Uitdaging #7: Ga offline

Wist je dat wij mensen gemiddeld niet langer dan drie minuten onze aandacht kunnen vasthouden bij datgene waarmee we bezig zijn?

En wist je dat het na iedere onderbreking ongeveer 23 minuten duurt om weer volledig geconcentreerd te zijn?*

Je begrijpt het: afleiding is funest voor je effectiviteit.

Afleiding is altijd binnen handbereik
We hebben op ieder moment toegang tot een wonderbaarlijke bron van afleiding: de smartphone. Een interessante podcast luisteren, berichten van collega’s of vrienden (of vage kennissen) lezen, even wat research doen… afleiding is altijd binnen handbereik.

Afleiding is extra drukte
Dit is allemaal extra hectiek, drukte die we zelf veroorzaken. Het telkens oppakken van de telefoon, leidt ons stiekem enorm af van datgene wat we eigenlijk aan het doen waren.

De smartphone is geweldig, maar de constante afleiding is dat niet. Het continu wisselen tussen de realiteit en het digitale landschap is zelfs zó belastend voor je brein dat je hierdoor gezondheidsklachten kunt krijgen, puur van uitputting.

Wanneer ben jij voor het laatst offline geweest?
Ieder piepje geeft kans op een beloning, ieder icoontje geeft de belofte van iets nieuws. Deze afleiding is moeilijk te weerstaan. Daarom is het beter om te voorkomen dat je überhaupt wordt afgeleid.

Wanneer ben jij voor het laatst offline geweest? En dan bedoel ik: uren achtereen. Zonder berichten te checken, informatie te zoeken of een foto te delen.

Koppel jezelf iedere dag een paar uur los van je smartphone
De uitdaging van deze week is: ga iedere dag een paar uur offline. Zo gek is dat helemaal niet. Laat die telefoon in je tas of jaszak zitten en concentreer je op één ding tegelijk.

Kies een moment op de dag waarop je met een gerust hart een paar uur onbereikbaar kunt zijn. Leg je telefoon letterlijk uit het zicht en vergeet even wat voor mogelijkheden je allemaal online hebt.

Voel de rust die ontstaat nu je niet op tien plekken tegelijkertijd hoeft te zijn. De meeste drukte veroorzaken we zelf… gelukkig kunnen we de meeste drukte ook zelf weer ongedaan maken.

Laat me weten hoe jij dit aanpakt
Misschien heb jij een heel andere oplossing die werkt. Hoe zorg jij ervoor dat je niet overweldigd raakt door de lonkende mogelijkheden van de smartphone? Laat het me weten, ik ben heel benieuwd!

* bron: Gloria Mark, Victor Gonzalez en Justin Harris – No task left behind? Examining the nature of fragmented work

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *