Zo ga je luchtiger door het leven – tip 3: Ga op nieuwsdieet

nieuwsdieet

Hoeveel narigheid kun jij verwerken in één dag? Het journaal, nieuws-apps, actualiteitenprogramma’s, kranten… stuk voor stuk zijn het kanalen waarlangs we in aanraking komen met ellende. Natuurlijk is het goed dat de media verslag doen van onheil en rampspoed, maar betekent dat automatisch dat we alles moeten absorberen?

De hele wereld… dat is teveel
De informatiestroom is overweldigend, we worden geconfronteerd met het leed van de hele wereld. De hele wereld, dat is teveel als je het mij vraagt. Doordat we continu berichten binnenkrijgen over ruzies, verdriet en lijden ontstaat er een soort luchtbel met negatieve energie. Narigheid kleurt onze dagen.

Ellende, wat doe je eraan?
Ik weet het heus wel: er ís gigantisch veel ellende op onze wereld, ook nu op dit moment. We kunnen ons daar zorgen over maken of er kwaad om worden, we kunnen ons ontzettend machteloos voelen en er wakker van liggen. Het punt is, aan het meeste kunnen jij en ik helemaal niets veranderen.

Ga op nieuwsdieet
Wat zou er gebeuren als je nog nauwelijks op de hoogte was van het nieuws? Zou er dan meer ellende ontstaan? Helpt het dat jij je druk maakt over het leed van de hele wereld? Lijkt me niet.

Maak je leven dus gerust wat luchtiger door niet meer alle narigheid te consumeren. Ga eens na hoeveel nieuws je op een dag binnenkrijgt via internet, radio, tv en telefoon. Is dat allemaal echt nodig? Tja, misschien kun je niet meer over alles meepraten, maar ach, dan breng je het gesprek toch gewoon op je nieuwsdieet. Is meteen die akelige ellende even uit ieders hoofd.

 Maak je eigen nieuws
Je kunt zelfs nog een stapje verdergaan als je wilt. Het nieuwsdieet creëert extra tijd in je dag en meer ruimte in je hoofd. Het is aan jou hoe je die ruimte gaat invullen. Verdiep je bijvoorbeeld eens in iets moois, iets liefs en wonderlijks, iets waar je echt belangstelling voor hebt en maak op die manier je eigen nieuws. Dan heb je meteen weer iets om over te praten.

Verander de wereld
Het mooiste hieraan is misschien wel, dat je met jouw eigen nieuws wél verschil kunt maken. Waar je vaak machteloos aan de kant staat bij onheil, kun je met jouw eigen nieuws een positieve bijdrage leveren aan de wereld om je heen. Door over leuke, lieve en prachtige dingen te vertellen, wordt de wereld namelijk vanzelf een stukje leuker, liever en prachtiger.

Maak je eigen nieuws en verspreid daarmee een ander geluid. Verdiep je in fijne en interessante dingen en praat dáárover. Op die manier leren we van elkaar dat er, naast alle ellende, minstens zoveel moois bestaat… ook nu op dit moment!

 

gratis e-book

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *