Vervelende gedachten? Zo zet je ze opzij

In mijn zoektocht naar een goed gevoel horen vervelende gedachten natuurlijk niet thuis. Negatieve gedachten leiden nooit tot een blij gevoel. Nooit.

Daarom kies ik ervoor om alert te zijn op zulke gedachten en probeer ik ze zo snel mogelijk te vervangen door gedachten die fijner voelen. En eerlijk is eerlijk: dat is soms knap lastig.

Vooral als ik vind dat ik er alle recht toe heb om me ergens druk over te maken. Het wás namelijk ook een rotopmerking, deze tijd bréngt daadwerkelijk extra teleurstellingen en zorgen met zich mee, en die ene kennis verkondigt zijn (absurde) mening echt véél te luid. 😉

Maar ook al weet ik zeker dat ik ‘gelijk’ heb, door erover te blijven nadenken kies ik voor de weg van weerstand in plaats van vreugde. Vervelende gedachten bezorgen me altijd een rotgevoel, zonder uitzondering. En dat wil ik liever niet laten gebeuren.

Zet die vervelende gedachten opzij
Zodra ik merk dat mijn gedachten me boos, bezorgd, teleurgesteld of verdrietig maken, zet ik bewust alles even stil: mijn handelingen én mijn hoofd. Ho, stop!

In de ultrakorte stilte die dan ontstaat, zeg ik tegen mezelf:

‘Hé, wat fijn… ik hoef hier helemaal niet over na te denken!’

Ik probeer die woorden niet alleen uit te spreken (of te denken), maar ook daadwerkelijk te voelen: wat fijn, wat een genot, ik hoef deze negatieve dingen helemaal niet te denken! Ik heb de vrijheid om er nu meteen mee te stoppen en aan iets fijners te denken.

Deze zin blaast in een keer de mist weg uit mijn hoofd en veroorzaakt een gevoel van opluchting en vrijheid. Het waren mijn gedachten die me een rotgevoel bezorgden, maar ik hoef die gedachten helemaal niet te denken.

In dat gevoel van opluchting zoek ik vervolgens naar een gedachte die fijner voelt. Het maakt niet uit over welk onderwerp, maar meestal is het makkelijker om een onderwerp te kiezen dat niets te maken heeft met de vervelende gedachten van daarnet. 

Probeer het eens uit
Nu ben ik benieuwd of deze methode ook bij jou werkt. Misschien kun je het eens uitproberen en het me laten weten?

Hoe vaak heb je al iets opgelost met vervelende gedachten? Wanneer heeft piekeren ooit tot een beter resultaat geleid? Hoe kan een telkens herhalen van datgene wat niet goed gaat überhaupt leiden tot vooruitgang?

Met zorgen maken, boos zijn of het extra benadrukken van je onmacht of teleurstelling los je niets op. Maar die vervelende gedachten maken je wel blind voor alles wat ondertussen wél goed gaat.

Maak ruimte voor moois
Er bestaat geen goede reden om te kiezen voor vervelende gedachten. Maak ruimte in je hoofd en kies voor een gedachte die fijner voelt, al is het zelfs maar ietsje fijner. Iedere gedachte die beter voelt dan de vorige helpt je vooruit.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Wil je geen tip meer missen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Uitschrijven is eenvoudig en kan altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *