Gebruik je rotgevoel als richtingaanwijzer

Toen ik zeventien was, ontdekte ik de kracht van weerstand. Ik zat in de vijfde klas van de middelbare school. De lessen waren doorgaans oppervlakkig en weinig inspirerend, en ook met mijn klasgenoten voelde ik geen diepe connectie. Hoewel ik nergens buiten viel, hoorde ik tegelijkertijd ook nergens echt bij. School bood mij een omgeving waar ik niet wilde zijn.

In pauzes en tijdens tussenuren ging ik steeds vaker in mijn eentje van het schoolterrein af. Niet naar het winkelcentrum in de buurt, maar naar een grasveld tussen hoge flatgebouwen. Daar haalde ik mijn schrift tevoorschijn en verruilde ik de werkelijkheid voor de verhalen die zich schuilhielden in mijn hoofd. Die korte momenten waarop ik kon schrijven brachten me een blijmoedige, nieuwe energie waarmee ik de dagen op school doorkwam.

Dat was mijn weg uit de weerstand. Doordat ik wist wat ik niet wilde, ging ik op zoek naar wat ik dan wel wilde. En dat is volgens mij precies wat weerstand met ons doet. Het rotgevoel dat ik kreeg van school bracht me in beweging. Zo ontdekte ik geleidelijk waar ik veel liever (mee bezig) wilde zijn.

Weerstand schudt je wakker en maakt een verlangen in je los. Misschien bestaat dat verlangen er aanvankelijk slechts uit dat je weg wilt van de huidige situatie, maar alleen al het feit dat je in beweging komt is een stap in de goede richting. Zodra je afstand neemt van datgene wat het rotgevoel in je opwekt, volgt vanzelf helderheid over waar je liever naartoe wilt.

Denk daaraan op de momenten waarop je je rot voelt. Het is goed om duidelijk te voelen wat je niet wilt, want daarmee ga je veel gerichter op zoek naar wat je wèl wilt. Gebruik ieder rotgevoel dus als richtingaanwijzer, als een middel om meer helderheid te verkrijgen.

Weerstand is een signaal dat het beter kan. Blijf niet hangen in het rotgevoel, het gevoel is nooit het probleem. Je gevoel vertelt je alleen waar het probleem ligt. En dat is fijn, want dan kun je het probleem rustig op gaan lossen. Het is duidelijk wat je niet wilt. Wat wil je dan wèl?

Ook langzamer leven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag een portie vertraging in je mailbox.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *