De sleutel naar echt succes

Zolang ik me kan herinneren, raast er een woelige rusteloosheid door me heen. Lange tijd dacht ik dat die voortkwam uit een streven naar succes, uit mijn verlangen naar meer en mooiere resultaten. Maar in werkelijkheid is het me om iets heel anders te doen.

Een vervullend leven
In feite ben ik vooral op zoek naar zingeving. Ik wil een vervullend leven leiden, ik wil iets betekenen voor mijn omgeving. Niet om erkenning uit te lokken, niet om te laten zien hoeveel succes ik heb, maar om te kunnen voelen dat ik goed genoeg ben zoals ik ben. Ik wil voelen dat ik een fijn mens ben en ik wil dat gevoel altijd hebben: ongeacht wat ik doe of bereik.

Je goed voelen over jezelf
Voldoening en zingeving liggen volgens mij ten grondslag aan ieder verlangen. Ook jij streeft ongetwijfeld eigenlijk vooral naar geluk en welbevinden. Alles waarnaar je verlangt, heeft waarschijnlijk deze achterliggende intentie: je wilt je goed kunnen voelen over jezelf.

Een diepere vervulling
Echt succes heeft daarom niets te maken met een groot huis, veel geld, knappe prestaties of meer aanzien. Die diepere vervulling waarnaar we onbewust allemaal streven, halen we niet uit externe factoren. Onderzoek laat zelfs zien dat een streven naar uiterlijke omstandigheden ons op termijn ongelukkig en ongezond kan maken.

Wie uiterlijke successen verkiest boven zingeving ervaart minder voldoening en plezier, is minder energiek, is vaker depressief en angstig, heeft vaker hoofdpijn en rugpijn en is gevoeliger voor verslavingen (bron: The High Price of Materialism, van Tim Kasser).

Geluk en welbevinden
De reden dat we naar betere prestaties en meer waardering streven, is dat we verwachten daar gelukkiger van te worden. Terwijl zo’n verlangen ons in werkelijkheid juist weghoudt bij dat diepere geluk. Herken daarom deze ijdele verlangens, en begrijp dat je voor niemand hoeft te streven naar uiterlijke successen.

Dit is de sleutel naar echt succes
Wil je een vervullend leven? Begrijp dan dat het niet gaat om wat je doet en wat je bereikt.
Wat je doet is lang niet zo belangrijk als hoe je je voelt bij wat je doet. Wat je bereikt is lang niet zo belangrijk als wie je bent.

Het maakt niet uit waar je op dit moment staat of waarnaar je onderweg bent. Je bent altijd op het juiste moment op de juiste plek, want de echte waarde zit in jezelf en die neem je overal mee naartoe.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Wil je geen tip meer missen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Uitschrijven is eenvoudig en kan altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *