Wat je ziet, is aan jou

Heb je weleens gemerkt wat er gebeurt als je een bekende route andersom aflegt dan je gewend bent? Bijvoorbeeld een rondje dat je vaak loopt, maar nu in de omgekeerde richting?

Op zo’n moment zie je allerlei nieuwe dingen: andere bomen, andere huizen, borden die je nooit eerder zag. Het is dezelfde weg, er is niets veranderd en toch zie je plots dingen die je voorheen niet opvielen. Het lijkt een heel nieuwe route.

Andere kant
Zo werkt het ook als je een bestaand probleem van een andere kant benadert. Als je de route in je hoofd andersom loopt, kun je nieuwe gedachten vinden. En die nieuwe gedachten kunnen een heel ander licht op de werkelijkheid werpen.

Kies maar eens een onderwerp waaraan je vaak denkt. Gedachten die telkens terugkomen, gaan meestal over onderwerpen die niet helemaal lekker voelen. Misschien maak je je ergens zorgen over, ben je gefrustreerd of gekwetst? Natuurlijk is dat geen prettig gevoel.

Wat je waarschijnlijk veel liever zou willen, is je goed voelen over dat onderwerp. Maar de werkelijkheid steekt daar een stokje voor, want het probleem bestaat nou eenmaal en zolang je ermee geconfronteerd wordt, lijkt een goed gevoel hierover onmogelijk.

Nieuwe realiteit
Wat nou als je gevoel niet afhankelijk is van de werkelijkheid? Want dat lijkt misschien wel zo – er gebeurt iets vervelends en je voelt je naar – maar eigenlijk zijn het vooral je gedachten die je een rotgevoel bezorgen. De werkelijke situatie is in de meeste gevallen veel minder aanwezig in je realiteit dan de gedachten die je erover toelaat in je hoofd.

Neem nogmaals dat onderwerp waaraan je vaak denkt en neem eens de omgekeerde route: zoek naar een nieuwe invalshoek. Dat zal best even lastig zijn, zeker als je het onderwerp al een lange tijd met je meedraagt.

Maar zo’n invalshoek is er altijd, dat weet ik uit ervaring. Hoe moeilijk de realiteit ook is, over ieder onderwerp valt een fijnere gedachte te vinden. Het kost soms wat moeite, maar het lukt.

Zo wordt het makkelijker
Om het wat makkelijker te maken, kun je beginnen met heel algemene gedachten, zoals:
‘Ik wil zelfs hierover iets liefdevols kunnen denken.’ Of: ‘Ik zal eens op zoek gaan naar een fijner gevoel hierover.’

Zulke algemene gedachten helpen om los te komen uit het denkpatroon waarin je vast zat. Het rotgevoel maakt voorzichtig plaats voor opluchting. Vanuit dit nieuwe gevoel is het makkelijker om het probleem van een andere kant te benaderen.

Iedere fijnere gedachte die je daarna kan vinden, versterkt dat gevoel van opluchting. Met elke nieuwe gedachte word je vanzelf vrolijker, waardoor het makkelijker wordt om de volgende fijne gedachte te vinden.

Hetzelfde onderwerp, een ander gevoel
Ook over dat lastige onderwerp is een gedachte te vinden die een fijner gevoel oplevert. En die nieuwe gedachte kun je zelf kiezen, keer op keer.

Het is hetzelfde rondje, of je nou linksom of rechtsom loopt. De ene richting draagt niet meer waarheid in zich dan de andere. Ook het onderwerp waaraan je denkt is niet veranderd, maar omdat je de route andersom loopt, ontdek je dat de werkelijkheid uit veel meer bestaat dan je tot nu toe had gezien.

Je kunt zelf kiezen welke kant je vandaag op loopt. Wat je ziet is aan jou.


Heb je mijn boek al gelezen?

Wacht maar niet op mij, ik haal jullie later wel in laat zien dat het kan: langzamer leven in een snelle wereld.

Hoe herken je ballast? Hoe kom je er vanaf? En wat doe je met de ruimte die vrijkomt?
Het boek geeft antwoord op deze vragen. De tips zorgen direct voor meer rust, zowel in je dag als in je hoofd.

Wacht maar niet op mij, ik haal jullie later wel in is nu verkrijgbaar bij online en offline boekverkopers in Nederland en België.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *