Wat is jouw maanlanding?

De afgelopen weken stonden in het teken van wachten. Mijn boek lag definitief bij de drukker, ik kon er niets meer aan veranderen. Het enige wat ik kon doen, was afwachten.

Ik kan je dit zeggen: alles liever dan afwachten. Want de afgelopen weken had ik veel tijd om na te denken. Te veel tijd.

Zo realiseerde ik me dat ik mijn grootste droom heb waargemaakt: ik heb een eigen boek geschreven, recht vanuit mijn hart en met mijn ogen dicht. Hier heb ik jarenlang vurig naar verlangd.

En plotseling werd ik bang. Bang om te mislukken, bang om mijn droom kwijt te raken. Het werd opeens ontzettend belangrijk dat het resultaat, het boek, goed zou zijn. Foutloos, aantrekkelijk en waardevol voor iedereen die het leest.

Het boek nam geleidelijk de proporties aan van een maanlanding. Minstens. Het werd dramatisch groot. Ik werd er gestrest van en zag opeens geen kansen meer, maar vooral bedreigingen. De punten op mijn actielijst, de stappen die ik wil zetten op weg naar een fijne lancering, werden van levensbelang. Zo voelde dat.

Totdat ik gisteren een wandeling maakte. Weg van mijn bureau en mijn actielijst zag ik het boek in zijn ware gedaante. Dit boek is niets meer dan mijn eerste boek. Het is geen eindstation. Het is geen kwestie van slagen of zakken. Het is alleen maar de volgende stap die ik heb gezet op mijn prachtige pad.

Want ik weet wat mijn pad is. Ik weet precies wat ik wil. Na deze stap volgen nog oneindig veel andere stappen. Dit is leuk. Deze stap is de moeite waard, onafhankelijk van het resultaat.

Wat is jouw maanlanding?
Hoe belangrijk iets ook lijkt, het is slechts ‘de volgende stap’. Het is een van de vele stappen die waarschijnlijk nog gaan komen. Niet doorslaggevend dus, want je maakt of breekt jouw leven niet met één stap. Het maakt daarom niet zo heel veel uit hoe de stap uitpakt. Er komt altijd weer een volgende stap.

Geen enkele stap is een maanlanding. Of ja, behalve een echte maanlanding natuurlijk. Maar zelfs als je daadwerkelijk op de maan landt, komen er daarna nog vele andere stappen. Iedere stap die je zet, is niets meer dan dat: de stap die je nu zet.

Fijn! Tijd om te ontspannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *