Geen excuses meer: langzamer leven kan overal en altijd!

Mijn moeder en ik zaten eens vijf uur aan een stuk op de spoedeisende hulp, wachtend op de gipskamer. Het was carnaval en telkens werden nieuwe feestgangers binnengebracht die met meer spoed behandeld moesten worden dan de gebroken pols van mijn moeder.

We zaten in een kleine ruimte en hadden niets anders te doen dan praten. Die avond leefden we langzamer omdat we geen andere keuze hadden. En weet je wat? Het was fantastisch! We herinnerden ons tijdens die uren hoe het ook alweer was om zonder afleiding of haast tegenover elkaar te zitten en naar elkaar te luisteren.

De spoedeisende hulp, met op de gang de bijbehorende hectiek en commotie, was voor ons een stille plek waar we urenlang tijd hadden voor echt contact.

Na die avond wist ik het zeker: langzamer leven is niet afhankelijk van omstandigheden als de plek waar je bent of de tijd waarin je leeft. Langzamer leven kan overal en altijd!

Langzamer leven is een manier om de tijd die je krijgt niet door je vingers te laten glippen. Wil jij er op het eind achter komen dat je vooral héél véél hebt gedaan, rennend en hijgend, maar dat je de dingen waar het echt om ging telkens vergat?

We leven in een snelle maatschappij waarin alles direct beschikbaar is, de keuzestress is groot, de druk om alles uit het leven te halen ook.

Misschien helpt de tijd waarin we leven niet mee, maar langzamer leven is uiteindelijk vooral iets wat in je hoofd moet gebeuren. Minder gaan doen, zodat je je hoofd leeg kunt maken. Anders leren denken, zodat je ruimte kunt creëren voor echte waarde.

Eén ding tegelijk, altijd! Tevreden zijn, het leven aanraken en alles rustig zijn natuurlijke gang laten gaan. Loslaten dus.

Afleiding uitbannen, zodat je de kern van je bestaan niet kwijtraakt. Focus, echte aandacht voor alles wat jouw aandacht verdient. Lachen, veel lachen! Maar ook stilstaan om te huilen.

Ontspanning, tijd voor een potje Monopoly en dan het hele spel in één ruk uitspelen. En creativiteit, omdat in een rustig hoofd nou eenmaal de mooiste ideeën ontstaan.

Echt contact met de mensen om je heen. Geen duizend volgers op Facebook, maar twee of drie heuse vrienden.

Je leven voluit absorberen; niet door zoveel mogelijk te doen, maar juist door het meeste af te stoten. Echte aandacht voor die paar dingen die belangrijk voor je zijn en vooral niet rusteloos worden door alle mogelijkheden die je ondertussen niet benut. Loslaten, alweer.

Vertrouwen op je eigen waarden en die rustig volgen, zonder het gevoel te hebben dat je er met anderen over in discussie moet gaan. Andermans waarden net zo goed respecteren. Snappen dat jouw waarden slechts jouw waarden zijn, maar er wel trouw aan blijven.

Leren. Groeien. Innerlijk boven uiterlijk. Allemaal, zodat je jezelf weer kunt horen, zodat je ontdekt wat je nou eigenlijk echt voelt en denkt.

Dát is langzamer leven. Dat kun jij ook, hier en nu.

 

Wil je via de kortste route naar een langzamer leven?
Lees mijn gratis e-book met daarin drie stappen die meteen voor minder stress, meer rust en meer betekenis zorgen.

gratis e-book

 

4 antwoorden op “Geen excuses meer: langzamer leven kan overal en altijd!”

 1. Dit weekend iets langer in je bedje blijven liggen want het wordt ijskoud buiten. Ramen en deuren open om de heerlijke boslucht je slaapkamer binnen te laten komen. Een beetje vrieskou over je dekbed laten stromen, stil luisteren naar de vogels die zich vast laten horen. Dat is het geluk om hier te mogen wonen. Langzaam wakker worden, kopje koffie en krantje erbij dan ben je vast weer snel stressvrij!

 2. Yvonne, wat schrijf je toch waarheidsvol en fijn.
  Shit, al die belangrijke dingen welke ik deed de dagen voorafgaand aan wanneer ik je vrijdagse ‘sommatie’ lees worden direct gedecimeerd qua importantie!!
  Mag de mail op maandag voortaan, nee beter nog… de zondagavond! 🙂

  Echt ik waande me zelfs weer even belangrijk man heden… tot je mail.. en bezag de ridiculiteit welke me dicteert, leidt en vaak het verkeerde doet kiezen.

  Zalig om wekelijks weer even je tegengas te mogen ervaren.
  Ben het zeker niet altijd met je eens maar die kritiek uit ik maar niet meer want poogde het twee maal en kwam geen repliek op. Wie doet eigenlijk de censuur op deze repliekjes… ontsla deze onverlaat acuut. Ook bij commentaar verlang ik tegengas! 😉

  Nee hoor Yvonne, keep on slowin’ us down!!

  1. Bedankt Michel, dat vind ik hartstikke fijn om te lezen! 👍
   Ik houd het toch maar op de vrijdag, zodat we allemaal wat kunnen vertragen voordat we het weekend ingaan. 😊

   Enne… ik reageer wel op je suggesties hoor, maar helaas krijg je daar geen melding van via de mail. Mijn reacties staan op deze site, onder jouw eigen berichten.

   Dus blijven reageren hè, alle feedback is welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *