Een goed gevoel is altijd het beste resultaat

Als jij terugdenkt aan je jeugd, wat is dan de eerste herinnering die bij je opkomt?

Ik zie meteen de herfstige weekenden voor me waarin mijn broer en ik hele dagen op zolder met de lego speelden. En die keer dat mijn zusje en ik de slappe lach kregen in de wachtkamer bij de tandarts, waardoor de hele rij stoelen onbedaarlijk met ons mee schudde.

Waar ik niets meer van weet, is het moment dat ik mijn strikdiploma kreeg. Ook heb ik geen idee meer welke cijfers er op mijn rapporten stonden.

En als je terugdenkt aan de tijd dat je jongvolwassen was? Wat komt dan als herinnering bovendrijven?

Ik denk aan eindeloos koffiedrinken met medestudenten en aan het biermenu van café Kandinsky, dat aan het begin van de avond echt een heel goed idee leek. Ik denk aan pianospelen op mijn studentenflatje en aan de lessen die ik kreeg op een echte vleugel.

Waar ik me niets meer van herinner, is mijn diploma-uitreiking (serieus, hoe is dat gegaan?). Van de colleges herinner ik me vooral dat we briefjes aan elkaar doorgaven en lolly’s aten.

Als je straks terugkijkt op je hele leven, welke momenten zul jij je dan herinneren?

Zouden resultaten het belangrijkst blijken te zijn? Zou je terugdenken aan wat je hebt bereikt? Zou je trots zijn op jezelf omdat je hard hebt gestreden voor goede resultaten?

Zou ik bijvoorbeeld stilstaan bij het geldbedrag dat we op de bank hebben staan? Of bij het aantal boeken dat ik heb verkocht? Zou ik terugdenken aan de knappe prestaties van onze kinderen?

Ik verwacht het niet.

Waarschijnlijk denk ik aan de zaterdagavonden waarop we met ons vieren een bordspel speelden en lekkere hapjes aten. Aan de fijne tijd op de camping, aan de zachte babywangen van de jongens en aan die ene keer dat we ons meisje konden vasthouden.

Ik zal me vooral de momenten herinneren waarop ik precies was wie ik wilde zijn, de momenten waarop ik me goed voelde. Juist de momenten waarop ik even niet bezig was met presteren, waarschijnlijk.

Weet je wat dit betekent?

Het gaat niet om wat je doet, het gaat om hoe je je voelt bij wat je doet.

En dat vind ik een bevrijdende gedachte. Als je vooral waarde hecht aan hoe je je voelt, en minder aan wat je doet, heb je volgens mij de essentie te pakken.

Als je dingen met plezier kunt doen, als je je goed kunt voelen bij wat je doet, dan ben je automatisch succesvol.

Laat je gevoel niet langer afhangen van resultaten of prestaties, want dat is de omgekeerde wereld. Een goed gevoel is het beste resultaat dat je kunt nastreven!

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Wil je geen tip meer missen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Uitschrijven is eenvoudig en kan altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *