niet te werken, maar meng die twee niet door elkaar. Dat smaakt niet. 😉

gratis e-book

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *