Tip 14: Vier het succes van anderen

Geluk komt voort uit echte betrokkenheid. Als je het succes van anderen oprecht mee kunt vieren, verstevig je je relaties en deel je in hun blije gevoel.

Ontdek deze simpele en vooral leuke manier om langzamer te leven en meer betrokkenheid te creëren.

 

Waarom ik niet?
Het is niet altijd makkelijk om direct enthousiast te zijn over de successen van een ander. Iemand vertelt je een leuk nieuwtje over zichzelf en zonder dat je het wilt, voel je in plaats van blijdschap een lichte teleurstelling of zelfs jaloezie.

Dat lijkt onaardig, maar volgens mij betekent het meestal niet dat je die ander zijn succes niet gunt. Wij mensen zijn nou eenmaal geneigd om meteen een link te leggen naar onszelf.

Waarom is zij zo snel zwanger terwijl ik al een jaar wacht? Waarom lukt het hem wel om zo’n grote opdracht binnen te slepen, terwijl ik veel beter ben in mijn vak? Hoe kan zij nou plotseling die schoenen hebben die ik al weken zoek?

 

Wat geweldig!
Tijd om wakker te worden: andermans successen hebben niets met jou te maken. Misschien ben je bang dat het succes van een ander jouw kans op succes verkleint, of jou minder succesvol doet lijken.

Maar dat is natuurlijk onzin! Wat een ander doet, heeft haast nooit iets te maken met wat jij doet.

Succes kan niet opraken; het is geen vijver met vijf vissen en wel honderd vishengels. Andermans successen maken jou echt niet minder succesvol, ook verminderen ze niet de kans op jouw eigen succes.

Als je dit begrijpt, kun je oprecht blij zijn voor de ander. Ga na hoe opgetogen jij zelf zou zijn bij zo’n succes? Voel dit ook voor die ander.

 

Hoe zorgt dit voor een langzamer leven?
Jaloezie en ontevredenheid staan een langzamer leven in de weg. Deze gevoelens zorgen namelijk voor van die vervelende en slepende gedachten, weet je nog?

Als je andermans successen niet langer op jezelf betrekt, kun je ontspannen en blij denken en reageren. Door iemand oprecht zijn succes te gunnen, maak je je hoofd leeg, deel je in het blije gevoel en krijg je waardevollere relaties.

 

Hoe reageer jij op andermans succes?
Bij alles wat je meemaakt, denk en voel je iets; meestal gaat dat ongemerkt en vanzelf. Deze gedachten en gevoelens spelen onbewust een belangrijke rol in de manier waarop je reageert.

Het is goed je te realiseren dat je de vrijheid hebt om je eigen reactie te bepalen. Onder alle omstandigheden ben jij degene die kiest hoe je met een situatie omgaat.

 

Hoe vier je andermans succes?
Door opbouwend en actief te reageren op een goed bericht kun je andermans successen echt meevieren.

Bijvoorbeeld:
Je zoon komt thuis met de mededeling dat hij is gevraagd voor een estafettewedstrijd met het topteam van de atletiekvereniging. Over drie weken mag hij een heel weekend naar Luxemburg.

Hoe reageer jij?
‘Oké. Wil je even de tafel dekken, we gaan zo eten.’ (passief en afbrekend)

‘Hm, dat is het weekend dat oma jarig is. Moeten wij je dan helemaal naar Luxemburg brengen?’ (actief en afbrekend)

‘Wauw, wat goed! Je hebt er ook hard voor getraind!’ (passief en opbouwend)

‘Dat is fantastisch! Vertel! Wie vroeg het aan je? Wie gaan er nog meer mee? Hoe reageerde je op het nieuws?’ (actief en opbouwend)

Andermans succes vieren doe je door actief en opbouwend op het nieuws te reageren. Zo geef je de ander de kans om zijn geluksgevoel te verlengen en te delen.

En je zult zien dat het je helpt om zelf ook enthousiast te worden, oprecht blij te zijn voor die ander.

 

Juich, er is genoeg voor iedereen!
Behoed jezelf en de ander voor oppervlakkige of zelfs afbrekende reacties. Stop met het betrekken op jezelf van andermans successen. Het heeft niets met jou te maken; er is genoeg succes voor iedereen. Succes raakt niet op, wees niet bang. Juich en laat je inspireren.

En weet je, mensen vergeten misschien wat je hebt gezegd of gedaan, maar ze onthouden wel hoe jouw reactie hen liet voelen. Ga mee in hun blijheid, dan versterk je hun geluksmoment en jullie relatie.

 

Goeie tip?
Heb je iets aan deze tip? Dan wil ik je vragen om dit bericht te delen met vrienden, familie of collega’s. Dat mag gewoon via de mail of op social media (zie de knoppen hieronder). Want hoe meer lezers, hoe meer vreugd. 🙂 Bedankt!

gratis e-book

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *