Zo word je blij van je werk – 5 tips voor direct werkgeluk

Kan jouw werksituatie wel een oppepper gebruiken?
Zorg vandaag nog voor meer werkgeluk met deze vijf eenvoudige tips!

[bron: Een 10 voor werkgeluk in vier stappen, van Hanneke Dijkman]

TIP 1: MAAK JE COLLEGA’S GELUKKIG

Voor haar boek over werkgeluk liet Hanneke Dijkman mensen vertellen over situaties op hun werk waar ze gelukkig van werden. Rode draad door al die verhalen bleek dat mensen blij worden als ze anderen gelukkig maken met wat ze doen.

Je wordt dus zelf gelukkig als je ziet dat je iemand anders blij hebt gemaakt.

En het is niet eens zo moeilijk om je collega’s wat geluk te bezorgen. Probeer de volgende manieren eens uit:

1. Bedank een collega
Zo simpel kan het zijn. Een bedankje is een effectieve manier om aandacht aan iemand te geven en te laten merken dat hij/zij waarde voor je heeft. Hoe specifieker je bent bij het bedanken, hoe meer kracht jouw bedankje krijgt. Zo zal ‘Bedankt nog, hè’ minder geluk teweegbrengen dan ‘Bedankt dat je me bijviel tijdens het overleg vanochtend. Dat had ik net even nodig!’

2. Geef je collega een compliment
Een compliment is fijn om te krijgen en om te geven. Benoem ook hier wat je precies waardeert. Zeg bijvoorbeeld eens: ‘Zoals jij ’s morgens altijd binnenkomt met een vrolijke lach voor iedereen, dat vind ik echt ontzettend fijn!’

3. Geef eerlijke feedback
In je feedback mag je best kritisch zijn, dat maakt feedback juist waardevol. Je geeft daarmee aan dat je niet onverschillig staat tegenover die ander.Probeer het wel zo te formuleren dat het bijdraagt aan het geluk van die ander. Hanneke Dijkman geeft in haar boek zes stappen die leiden tot de ideale feedback.

4. Verras je collega’s
Trakteer eens iemand zomaar op een cupcake of smiley-donut. 😉

 

TIP 2: SCHAKEL OVER NAAR JE NIEUWSGIERIGE-IK

Iedereen heeft meerdere ‘ikken’. Denk hierbij aan je ambitieuze-ik tegenover je doordrammer, je hoopvolle-ik tegenover je twijfelaar of je nieuwsgierige-ik tegenover je oordelende-ik.

Als jouw oordelende-ik op het werk vaak bezig is om anderen (of situaties) te beoordelen, dan kun je eenvoudig en snel voor meer werkgeluk zorgen door bewust over te schakelen naar je nieuwsgierige-ik.

In plaats van je telkens te storen aan die ene collega denk je voortaan bij alles wat hij/zij zegt: ‘Interessant!’.

Hierdoor geef je niet alleen die ander meer ruimte, maar krijg je zelf de kans om te leren in plaats van te bekritiseren.

Deze tip is trouwens niet alleen toe te passen op je werk, maar bij alles wat je meemaakt. Door je oordelende-ik zo nu en dan uit te schakelen, voorkom je een hoop ergernis en negatieve gedachten. Ergernis helpt je nooit verder en kost veel energie, dus gooi die maar snel overboord.

 

TIP 3: DURF HULP TE VRAGEN

Hanneke Dijkman vertelt in haar boek het volgende verhaal:

Een jongetje bouwt op het strand een zandkasteel met een slotgracht eromheen. […] Het kasteel is al klaar, alleen de slotgracht is meer werk dan hij dacht. Zijn armen beginnen moe te worden […] en help: de vloed komt er al aan!

Verbeten schept hij door. Als hij opkijkt, ziet hij dat zijn zusje dichtbij is gekomen. Ze staat zwijgend te kijken terwijl hij hard werkt.

Het jongetje kijkt op naar zijn zusje en zegt: ‘Wil je meedoen om het kasteel te beschermen?’

Daarmee is het plotsklaps een gezamenlijk kasteel geworden.

Durf ook van jouw zandkasteel een gezamenlijk project te maken, dan maak je het jezelf heel wat makkelijker.

Bedenk eens bij welk project of bij welke taak jij wat hulp zou kunnen gebruiken. Als de vloed sneller opkomt dan je had verwacht, kijk dan eens om je heen. Door de verantwoordelijkheid en het werk te delen met anderen, voorkom je dat je jezelf over de kop werkt.

En dan de invalshoek van het zusje. Wat vond zij ervan?

Ze was niet voor niks dichterbij gekomen; ze had zin om mee te doen. Dus kwam ze op een plek staan waar haar broer haar kon zien en wachtte af tot hij haar vroeg om mee te doen.

Besef dus dat je met je vraag om hulp twee vliegen in een klap slaat: je deelt de verantwoordelijkheid voortaan met een ander èn je verhoogt het werkgeluk van je collega, die zich fijn voelt omdat je hem om hulp vroeg.

 

TIP 4: BLIJF LEREN

Hoe langer je je werk doet, des te minder je nog leert. Je werk wordt saai, soms heb je het idee dat iedere dag hetzelfde verloopt.

Dit gevoel kan uiteindelijk leiden tot een bore-out.

Gelukkig is er een manier om geboeid te blijven door wat je doet. Blijven leren, zegt Hanneke, dat verhoogt je werkgeluk.

Leer daarom bewust nieuwe dingen op je werk. Zorg zelf dat je voor nieuwe uitdagingen komt te staan.

Daarvoor hoef je echt niet altijd de overstap te maken naar een andere baan, ook al voelt dat misschien zo. Iedere werksituatie is aan veranderingen onderhevig, ook die van jou.

Veranderingen in de markt, nieuwe wetgeving, technische innovaties, een nieuw bedrijfsmodel; merk de veranderingen op en besluit voor jezelf dat je erin mee wilt groeien.

Geniet ervan dat je weer iets nieuws kunt leren.

Overigens verhoogt niet alleen het zelf-leren je werkgeluk, ook het bijdragen aan de ontwikkeling van anderen kan je werk extra waarde geven.

Dus help die nieuwe collega om te leren wat voor jou al vanzelfsprekend is. Daarmee geef je niet alleen werkgeluk aan die ander, maar ook aan jezelf.

 

TIP 5: ZET DAT EERSTE KLEINE STAPJE

Welk werk is voor jou het juiste werk? Welk werk geeft jou geluk?

Maak een plan, zodat je over een poosje het werk kunt doen dat bij jou past.

Weet wat je wilt en zet dan meteen dat eerste kleine stapje in de goede richting. Doe dat vandaag nog, je kunt meteen beginnen.

In Een 10 voor werkgeluk staan tien voorbeelden van dergelijke kleine stapjes. Vijf daarvan noem ik hier:

  • Loop eens langs de plek waar je wilt werken
  • Schrijf alvast een ontslagbrief (nog niet versturen 😉 )
  • Volg een training (van een uur of een dag, maakt niet uit)
  • Vertel één persoon je droom
  • Start een proefprojectje met één klant, één test, één versie, één regel

 

EN DAN NOG EVEN DIT…

Ook in kleine dingen kun je werkgeluk vinden, zelfs als je weleens twijfelt aan de waarde van je hoofdtaken. Zoek bewust naar de fijne aspecten die bij je werk horen. Waardeer bijvoorbeeld, net zoals mijn vriendin die twijfelde over haar baan, dat je lekker iedere dag op de fiets naar je werk kunt.

Of creëer zelf wat prettige omstandigheden. Neem gewoon die foto-mok van je kinderen mee naar kantoor, als je daar een blij gevoel van krijgt.

Past jouw baan echt niet bij je? Werk dan toe naar een oplossing en probeer in de tussentijd toch te zorgen voor een blijer gevoel op je werk. Het boek van Hanneke Dijkman kan je daarbij helpen.


OVER HANNEKE DIJKMAN

Hanneke Dijkman is econoom, zenleraar en werkgelukcoach. De vier stappen naar werkgeluk die ze in haar boek beschrijft, zijn haar vertaling van de vier geloftes uit het Boeddhisme.

Meer informatie vind je op haar website.

 

LEUK ARTIKEL?
Deel het met je vrienden of collega’s!

gratis e-book

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *