Uitdaging #3: Luister aandachtig

Goed luisteren is een uitdaging, het gaat niet vanzelf. Maar volgens mij is het een van de liefste dingen die je voor een ander kunt doen.

Iemand jouw volle aandacht geven, is een waardevol geschenk. Doordat jij luistert, voelt de ander zich gehoord.

Zet deze week af en toe je eigen gedachten op pauze en richt je op die ander. Echt contact is voor beide partijen fijn en inspirerend. Ontdek hoe leuk het is om te luisteren. In feite is luisteren leuker dan praten, want wat jij te vertellen hebt weet je al.

Wil je weten hoe je echt aandachtig kunt luisteren? Lees dan even verder.

Aandachtig luisteren doe je zo:

– Besluit dat je geconcentreerd en betrokken wilt luisteren.

– Houd je aandacht bij de ander. Laat je niet afleiden door iets wat rondom jullie gebeurt, zoals een ander gesprek of bijvoorbeeld het feit dat iemand dezelfde trui draagt als jij.

– Vestig je aandacht exclusief op het gesprek. Kijk niet op je horloge, denk niet stiekem aan wat je hierna gaat doen.

– Probeer te begrijpen wat er wordt gezegd. Luister tussen de regels door om de ware boodschap te kunnen horen. Mensen vinden het moeilijk om precies uit te drukken wat ze willen zeggen, neem hun woorden niet te letterlijk.

– Val de ander niet in de rede. Laat het liefst een korte stilte vallen als hij klaar is met praten. Dat schept rust en vertrouwen.

– Verzin niet tijdens het luisteren alvast wat jij dadelijk gaat zeggen, maar blijf open staan voor wat er wordt verteld en ga mee in het gesprek. Wacht niet op een moment waarop jij je verhaal kunt doen, maar luister. Het gaat niet om jou.

– Geef geen ongevraagd advies. Vul niet ieder onderwerp aan met jouw eigen inzichten en ervaringen. Vertel alleen iets om de ander te steunen, niet om de aandacht terug naar jou te leiden.

– Stel open vragen zoals: hoe voelde dat, wat gebeurde er daarna? Nodig de ander uit om meer te vertellen. Neem de tijd en laat merken dat je geen haast hebt.

– Verwacht niet dat de ander zal vragen naar jouw verhaal. Goede luisteraars zijn schaars. Dat jij bereid bent aandachtig te luisteren, betekent niet dat de ander jouw voorbeeld volgt.


Aandachtig luisteren is een heel krachtige vorm van geven: zelfs met een paar minuten oprechte aandacht maak je al verschil!

Geen uitdaging meer missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag een nieuwe uitdaging in je mailbox.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *