Zo ga je luchtiger door het leven – tip 4: Doe het LEUK in plaats van goed

Dit is er eentje om te onthouden! Print deze tip maar uit en prik ‘m op je prikbord, dat heb ik ook gedaan. 😉

Doe alles leuk in plaats van goed en je zult vrolijk en luchtig door het leven gaan.


Door ‘leuk’ voorop te stellen bij alles wat je doet, kun je namelijk niet verliezen.

Kijk maar:

Als je streeft naar goed dan heb je een probleem. Want: wanneer is iets goed? Of goed genoeg? Veel mensen zijn geneigd om hun eigen resultaten extra kritisch te beoordelen. Perfectionisme ligt op de loer.

Als goed de meetlat is waarlangs je alles legt, dan moet je ook weten wanneer het inderdaad goed genoeg is. Het verraderlijke is dat er meestal verbetering mogelijk blijft, hoe hard je je ook hebt ingezet. Goed is daarom een moeilijk te behalen resultaat.

Dat niet alleen. Je maakt voor jezelf het traject dat naar het resultaat leidt een stuk serieuzer, zwaarder en stressvoller als goed je uitgangspunt is. Ook tijdens het werken moet je al constant voldoen aan je eigen kritische eisen.

Richt je je daarentegen op leuk, dan voelt je werk als spelen en heb je plezier in wat je doet. Dan raak je in een flow en voel je je lichter, vrijer en vrolijker. Doe je het leuk, dan maak je van het proces zelf al iets waardevols. Plezier is misschien wel het beste medicijn tegen chronische stress, burn-out en depressie. Doe dingen omdat ze leuk zijn en neem het leven niet al te serieus.

Plezier voelt geweldig! Als jouw uitgangspunt voortaan is dat je alles leuk doet in plaats van goed, kun je wat minder kritisch zijn tegenover jezelf en je werk. Dan hoef je ook niet meer tegen jezelf te zeuren over wat beter kan. Neem je werk gerust wat minder ernstig! Beschouw het niet als moeilijk en belangrijk, als groot en zwaar. Doe het leuk in plaats van goed.

Oké, ik zeg het toch maar…
Eigenlijk wilde ik het volgende niet schrijven, maar ik doe het toch voor het geval je nog niet overtuigd bent. Zeg eens eerlijk: word jij vrolijk van half werk? Voel je je goed als je ergens expres de kantjes vanaf loopt? Misschien is het makkelijker om achterover te leunen, maar een fijn gevoel geeft dat toch meestal niet?

Nou, let op: als het uitgangspunt is dat je het leuk doet in plaats van goed, dan staat het plezier voorop. Maar als je iets met plezier doet, betekent dat meteen dat je er ook graag je best voor doet.

Conclusie: als je het leuk doet, doe je het automatisch ook goed. Misschien zelfs beter dan als je het serieus en gestrest zou aanpakken.

Maar vergeet dit laatste maar meteen weer: laten we het vooral LEUK houden.

Wil je geen tips missen?
Laat hieronder je mailadres achter, dan ontvang je iedere vrijdag een stukje vertraging in je mail:

gratis e-book

2 antwoorden op “Zo ga je luchtiger door het leven – tip 4: Doe het LEUK in plaats van goed”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *