Wat groeit daar?

Aristoteles zei: ‘Alles wat je aandacht geeft, groeit.’
Maar wat betekent dat eigenlijk?

Stel:
De buren hebben een duiventil in de tuin en jij hebt toevallig een gruwelijke hekel aan die beesten. Dan kun je in een logboek bijhouden hoe vaak er op een dag ‘roekoe’ klinkt, en hoe vroeg de herrie ’s morgens begint.

Je kunt als bewaker optreden en iedere duif van de schutting afjagen. Je kunt zelfs iedereen laten meegenieten van jouw ongenoegen door over niets anders te praten.

Kortom, je kunt het probleem ontzettend veel aandacht geven. Daarmee weet je zeker dat het zal groeien.

Of stel:
Jouw relatie met je partner verloopt de laatste tijd moeizaam. Je verlangt naar meer betrokkenheid en warmte.

Dan kun je besluiten om vanaf nu bewust met een liefdevolle blik naar de ander te kijken. Je kunt de fijne dingen benadrukken, bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Wat lief dat jij vanochtend uit bed ging toen de kat voor de deur stond te miauwen.’

Met andere woorden, je kunt jouw aandacht richten op de situatie waarnaar je verlangt. Je kunt jouw energie inzetten voor het vervullen van je wens.

Wat laat jij groeien?
Waar word je blij van? Wat vind je fijn aan het leven dat je nu hebt, waar wil je nog meer van? Vergeet alles wat je niet wilt en houd je bezig met wat je wél wilt.

Wat aandacht krijgt, groeit. Richt jouw aandacht daarom op de dingen waarvan je wilt dat ze groeien. Kansen creëer je zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *