Welke kant kies jij?

Alles wat op je pad komt, heeft twee kanten:

  • een ‘dit wil ik wel’-kant
  • een ‘dit wil ik niet’-kant

Wat zou er gebeuren als je voortaan alleen nog aandacht schenkt aan de ‘dit wil ik wel’-kant?

Vorige week, na hevige regenval, bleek m’n auto te zijn veranderd in een zwembad. Bij onze voeten stond een flinke plas water, de hele vloerbekleding was doorweekt. Het rook nog muffer dan normaal en het vocht droop van de binnenkant van de ramen.

Omdat we zelf geen oorzaak konden vinden voor de lekkage, brachten we de auto naar de garage. Daar werd alles nagekeken, een elektrisch kacheltje droogde het water weg en na twee dagen kregen we de auto fris terug.

Afgelopen dinsdag stapten de kinderen en ik in de auto om naar de orthodontist te gaan. Ik rook het vocht zodra de deur openging. Op de vloer stond een plas van vijf centimeter diep. Bij elke bocht klotste het water over de rand van m’n schoenen.

Dit wil ik niet. Ik wil geen natte voeten tijdens het autorijden. Ik wil niet eerst de binnenkant van de ramen hoeven zemen, voordat we veilig op weg kunnen. Ik wil eerlijk gezegd überhaupt geen oude auto waar telkens iets aan mankeert.

De ‘dit wil ik niet’ kant van zo’n situatie dient zich automatisch aan. Ik weet vaak meteen wat ik niet wil. Maar het mooie daarvan is: omdat ik weet wat ik niet wil, weet ik ook wat ik wel wil. En het is zóveel prettiger om aan de slag te gaan met wat ik wel wil, dan om te blijven hangen in wat ik niet wil!

Daarom kies ik tegenwoordig voor de andere kant. In plaats van te denken aan wat ik niet wil, stel ik mezelf de vraag: zou het niet fijn zijn als… ?

Misschien lost het niet direct iets op, maar het voelt in ieder geval prettiger en meer oplossingsgericht. En tja, blijven hangen in wat er zo ellendig is aan de situatie helpt sowieso niet.

‘Zou het niet fijn zijn als we een nieuwe auto kochten?’, vroeg ik aan de jongens.
  ‘Ja, een Tesla Roadster!’, was hun mening.

Ik kies de ‘dit wil ik wel’-kant. Daarmee krijgt ieder onderwerp iets hoopvols. Door mijn aandacht volledig te richten op waar ik naartoe wil, ga ik vooruit. Hoe de situatie op dat moment in werkelijkheid is, wordt minder belangrijk.

Bij ons in de woonkamer zit bijvoorbeeld al jarenlang een lelijke plek op het plafond. Dat wil ik niet. Dat wil ik al heel lang niet. Maar weten wat ik niet wil, lost niets op.
  ‘Zou het niet fijn zijn als het plafond fris geschilderd was?’, vroeg ik me daarom af. Nu heb ik zin om in de herfstvakantie de hele benedenverdieping opnieuw op te schilderen. Misschien doe ik het zelfs wel.

Welke kant kies jij?
Het is fijn om je aandacht te richten op wat je wél wilt. Je voelt je blijer en het geeft energie en inspiratie om je situatie daadwerkelijk te verbeteren.

Heb je mijn boek al gezien?
Het is te koop bij de online en offline boekhandels in Nederland en België. Het boek vertelt het complete verhaal van mijn zoektocht naar een langzamer leven. Met persoonlijke anekdotes, handige tips en een 10-stappenplan waarmee ook jij je leven fijn kunt vertragen. Bekijk meteen het inkijkexemplaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *