Tip 8: Vergeet je doelen! – 4 redenen

Zou je minder resultaat behalen als je je doel vergeet en je voortaan alleen zou richten op het proces? Ik denk het niet. Sterker nog: ik ben ervan overtuigd dat je je doel op die manier zelfs veel eerder zou behalen. En met aanzienlijk meer plezier.

Vier redenen om je doelen te vergeten:

1. Doelen motiveren je juist niet
Stel, je wordt iedere ochtend wakker met de gedachte aan je doel. Je denkt: ik ga dit jaar een half miljoen verdienen met mijn bedrijf. Of: ik moet vóór mijn verjaardag minstens vijftien kilo afvallen. Of misschien: ik wil over acht maanden mijn eerste boek gepubliceerd hebben.
Dat zijn hoge bergen om meteen bij het ontwaken voor te staan. Het is niet ondenkbaar dat ze zo hoog zijn, dat je het lastig vindt om überhaupt aan de klim te beginnen.
Als je in plaats daarvan het volgende zou kunnen denken:
vandaag ga ik een nieuwsbrief versturen aan mijn prospects. Of: direct ga ik eerst een half uur lopen. Of misschien: zodra de kinderen naar school zijn, schrijf ik die scène die al dagen in mijn hoofd zit.
Voel je het verschil?
Van kleine porties – ofwel het proces zelf – krijg je energie, je hebt zin om gelijk te beginnen. Terwijl doelen je juist beletten om de eerste stap te zetten, omdat ze zo overweldigend zijn dat je niet weet waar je moet beginnen.

2. Doelen maken je minder gelukkig
Doelen zijn smiechten; ze besluipen je van achter. Ze laten je dromen van grootse dingen, maar tegelijkertijd werken ze keihard tégen je. In plaats van te genieten van de ontwikkeling die je doormaakt – te genieten van het proces – staar je je ontevreden blind op het einddoel. Bij een te sterke focus op het einddoel is het moeilijk om jezelf in de tussentijd goed genoeg te vinden, om tevreden met jezelf te zijn.
Door een doel voor ogen te hebben, maak je iedere vooruitgang afhankelijk van een door jouzelf bepaalde richtlijn. Je kunt pas tevreden zijn als je inderdaad die eerste maand al 100.000 euro verdient met je bedrijf, of als je echt twee kilo per week kwijtraakt. Dat je net begonnen bent als zelfstandige en meteen winst maakt, is in jouw ogen geen prestatie omdat je nou eenmaal een richtlijn hebt verzonnen waar je niet aan voldoet. Dat je anderhalve kilo lichter bent geworden in een week, in plaats van nóg een halve kilo zwaarder, is niet voldoende omdat je nou eenmaal die twee kilo met jezelf had afgesproken.

3. Doelen doen valse beloftes
Doelen beloven je iets wat je totaal niet in de hand hebt. Met het bepalen van een doel probeer je feitelijk de toekomst te voorspellen. Je stippelt uit hoe je ontwikkeling zal gaan en hoe die tot succes en resultaat zal leiden. Je verzint een uitkomst, vaak gebonden aan een zelfverzonnen tijdslimiet, terwijl je geen idee hebt wat zich onderweg allemaal nog voor zal doen.
Doelen bieden je zogenaamd een toekomstperspectief, terwijl de uitkomst op zijn minst onzeker is.

4. Het resultaat valt altijd tegen
Tot slot is het goed om eens stil te staan bij het volgende: wat als je je doel hebt bereikt? Heb je daar weleens over nagedacht?
Stel dát ik een boek heb geschreven en het ligt vanaf vandaag in de boekhandel en de bibliotheek. Wat dan? Ben ik dan vanaf nu tot mijn dood een tevreden mens? Nou nee. Misschien gaan we uit eten om het te vieren, of drinken we een goed glas champagne. Waarschijnlijk voel ik me welgeteld één dag volstrekt tevreden (als het al zo lang duurt), om de volgende dag wakker te worden in precies dezelfde wereld. Vervolgens lees ik een slechte recensie en besluit ik dat mijn volgende boek veel beter wordt.
Hé! Een nieuw doel!

Vergeet je doel
Je doel is als een muur die tussen jou en het plezier instaat. Plezier dat je kunt hebben als je rustig doet wat goed voor je is. Stap over op een gezondere leefstijl; eet minder en beweeg meer. Niet omdat je volgende week vrijdag om 20.15 uur minimaal twee kilo lichter wilt zijn, maar omdat je je fitter wilt voelen.
Als je tevreden kunt zijn met iedere vooruitgang, dan is het veel makkelijker om een gezonde leefstijl vol te houden. Dus niet gaan lijnen totdat je die broek uit je studententijd weer past, maar bewust omgaan met je lichaam omdat je je fit en gezond wilt voelen.

Het geheim zit ‘m in het proces
Focus niet langer op je doel, maar richt je iedere dag opnieuw op het proces. Zie dat er een verschil is tussen je doel (een miljoen verdienen, vijftien kilo afvallen, een boek schrijven) en het proces (trouw zijn aan je marketingstrategie, gezonder eten en meer bewegen, iedere dag schrijven).
Richt je rustig maar consistent op het proces en constateer dat je de goede kant op beweegt.

Een succesvol leven
Het behalen van je doel verandert vaak minder dan je denkt. Stel dus je geluk niet uit totdat je je doel hebt bereikt. Je maakt van je leven veel meer een succes door het voortdurend ontwikkelen van je talenten. Zonder allesoverheersende doelen kun je genieten van je groei en verlies je juist niet je focus, waardoor je uiteindelijk betere en snellere resultaten boekt. Wat uiteraard niet het doel is, maar wel mooi meegenomen!

Interessant artikel?
Lees ook: Hoe ik een hekel kreeg aan schrijven

Alle tips lezen? Klik hier

gratis e-book

GRATIS NIEUWSBRIEF + E-BOOK:
‘De kortste route naar een langzamer leven’

Toe aan een rustiger leven waarin je meer tijd hebt voor dingen die jij waardevol vindt?

Neem afscheid van dat drukke, gejaagde gevoel en kies voor een ontspannen en blij leven.

Schrijf je in voor de NIEUWSBRIEF en ontvang direct het GRATIS E-BOOK!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *